Maleri af Julia Andersen Brandbyge. Kunstner i Atelier Karavana. Foto Poul Nyholm

Maleri af Julia Andersen Brandbyge. Kunstner i Atelier Karavana. Foto Poul Nyholm

Karavana udstiller på Aarhus Rådhus

Kunstnerhuset Karavana fejrer sit 25 års jubilæum med en udstilling af værker lavet af husets borgere. Udstillingen kan ses på Aarhus Rådhus side om side med værker af etablerede kunstnere

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Kunstnerhuset Karavana kan i år fejrer sit 25 års jubilæum. Karavana, der ligger på Graham Bellsvej 1 i Aarhus Nord er daglig arbejdsplads for 35 mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne. Karavana har tre afdelinger; billedkunst, teater og musik samt et galleri.

Jubilæet fejres med en stor udstilling på Aarhus Rådhus, hvor Karavanas kunstneres værker vises side om side med værker af de to etablerede Aarhus kunstnerne; Jon Gislason og Arne Granberg. Udstillingen har titlen ’Dyr og mennesker’. For atelierets kunstnere er en offentlig udstilling i Danmark, hvor mennesker med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne udstiller sammen med etablerede kunstnere, en stor begivenhed.

Kunstnerparret Hanne og Allan Stochholm fra kunstnergruppen Primus i Hinnerup beskrev efter et besøg i Galleri Karavana for nyligt de udstillede værker som meget gennemførte og målrettede.

"De tænker og overvejer ikke hele tiden alt oppe i hovedet, de er tilstede og nærværende i udtrykket, og det er det væsentligste,” var Hanne Stochholms kommentar til den jubilæumsudstilling som nu vises på Aarhus Rådhus.

Et andet udgangspunkt

For mange at atelierets kunstnere er netop frembringelsen af værket det vigtigste. Det er ikke hverken fremvisningen eller berømmelsen, der er det egentlige mål, men selve det at fordybe sig i værket. Derudover er kunstnerne mindre påvirket at mainstream art, gældende konventioner og den gængse mode indenfor kunstverden.

"De frembringer deres billeder ud fra et helt andet udgangspunkt, hvilket gør værkerne utrolig interessante," sagde Allan Stochholm om værkerne fra Karavana.

På Atelier Karavanas udstilling kan man med andre ord opleve det anderledes, det skæve, det nærværende og det udfordrende, og vigtigst; det som ikke findes andre steder. Genren kaldes populært ’Outsider Art’.

På udstillingen er værkerne i fokus. Her opstår et kulturelt fællesskab, et fælles mødested i billederne, som taler til den, der betragter motiverne, på forskellig måde. Og det på trods af alt det, der i øvrigt skiller mennesker ad. Så gå ikke glip af denne Outsider Art udstilling på Aarhus Rådhus fra 12. til 16. november i rådhusets åbningstid; kl. 10-16.

Der er fernisering på Atelier Karavanas udstilling ’Dyr og mennesker’ mandag 12. november kl. 17, hvor rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Kristian Würtz, holder åbningstalen. Alle er velkomne.

Publiceret 10 November 2018 08:00

SENESTE TV