To søstre i paradis. Ditte (til venstre) og Line Daugbjerg er født ind i Øst for Paradis og vokset op der. De udgør helt naturligt den daglige ledelse og er begge direktører. Ditte Daugbjerg er uddannet arkitekt og lillesøster Line er uddannet filmproducer. De deler ansvaret for det kunsteriske filmudvalg og den nye indretning mellem sig.

To søstre i paradis. Ditte (til venstre) og Line Daugbjerg er født ind i Øst for Paradis og vokset op der. De udgør helt naturligt den daglige ledelse og er begge direktører. Ditte Daugbjerg er uddannet arkitekt og lillesøster Line er uddannet filmproducer. De deler ansvaret for det kunsteriske filmudvalg og den nye indretning mellem sig. Foto: Tahmasbi

Øst for Paradis: Anden generation sikrer kulturhuset

De to kvindelige direktører insisterer på tid til god kvalitet og nærvær i cafe-biografen, som skal have sin egen indgang og en gårdcafe

Af
Bente Tahmasbi Hansen

I dag drives Øst for Paradis af to kvindelige biografdirektører, Ditte Daugbjerg og Line Daugbjerg, som er søstre og anden generation af Øst for Paradis-familien. Deres far, Ole Bjørn Christensen, har sammen med Uffe Sloth Andersen arbejdet Øst for Paradis op til en byens kulturinstitutioner.

Familielivet og arbejdslivet var flettet fuldstændigt sammen hjemme hos familien Daugbjerg Christensen, hvor mange beslutninger blev diskuteret ved spisebordet. Med ved det sad ud over Ditte og Line og deres far også deres mor, Nete Daugbjerg, der var folkeskolelærer, men også en fast arbejdskraft i biografen.

Derfor er Ole Bjørns to døtre Ditte og Line Daugbjerg indbegrebet af Øst for Paradis, for de er født ind i miljøet og vokset op der. Line Daugbjerg blev som bare 29-årig direktør i 2007, siden stødte hendes storsøster til efter seks år i arkitektbanchen. I dag har de delt direktør-titlen og opgaverne. Deres egen oplevelse er, at de helt naturligt er vokset ind i biografens ledelse, ligesom når man driver en familiegård.

Fredage i paradis

"Vores forældre arbejdede altid sammen i biografen om fredagen, og vi var med. Så hentede vi mad i grillbaren i nærheden og så film - vi nogle gange var for unge til - og faldt helt trygge i søvn. Indtil vi skulle hjem og i seng," ler de ved tanken om deres opvækst i Øst for Paradis. Og ved mindet om navnet på deres yndlingsmenu fra grillen: Happy Family.

Rigtig meget har udviklet sig siden 1978. Cafeen, kaffen, indretningen, antallet af sale og teknologien har i flere runder fået store løft. Men kravet til god kvalitet, nicheproduktioner og det særlige og håndplukkede program er det samme.

Øst for Paradis har bygget meget om de senere år, så der nu er cafe på både første sal og i stueplan med mulighed for at sidde både inde og ude. Cafeområderne er smagfuldt og moderne indrettet med den bedste mulige udnyttelse af pladsen i det snørklede, gamle hus. Line og Ditte Daugbjerg har planer om også at lave cafe i gården ud til Paradisgade.

Øst for Paradis har bygget meget om de senere år, så der nu er cafe på både første sal og i stueplan med mulighed for at sidde både inde og ude. Cafeområderne er smagfuldt og moderne indrettet med den bedste mulige udnyttelse af pladsen i det snørklede, gamle hus. Line og Ditte Daugbjerg har planer om også at lave cafe i gården ud til Paradisgade. Foto: Tahmasbi

"I dag er vi en kontrast til tiden. Forstået på den måde, at vi har holdt fast i det klassiske nærvær, økokonfekten i baren og film med høj kvalitet. Til forskel fra Netflix, popcorn og kun de mest populære mainstream film," forklarer søstrene, der balancerer mellem fornyelse og tradition.

"Vi ville tjene flere penge på popcornene, der har meget større avance end øko-konfekt. Der er også flere penge i kæmpesale, hvor man hovedsageligt viser populære film. Men det vil vi ikke," fastslår de to, som er henholdsvis 43 og 40 år.

Til gengæld vil de gerne fortsætte med at forbedre og ombygge cafe-biografen, så den får sin egen indgang og ikke længere skal dele den nuværende med til tider ret festlige gæster fra Den Sidste Cafe på anden sal.

Cafe i gården ud til gaden

Direktørerne vil også gerne sprede cafeen ud i gården og gøre den synlig fra gaden. De arbejder i det hele taget på at gøre cafeen til et hyggeligt sted, man kan mødes, hænge ud og drikke kaffe - også selv om man ikke lige skal i biografen.

”Her skal være en flot ankomst og fint gårdrum,” siger Ditte Daugbjerg, der er uddannet arkitekt, og som har været meget involveret i ombygningen og udvidelsen af biografen de senere år.

”Vi har opgraderet caféen, så den er på niveau med de bedste i byen. Ikke kun med hensyn til indretningen, men også udvalget. Vi har for eksempel øko-champagne, rigtig god vin, kaffe og te,” supplerer Line Daugbjerg, der er uddannet filmproducer.

Søstrene Øst for Paradis satser i høj grad på at drive en hyggelig café, som alle er velkommen i, uanset om de skal i biografen eller ej. Man kan naturligvis stadig få den økologiske konfekt, som er en del af biografens image. Der er dog også plads til masser fornyelse i form af god italiensk kaffe og luksus-slik. Lange plankeborde og siddepladserne i vinduerne er med til at gøre cafeen særlig.

Søstrene Øst for Paradis satser i høj grad på at drive en hyggelig café, som alle er velkommen i, uanset om de skal i biografen eller ej. Man kan naturligvis stadig få den økologiske konfekt, som er en del af biografens image. Der er dog også plads til masser fornyelse i form af god italiensk kaffe og luksus-slik. Lange plankeborde og siddepladserne i vinduerne er med til at gøre cafeen særlig. Foto: Tahmasbi

Og sidst, men absolut lige så vigtigt er der udvalget af film. 300 titler bliver det til om året. Heraf er 10 af dem udvalgt og importeret af søstrene, der står for at producere undertekster, trailer og pr-materiale. Og som distribuerer filmene til andre biografer i Danmark.

Øst for Paradis spiller film hver dag fra kl. 12 til næsten midnat. De kører med 17 minutters mellemrum i et helt andet teknisk set up, end de store filmruller på omkring en meter, som Uffe Sloth Andersen og Ole Bjørn Christensen løftede rundt på de første mange år af biografens levetid.

Stamgæster og engle

”I dag arbejder vi med Instagram og Facebook. Og med vores mange støtter, som vi kalder Engle. Nogle af dem køber aktier. Andre er kulturpersoner, der holder oplæg om deres yndlingsfilm, som vi så viser,” forklarer søstrene, der mener, at de er skarpe på at lave sjove events, som giver en anden form for liv.

”Det vigtigste er og bliver dog vores gæster. Vi er så heldige at have en stærk gruppe af stamgæster, der har bakket os op. Også i de hårde og svære tider. Så vi knokler på,” lover søstrene fra paradis.

Publiceret 25 November 2018 10:00

SENESTE TV