Maleri af Julia Andersen Brandbyge. Kunstner i Atelier Karavana. Foto Poul Nyholm

Maleri af Julia Andersen Brandbyge. Kunstner i Atelier Karavana. Foto Poul Nyholm

Karavana udstiller på Aarhus Rådhus

Kunstnerhuset Karavana fejrer sit 25 års jubilæum med en udstilling af værker lavet af husets borgere. Udstillingen kan ses på Aarhus Rådhus side om side med værker af etablerede kunstnere

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Kunstnerhuset Karavana kan i år fejrer sit 25 års jubilæum. Karavana, der ligger på Graham Bellsvej 1 i Aarhus Nord er daglig arbejdsplads for 35 mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Karavana har tre afdelinger; billedkunst, teater og musik samt et galleri.

Jubilæet fejres med en stor udstilling på Aarhus Rådhus, hvor Karavanas kunstneres værker vises side om side med værker af de to etablerede Aarhus kunstnerne; Jon Gislason og Arne Granberg. Udstillingen har titlen ’Dyr og mennesker’. For atelierets kunstnere er en offentlig udstilling i Danmark, hvor mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne udstiller sammen med etablerede kunstnere, en stor begivenhed.

Kunstnerparret Hanne og Allan Stochholm fra kunstnergruppen Primus i Hinnerup beskrev efter et besøg i Galleri Karavana for nyligt de udstillede værker som meget gennemførte og målrettede.

"De tænker og overvejer ikke hele tiden alt oppe i hovedet, de er tilstede og nærværende i udtrykket, og det er det væsentligste,” var Hanne Stochholms kommentar til den jubilæumsudstilling som nu vises på Aarhus Rådhus.

Et andet udgangspunkt

For mange at atelierets kunstnere er netop frembringelsen af værket det vigtigste. Det er ikke hverken fremvisningen eller berømmelsen, der er det egentlige mål, men selve det at fordybe sig i værket. Derudover er kunstnerne mindre påvirket at mainstream art, gældende konventioner og den gængse mode indenfor kunstverden.

"De frembringer deres billeder ud fra et helt andet udgangspunkt, hvilket gør værkerne utrolig interessante," sagde Allan Stochholm om værkerne fra Karavana.

På Atelier Karavanas udstilling kan man med andre ord opleve det anderledes, det skæve, det nærværende og det udfordrende, og vigtigst; det som ikke findes andre steder. Genren kaldes populært ’Outsider Art’.

På udstillingen er værkerne i fokus. Her opstår et kulturelt fællesskab, et fælles mødested i billederne, som taler til den, der betragter motiverne, på forskellig måde. Og det på trods af alt det, der i øvrigt skiller mennesker ad. Så gå ikke glip af denne Outsider Art udstilling på Aarhus Rådhus fra 12. til 16. november i rådhusets åbningstid; kl. 10-16.

Der er fernisering på Atelier Karavanas udstilling ’Dyr og mennesker’ mandag 12. november kl. 17, hvor rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Kristian Würtz, holder åbningstalen. Alle er velkomne.

Publiceret 10 November 2018 08:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.