Clement Kjersgaard har et stort udsyn mod verden og er hele tiden i flow. Det forhindrer ham ikke i at føle sig hjemme på de toppede brosten i Den Gamle By, hvor han voksede op. Han har flittigt besøgt sin mor i Aarhus indtil hendes død i 2013 og får sit magasin Ræson trykt i byen.

Clement Kjersgaard har et stort udsyn mod verden og er hele tiden i flow. Det forhindrer ham ikke i at føle sig hjemme på de toppede brosten i Den Gamle By, hvor han voksede op. Han har flittigt besøgt sin mor i Aarhus indtil hendes død i 2013 og får sit magasin Ræson trykt i byen. Foto: Tahmasbi

Clement kommer hjem til Aarhus for at lave en ny festival

Clement Kjersgaard er opvokset i Den Gamle By, hvor hans far var direktør. Den flabede tv-vært vender tilbage for at lave en ny foredragsfestival med glimt i øjet og politisk kant

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Vi kender ham fra tv som den skarpe, grove og charmerende studievært, der hele tiden afbryder politikerne og kræver klare svar. Ifølge ham selv er det nødvendigt, for politikere skal sige, hvad de gør, og hvad de mener. Og gøre det, de siger. Basta.

Samtidig morer han sig over satireprogrammets Selvsvings satireudgave af hans interview med Uffe Elbæk, hvor han bl.a. spørger partilederen ”Hvor mange flygtninge skal vi tage - ja eller nej?”

"Deres version var simpelthen så sjov og rammende," siger han.

Selv om han ikke mener, at han er urimelig overfor politikerne - tværtimod. Dem skal han nemlig presse hårdere end alle de andre, han styrer igennem en debat. Så man vil også opleve en afslappet og humoristisk ordstyrer på det nye, aarhusianske arrangement med titlen Foredragsfestival. Den afholdes i Stakladen 24. og 25. november. Der vil publikum få det hurtige og , men i lige så høj grad det humoristiske og den helt rolige, nærværende viden.

"Man vil finde det hele på Foredragsfestival. Og der vil være plads til kontrasterne - fra det dybt alvorlige til det pjattede og tilbage," siger Clement Kjersgaard, som avisen har sat stævne i hans barndomsgade, der faktisk er en have. Simonsen Have. Hans far, Eriks Kjersgaard, var museumsdirektør i Den Gamle By og boede i en periode i huset, der senere blev til traktørstedet i Simonsens Have.

Der sidder vi nu og drikker kaffe af små porcelænskopper. Clement Kjersgaard føler sig godt tilpas på de toppede brosten og mindes med glæde sin aarhusianske barndom, som udspandt sig på museet, på byens katolske skole, Sankt Knuds, og i området omkring Marselisskovene.

"Det var en fantastisk opvækst. Jeg husker byen som et frit, stort, åbent sted – hvor havet og skovene er en del af byen. Sådan har jeg det stadig. Når toget kører ind i Aarhus har jeg en følelse af frihed. Og det pæne villakvarter var for os en udgave af det vilde vesten, hvor vi løb og legede i gaderne," ler han med et af sine store smil.

Ny Foredragsfestival i Aarhus

"I Aarhus er byen samlet. Alle aarhusianere bor i Aarhus i modsætning til københavnere, der bor på Amager eller Østerbro. Der er det så opdelt, og der er langt mellem tingene. På Amager bor der lige så mange som i Aarhus, men de har ikke engang en biograf," undrer han sig.

Nok er Clement Kjersgaard københavner i dag, men Aarhus bor i hans hjerte. Og han er tit forbi. Ofte i forbindelse med ordstyrer-opgaver og så fordi hans magasin Ræson bliver layoutet i Skåde. Han kender byens puls:

"Aarhus har – som alle, der kender byen, ved - et ekstremt engageret kulturliv. Vi håber, Foredragsfestivalen kan blive et årligt tilbagevendende fænomen. Det er en slags ”bogklub på scenen”. Og det at mødes – at være i det samme rum – har fået ny værdi i en tid, hvor vi tilbringer så meget tid foran skærmen" forklarer han det nye fænomen.

Studieværten Clement Kjersgaard stikker altid en klar retning ud. Han ved, at han bliver opfattet som hård, men mener at han kun er det overfor politikere. Han morer sig, når nogen gør grin med det. For eksempel da Selvsving fremstillede ham som en, der spurgte Uffe Elbæk fra Alternativet: Hvor mange flygtninge skal vi tage? Ja eller nej?

