Jacob Lohmann spiller Kong Arthur. Charlotte Fick er den onde søster, Morgana Le Fey. Inde i troldmand Merlin finder man Klaus Søndergaard, mens Martin Bo Lindsten er Lancelot, når stykket spiller på Moesgaard i 2019.

Jacob Lohmann spiller Kong Arthur. Charlotte Fick er den onde søster, Morgana Le Fey. Inde i troldmand Merlin finder man Klaus Søndergaard, mens Martin Bo Lindsten er Lancelot, når stykket spiller på Moesgaard i 2019. Foto: Tahmasbi

Kong Arthur: Kæmpe actionbrag på Moesgaard

Når Kong Arthur indtager Moesgaard næste sommer, er han på nedtur. Han har mistet magten over folket og sit sværd. Hans kone og ridder Lancelot synes, han er slap og den trofaste troldmand Merlin er væk. Noget må der ske...

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det Kongelige Teater indkaldte i den forgangne uge til pressemøde om stykket Kong Arthur, der skal sættes op i bakkerne ved Moesgaard Museum næste år. Avisen var med og mødte en imponerende konge, en uhyggelig heks, en stilig Merlin i japansk design og en meget muskuløs ridder Lancelot. Alle i gennemførte kostumer og stor makeup, der gjorde skuespillerne ukendelige.

Da kongen åbnede munden lød han imidlertid som Jacob Lohmann, der fortalte om handlingen i denne version af stykket Kong Arthur:

"Man vil møde kongen på et senere tidspunkt, end der hvor man som regel hører om ham. Nemlig da han erobrede magten og var en helt. Men i vores stykke er det efter festen. Og han skal ud og finde både sig selv og Merlin, der er blevet væk. For ingen tror på Arthur mere," siger Jacob Lohmann, der ganske rigtigt skal spille rollen som kongen iført guldkrone, brynje og en gylden kåbe.

Konge har en søn med sin søster

Det er altså ham, der skal trække sværdet ud af stenen for at bevise, at han er værdig til at være konge. Og det kniber for ham.

"Men jeg kan godt. Det lover jeg," smiler han med et meget fast blik.

Det Kongelige Teater lover et spektakulært actiondrama med troldmænd, riddere, skønne dronninger og kolossale kulisser, når Kong Arthus spiller på Moesgaard Museum fra 22. maj 2019.

Det Kongelige Teater lover et spektakulært actiondrama med troldmænd, riddere, skønne dronninger og kolossale kulisser, når Kong Arthus spiller på Moesgaard Museum fra 22. maj 2019. Foto: Tahmasbi

Kong Arthur har flere udfordringer end et tungt sværd, der kræver et rent hjerte. Listen er lang:

Han har ikke fået nogen børn med sin kone, som keder sig og tøseslås med sin tjenestepige. Hans søster, Morgana Le Fey, er ond. Hun udøver sort magi og det viser sig, at hun har forvandlet sig til kongens kone og besøgt ham i deres ægtekammer i konens skikkelse. Det er der kommet et barn ud af. Så hendes irriterende krøbling af en unge, viser sig til kongens store skræk at være hans søn!

Dertil kommer, at folket har svært ved at se hans charme. Og hans trofaste ven og støtte, ridder sir Lancelot, gider ikke flere krige og kampe. Han synes, at Kong Arthur er blevet slap og utroværdig. Derfor sætter Lancelot kongens magiske sværd i stenen og beder kongen trække den igen. Det kan han ikke. Hans kongeværdighed er forsvundet. Arthur bliver nærmest småtosset og går i desperation på landevejen.

På sin vandring finder han heldigvis sin faste støtte Merlin, og de to vender tilbage og bekæmper søsterens sorte trolddom. Det bliver en klassisk kamp mellem det gode og onde. Og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Nævemape, tøsekampe og troldekampe

Der bliver sværdkampe, nævekampe, lansekampe, tøsekampe og troldkampe. De vil udspille sig på den anden side af museet i forhold til det sted, hvor Røde Orm blev spillet i 2017.

Nu er vi i 2018 og til pressemøde. De fire skuespillere, som deltager er gået ud af museet, så de kan blive fotograferet i det område, de skal spille i.

Morgana Le Feys sorte fjer på hendes store hovedpragt blafrer i vinden. Hun har sorte fjer på hænderne, sort og rødt hår til taljen og en bordeauxrød velourkåbe med guldkanter på. Makeuppen er skræmmende og inde bag den gemmer Charlotte Fick sig.