Studieværten Clement Kjersgaard stikker altid en klar retning ud. Han ved, at han bliver opfattet som hård, men mener at han kun er det overfor politikere. Han morer sig, når nogen gør grin med det. For eksempel da Selvsving fremstillede ham som en, der spurgte Uffe Elbæk fra Alternativet: Hvor mange flygtninge skal vi tage? Ja eller nej? Foto: Tahmasbi

Han har samlet Danmarks dygtigste formidlere og bedt dem om at tale om det, der betyder noget for dem.

"Det giver nærvær. Når folk skal tale om det mest betydningsfulde, får man et andet stykke af dem, end hvis alle fx skal forholde sig til ét låst tema," siger tovholderen.

Han lover, at deltagerne kan lære noget om den tid, vi lever i. At der vil være masser af vitaminer i oplæggene og noget at tænke over bagefter. Og der veksles – mellem foredrag, paneldiskussioner og samtaler.

Temaet er fortid, nutid og altid

Clement Kjersgaard har erfaring med den slags festivaler: Den årlige Vidensfestival i København grundlagde han i 2012. Billetterne til den bliver revet væk – der er udsolgt måneder i forvejen, år efter år.

”På Foredragsfestival har vi dobbelt så mange timer til rådighed som på Vidensfestivalen – for den varer kun en dag. Derfor kan vi veksle mere mellem formaterne. Vi har valgt en form for overskrift – Fortid, Nutid, Altid – fordi det slår mig, at vi i de her år forholder os til vores fremtid på en ny måde. Det bringer fortiden i spil. Som min far sagde: ”Fortiden sidder med til bords”, forklarer Clement Kjersgaard.

De sidste 15 år har han lavet et hav af foredrags- og ordstyreropgaver over hele landet – fra at holde oplæg for en lille håndfuld kunder i en boghandel til et foredrag i Aarhus Domkirke. Han ved præcis, hvad han kan nå på den tid, han har til rådighed – om det er to timer eller to minutter. Og en af hans forcer er at caste oplægsholdere og debattører.

"Når jeg finder dem, der er fremragende, gør de det meste af arbejdet. Og så kan jeg sagtens holde til at være på scenen i 10 timer – eller, som i Aarhus: To gange ti timer!" siger han beskedent.

"Publikum har store forventninger, og de skal have det bedste," fastslår Clement Kjersgaard. Blandt oplægsholderne på er journalisten Jesper Tynell, forfatterne Merete Pryds Helle, forfatteren Tor Nørretranders og sangeren Allan Olsen.

Clemens Kjersgaards nye idéfestival, Ræson, handler både om fortid, nutid og altid. Han har samlet nogle af Danmarks bedste formidlere og lover både viden, nærvær og humor i de to dage festivalen varer: 24. og 25. november i Stakladen i Aarhus.

Clemens Kjersgaards nye idéfestival, Ræson, handler både om fortid, nutid og altid. Han har samlet nogle af Danmarks bedste formidlere og lover både viden, nærvær og humor i de to dage festivalen varer: 24. og 25. november i Stakladen i Aarhus. Foto: Tahmasbi

Den blomstrede porcelænskaffekande på bordet i Simonsens Have er tom. Og Clements 13-årige søn, Conrad, ringer for at høre, hvornår hans far kan mødes med ham på Starbucks ved Magasin? Det kan han lige om lidt, er svaret. Så nu er det på tide at vandre igennem Den Gamle By, mens Clement Kjersgaard vender tilbage til den der med, at han bliver kaldt grov.

Har spillet sammen med Helmig

"Indtil jeg blev 35 år, blev jeg aldrig kaldt grov eller flabet. Det er jeg nu, fordi det er nødvendigt for at løse den journalistiske opgave. Der er en utrolig træthed overfor politik. Ikke overfor den enkelte politiker eller sag, men som et hele. Derfor bider jeg mig fast, så vi når frem til sagens kerne. Det har jeg trænet op. Jeg når sikkert ofte et punkt, hvor det er for meget. Det er en omkostning, ikke en fejl. Og det skal jeg kunne i mit fag, ellers skal jeg lave noget andet," mener han. Og er stille et øjeblik.

Han kommer i tanke om et punkt, hvor han kan være for meget:

"For næsten 10 år siden skulle Thomas Helmig være gæst i et talkshow, hvor jeg foreslog at spille sammen med ham. Pladeselskabet sagde – hasarderet nok - ja. Jeg er en ret elendig guitarist. Mens vi øvede, begyndte jeg alligevel - efter måske to gennemspilninger - at improvisere. Det var ulideligt selvovervurderende. Men jeg er ikke god til gentagelser. Jeg er ikke god til rutiner. Til gengæld er jeg god til at bryde dem”, siger han med sit store smil og en effektiv hovedrysten. Inden han tager sin rygsæk på og forsvinder ud i det aarhusianske byliv for at mødes med Conrad.

Fakta

Den nye Foredragsfestival foregår fra lørdag 24. november kl. 10.00 til søndag 25. kl. 22.00 på scenen i Stakladen.

Oplægsholderne er blandt andre: Forfatteren Tor Nørretranders, forfatteren Merete Pryds Helle, journalist og Cavlingvinder Jesper Tynell, professor Uffe Østergaard, journalist og folketingskandidat Anna Libak, professor i kreativitet Lene Tanggaard, og sangeren Allan Olsen. Hele programmet kan ses på: www.foredragsfestival.dk

Bag arrangementet står magasinet Ræson, som Kjersgaard grundlagde i 2002. Bladet driver i dag både en hjemmeside (www.raeson.dk), et trykt magasin, et lille forlag og et stort antal arrangementer over hele landet

Den nye Foredragsfestival foregår fra lørdag 24. november kl. 10.00 til søndag 25. kl. 22.00 på scenen i Stakladen.

Oplægsholderne er blandt andre: Forfatteren Tor Nørretranders, forfatteren Merete Pryds Helle, journalist og Cavlingvinder Jesper Tynell, professor Uffe Østergaard, journalist og folketingskandidat Anna Libak, professor i kreativitet Lene Tanggaard, og sangeren Allan Olsen. Hele programmet kan ses på: www.foredragsfestival.dk

Bag arrangementet står magasinet Ræson, som Kjersgaard grundlagde i 2002. Bladet driver i dag både en hjemmeside (www.raeson.dk), et trykt magasin, et lille forlag og et stort antal arrangementer over hele landet

Den nye Foredragsfestival foregår fra lørdag 24. november kl. 10.00 til søndag 25. kl. 22.00 på scenen i Stakladen.

Oplægsholderne er blandt andre: Forfatteren Tor Nørretranders, forfatteren Merete Pryds Helle, journalist og Cavlingvinder Jesper Tynell, professor Uffe Østergaard, journalist og folketingskandidat Anna Libak, professor i kreativitet Lene Tanggaard, og sangeren Allan Olsen. Hele programmet kan ses på: www.foredragsfestival.dk

Bag arrangementet står magasinet Ræson, som Kjersgaard grundlagde i 2002. Bladet driver i dag både en hjemmeside (www.raeson.dk), et trykt magasin, et lille forlag og et stort antal arrangementer over hele landet

Den nye Foredragsfestival foregår fra lørdag 24. november kl. 10.00 til søndag 25. kl. 22.00 på scenen i Stakladen.

Oplægsholderne er blandt andre: Forfatteren Tor Nørretranders, forfatteren Merete Pryds Helle, journalist og Cavlingvinder Jesper Tynell, professor Uffe Østergaard, journalist og folketingskandidat Anna Libak, professor i kreativitet Lene Tanggaard, og sangeren Allan Olsen. Hele programmet kan ses på: www.foredragsfestival.dk

Bag arrangementet står magasinet Ræson, som Kjersgaard grundlagde i 2002. Bladet driver i dag både en hjemmeside (www.raeson.dk), et trykt magasin, et lille forlag og et stort antal arrangementer over hele landet

Publiceret 14 November 2018 11:50

SENESTE TV

Kong Arthur: Kaja og Anders har syv roller, men kommer næppe på scenen

AARHUS Omkranset af bakket landskab, himmel og hav udspiller kampen mellem det gode og det onde sig ved Moesgaard. To år efter succesforestillingen ‘Røde Orm’ indtager Det Kongelige Teater endnu engang de smukke omgivelser omkring museet – denne gang med udendørsforestillingen ‘Kong Arthur’. Legenden om konger og dronninger, riddere og troldmænd vækkes til live af musikere, teknikere, syersker, stuntmænd og over 100 statister – langt størstedelen frivillige. Og så selvfølgelig en række professionelle skuespillere.

Frem til 29. juni har de alle vejret som medspiller. Og som modspiller. Regn og rusk giver en fantastisk effekt på scenen, og samtidig forøger de lunefulde vejrguder risikoen for sygdom blandt skuespillerne. Derfor arbejder man med såkaldte understudies – skuespillere der lærer en eller flere roller i forestillingen, men som kun kommer på scenen i rollen, hvis den skuespiller, der oprindeligt har fået rollen, bliver syg eller på anden måde forhindret.