"Man kan opleve både kærlighed, had, svigt og mord i stykket. Men det handler også om at genfinde sig selv. Og så er der bare action og stort drama på dette spektakulære sted," siger Charlotte Fick, og peger ud mod bakkerne.

"Det er skønt at spille i naturen, hvor man rent faktisk kan se sit publikum. Det giver en stor generøsitet," siger hun.

Troldmanden Merlin står for det gode og den hvide magi. Han skal sammen med Kong Arthur bekæmpe alt det onde blandt andet i form af kongens søster, Morgana Le Fey.

Troldmanden Merlin står for det gode og den hvide magi. Han skal sammen med Kong Arthur bekæmpe alt det onde blandt andet i form af kongens søster, Morgana Le Fey. Foto: Tahmasbi

Magiske Merlin i lange underbukser

Et par meter fra hende står Merlin i en smuk japansk kåbe og laver tai chi-agtige bevægelser. Også han har langt hår til taljen. Hans er hvid-gråt og han udstråler stor visdom. Figuren bliver spillet af Klaus Søndergaard. Han glæder sig også til at spille i det fri for op imod 3600 mennesker.

"Det bliver stort og magisk. Vi er klar til alt slags vejr. Vi har alle former for undertøj at vælge imellem. Noget til varme dage, noget til lidt kolde og til de meget kolde. Det er langt, kort, tyndt, uldent og låddent. Og så har vi solide støvler på," siger han.

Stykket begynder i middelalderen, men rejser så i tid op til noget steampunk-agtigt uden noget årstal. Det er ikke vigtigt, for det er en slags eventyr.

Hestene skiftes undervejs ud med motorcykler, og det musikalske bagtæppe går fra middelalderrock over mod pop. Sangene synges af Xenia Lach-Nielsen.

Der bliver mere end 200 medvirkende på scenen i skikkelse af skuespillere, heste, statister og meget mere

Der bliver slået på tæven, men der er ikke noget blod, så børn over otte år kan være med.

Fakta

Spilleperioden er 22. maj - 29. juli 2019.

Der er informationsmøde om casting af statister 19. november.

Det foregår på Gelinde, Mindet 6 i Aarhus.

3. december er der casting til koret

4. december er der casting for statister, der skal spille gøglere, godtfolk og kampfolk

Instruktør Heinrich Christensen sætter i scene, dramatiker Jokum Rohde har skrevet manuskript, Palle Steen Christensen skaber scenografien og Ida Marie Ellekilde står for kostumer.

Publiceret 09 November 2018 10:00

SENESTE TV

Kong Arthur: Kaja og Anders har syv roller, men kommer næppe på scenen

AARHUS Omkranset af bakket landskab, himmel og hav udspiller kampen mellem det gode og det onde sig ved Moesgaard. To år efter succesforestillingen ‘Røde Orm’ indtager Det Kongelige Teater endnu engang de smukke omgivelser omkring museet – denne gang med udendørsforestillingen ‘Kong Arthur’. Legenden om konger og dronninger, riddere og troldmænd vækkes til live af musikere, teknikere, syersker, stuntmænd og over 100 statister – langt størstedelen frivillige. Og så selvfølgelig en række professionelle skuespillere.

Frem til 29. juni har de alle vejret som medspiller. Og som modspiller. Regn og rusk giver en fantastisk effekt på scenen, og samtidig forøger de lunefulde vejrguder risikoen for sygdom blandt skuespillerne. Derfor arbejder man med såkaldte understudies – skuespillere der lærer en eller flere roller i forestillingen, men som kun kommer på scenen i rollen, hvis den skuespiller, der oprindeligt har fået rollen, bliver syg eller på anden måde forhindret.

De to aarhusianske skuespillere Kaja Kamuk og Anders Vølpert Momme er begge understudies i Kong Arthur.

“Man taler om at være understudy i første eller andet lag. Jeg er understudy på Kong Arthur og Leodegrance i første lag – og på Lancelot i andet lag. Det betyder, jeg kommer på scenen, hvis enten Jacob Lohmann, som spiller Arthur, eller Peter Gilsfort, som spiller Leodegrance, ikke kan. Bliver Martin Bo Lindsten forhindret, står der en understudy i første lag klar til at erstatte ham som Lancelot. Først hvis hans understudy bliver syg, skal jeg erstatte ham,” forklarer Anders.