De to aarhusianske skuespillere Kaja Kamuk og Anders Vølpert Momme er begge understudies i Kong Arthur.

“Man taler om at være understudy i første eller andet lag. Jeg er understudy på Kong Arthur og Leodegrance i første lag – og på Lancelot i andet lag. Det betyder, jeg kommer på scenen, hvis enten Jacob Lohmann, som spiller Arthur, eller Peter Gilsfort, som spiller Leodegrance, ikke kan. Bliver Martin Bo Lindsten forhindret, står der en understudy i første lag klar til at erstatte ham som Lancelot. Først hvis hans understudy bliver syg, skal jeg erstatte ham,” forklarer Anders.

Festlig, fyrig og fræk Rocky Horror

Han og Kaja har sat sig indenfor i det opstillede spisetelt for at nyde godt af varmeblæserne her, inden aftenens prøve kalder alle ud under åben himmel klokken 17.

Kaja Kamuk er understudy på tre kvinderoller i første lag og en i andet lag.

“Jeg er understudy på Dronning Guinnevere, dronningens hofdame og troldkvinden Morgana Le Fey i første lag. Og så på Søens dame i andet lag. Fire roller som er smaskforskellige,” siger Kaja.

En understudys udfordringer

Det er bare to uger siden, hele castet rykkede ud i den enorme scenografi ved Moesgaard.

“I de to første uger herude har jeg fokuseret 100 procent på Kong Arthur, da det er den rolle, som kræver mest af mig. Den kommende uge bruger jeg primært på at lære rollen som Leodegrance og først i den sidste uge inden premieren, tager jeg fat på Lancelot, da sandsynligheden for, jeg kommer til at spille den rolle, er meget lille. Og så har jeg stadig spilleperioden til at læse op,” siger Anders.

Han går til de fire roller, som han går til enhver anden rolle: læser manus igen, igen og så igen.

“Det er rugbrødsarbejde, der skal gøres - heldigvis har jeg let ved at lære replikker. Jeg kan også mærke, det hjælper mig, at jeg har været med til prøverne og hørt replikkerne så mange gange.” Anders lyder absolut fortrøstningsfuld.

Som understudies skal Kaja og Anders ikke bare lære flere karakterers replikker. De skal også kende deres gang på scenen.

“Replikkerne skal nok komme. Det, der er essentielt for mig, er at blive skarp på, hvad de forskellige karakterer gør hvornår, og hvordan de kommer fra A til B. Så når muligheden er der, går jeg på gulvet sammen med spillerne og er deres skygge under prøverne,” fortæller Anders.

Kaja nikker.

“Jeg gør det samme. For mig er det den måde, jeg bedst lærer replikkerne på – ved at få bevægelse på. Det rækker ikke at sidde på publikumstribunen og kigge på. I øvrigt ser man jo alting spejlvendt, når man sidder der. Det er nødvendigt at komme op og selv få det i kroppen. Og det giver en udfordring, når man er understudy på flere roller; man kan kun følge en rolle af gangen.” Hun trækker på skuldrene.

Kong Arthur er en actionfyldt forestilling, hvor riddere duellerer, og store slag udkæmpes for foden af slottet Camelot. Og for fødderne af publikum.

“I en forestilling som den her med heste og motorcykler på scenen og fægtekampe med sværd og stave, har sikkerheden højeste prioritet. Derfor har vi brugt rigtig meget tid på avanceret stuntkoreografi,” siger Kaja. Hun puster luft ud mellem læberne, så de ruller.

Ny sæson gentager successer

I stykket kæmper to af de roller, Kaja er understudy på, mod hinanden med lange stave.

“Stavkampen foregår hele vejen over scenen og omfatter cirka 60 slag. Den er koreograferet helt ned i detaljen. Koreografien er jeg nødt til at lære fra begge sider, da jeg skal kunne erstatte begge roller. Lige nu synes jeg, den er lidt svær at holde styr på, men forhåbentlig når jeg at få koreografien ind i kroppen, så jeg ikke behøver tænke over den længere,” siger Kaja og ryster hovedet energisk som for at få trinene til at falde på plads.

Funktion frem for ambition

Kaja og Anders øver koncentreret for at lære samtlige roller, de hver især er understudies på. Roller de måske aldrig kommer til at spille for et publikum.

“Jeg ved, jeg kommer på scenen som dronningens hofdame tre dage efter premieren. Så får jeg prøvet rollen af, og det glæder jeg mig til. Men ellers er min fornemste opgave her at holde røv og humør oppe på kollegaerne. Det er fedt at være med på en produktion som den her – også selv om lyset ikke falder på mig. Det er slet ikke afgørende,” bedyrer Kaja.

“Vores primære funktion er at skabe tryghed. Bliver nogen syge, er vi her til at dække ind. Selvfølgelig vil jeg da gerne prøve at spille rollerne, men kommer jeg til det, betyder det, at nogen ligger og er syge. Så kommer jeg ikke på scenen overhovedet, er det kun positivt,” stemmer Anders i.

“Som understudy skal man udfylde en konkret funktion, og man må sætte sine kunstneriske ambitioner lidt på pause. Kommer jeg eksempelvis på scenen som Kong Arthur, vil jeg spille rollen så tæt som muligt op af den måde, Jacob spiller den på. Mine medspillere skal jo kunne genkende rollen. Først i det tilfælde, hvor man får lov at spille rollen flere gange, kan man måske tilføre noget, sådan som man normalt gør det, når man spiller en rolle,” fortsætter Anders.

Kaja kommer med nogle lavmælte ‘mmm’er’ fra sin side af kurvesofaen.

“Normalt er jeg typen, der godt kan lide at have overskud i det arbejde, jeg laver. Som understudy på fire forskellige roller, er jeg nødt til at acceptere, at det har jeg ikke her. Det, der bekymrer mig mest lige nu, er kostumeskift. Dem er der en del af, og jeg har ingen idé om, hvad der er hvad. Men hvis jeg skal på scenen, er der forhåbentlig nogle andre, der har det overblik og kan stå klar med de kostumer, jeg skal skifte til,” lyder det håbefuldt fra Kaja.

Anders nikker. Som for at forsikre hende om, at det er der.

“Kommer vi på scenen, ved de andre, vi er ‘de nye i klassen’. Så alle både på og bag scenen vil have fokus på at hjælpe os. Vores medspillere vil nok også skrue ned for hitte-på-som-heden og holde sig til manus for ikke at hylle os ud af den,” supplerer han.

Vejret som med- og modspiller

I månedsvis har et hold af kreative og fingerfærdige syersker været travlt beskæftiget med at designe og kreere kostumerne til Kong Arthur. Resultatet er kostumer med en detaljerigdom og finesse, der er den parisiske catwalk værdi.

“Kostumerne er vanvittigt smukke, og det var fedt at se dem på i aftes, hvor vi havde vores første ‘gennemkravlning’ af forestillingen med kostumer og makeup,” siger Kaja.

“Vi får så vild en maskering! Nogle af os kunne jo nærmest ikke genkende hinanden.” Anders ler.

Gadborg vækker ikoniske dansetrin til live

Kaja har før spillet større, udendørs opsætninger, mens det for Anders er første gang.

“At stå på en scene i det fri er meget anderledes end at stå på en klassisk teaterscene. Her gør vejret, at der er nogle andre ting, man skal være opmærksom på end ellers. Noget af det, vi har joket med, er, at man skal vinke, inden man siger sin replik. Fordi det simpelthen er så vigtigt at gestikulere stort, når man siger noget. Ellers ved folk ikke, hvem der taler. Lige så vigtigt er det at stå stille, når der er andre, der siger noget, så ikke man tage opmærksomheden fra dem,” forklarer Anders med fagter og overdrevne artikulering for at understrege sin pointe.

“Det at spille udendørs kan virkelig noget. Selv når vejret er l-o-r-t – kan det noget. Det tilfører forestillingen en ekstra dimension, man ikke får ellers. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi håber, det bliver lunere i vejret. Forleden da vi havde prøve, var det på en scene, som var dækket af sne!” Kaja gør store øjne. Anders skutter sig i sin flyverdragt.

“Vejret skal nok nå at blive bedre. Men uanset skal rådet herfra til publikum lyde: Tag masser af varmt tøj på! Næsten uanset hvordan temperaturerne har været om dagen, bliver det koldt, når solen går ned,” siger han.

“Klokken er 17. Vi skal have alle til scenen,” lyder en mekanisk megafon-stemme over pladsen.

Kaja og Anders rejser sig fra kurvesofaen, lyner frakke og flyverdragt op og snor halstørklædet en ekstra gang om halsen. De går ud af teltet og forsvinder op ad den græsklædte skråning med retning mod scenen. Som riddere mod Camelot.