Festlig, fyrig og fræk Rocky Horror

Han og Kaja har sat sig indenfor i det opstillede spisetelt for at nyde godt af varmeblæserne her, inden aftenens prøve kalder alle ud under åben himmel klokken 17.

Kaja Kamuk er understudy på tre kvinderoller i første lag og en i andet lag.

“Jeg er understudy på Dronning Guinnevere, dronningens hofdame og troldkvinden Morgana Le Fey i første lag. Og så på Søens dame i andet lag. Fire roller som er smaskforskellige,” siger Kaja.

En understudys udfordringer

Det er bare to uger siden, hele castet rykkede ud i den enorme scenografi ved Moesgaard.

“I de to første uger herude har jeg fokuseret 100 procent på Kong Arthur, da det er den rolle, som kræver mest af mig. Den kommende uge bruger jeg primært på at lære rollen som Leodegrance og først i den sidste uge inden premieren, tager jeg fat på Lancelot, da sandsynligheden for, jeg kommer til at spille den rolle, er meget lille. Og så har jeg stadig spilleperioden til at læse op,” siger Anders.

Han går til de fire roller, som han går til enhver anden rolle: læser manus igen, igen og så igen.

“Det er rugbrødsarbejde, der skal gøres - heldigvis har jeg let ved at lære replikker. Jeg kan også mærke, det hjælper mig, at jeg har været med til prøverne og hørt replikkerne så mange gange.” Anders lyder absolut fortrøstningsfuld.

Som understudies skal Kaja og Anders ikke bare lære flere karakterers replikker. De skal også kende deres gang på scenen.

“Replikkerne skal nok komme. Det, der er essentielt for mig, er at blive skarp på, hvad de forskellige karakterer gør hvornår, og hvordan de kommer fra A til B. Så når muligheden er der, går jeg på gulvet sammen med spillerne og er deres skygge under prøverne,” fortæller Anders.

Kaja nikker.

“Jeg gør det samme. For mig er det den måde, jeg bedst lærer replikkerne på – ved at få bevægelse på. Det rækker ikke at sidde på publikumstribunen og kigge på. I øvrigt ser man jo alting spejlvendt, når man sidder der. Det er nødvendigt at komme op og selv få det i kroppen. Og det giver en udfordring, når man er understudy på flere roller; man kan kun følge en rolle af gangen.” Hun trækker på skuldrene.

Kong Arthur er en actionfyldt forestilling, hvor riddere duellerer, og store slag udkæmpes for foden af slottet Camelot. Og for fødderne af publikum.

“I en forestilling som den her med heste og motorcykler på scenen og fægtekampe med sværd og stave, har sikkerheden højeste prioritet. Derfor har vi brugt rigtig meget tid på avanceret stuntkoreografi,” siger Kaja. Hun puster luft ud mellem læberne, så de ruller.

Ny sæson gentager successer

I stykket kæmper to af de roller, Kaja er understudy på, mod hinanden med lange stave.

“Stavkampen foregår hele vejen over scenen og omfatter cirka 60 slag. Den er koreograferet helt ned i detaljen. Koreografien er jeg nødt til at lære fra begge sider, da jeg skal kunne erstatte begge roller. Lige nu synes jeg, den er lidt svær at holde styr på, men forhåbentlig når jeg at få koreografien ind i kroppen, så jeg ikke behøver tænke over den længere,” siger Kaja og ryster hovedet energisk som for at få trinene til at falde på plads.

Funktion frem for ambition

Kaja og Anders øver koncentreret for at lære samtlige roller, de hver især er understudies på. Roller de måske aldrig kommer til at spille for et publikum.

“Jeg ved, jeg kommer på scenen som dronningens hofdame tre dage efter premieren. Så får jeg prøvet rollen af, og det glæder jeg mig til. Men ellers er min fornemste opgave her at holde røv og humør oppe på kollegaerne. Det er fedt at være med på en produktion som den her – også selv om lyset ikke falder på mig. Det er slet ikke afgørende,” bedyrer Kaja.

“Vores primære funktion er at skabe tryghed. Bliver nogen syge, er vi her til at dække ind. Selvfølgelig vil jeg da gerne prøve at spille rollerne, men kommer jeg til det, betyder det, at nogen ligger og er syge. Så kommer jeg ikke på scenen overhovedet, er det kun positivt,” stemmer Anders i.

“Som understudy skal man udfylde en konkret funktion, og man må sætte sine kunstneriske ambitioner lidt på pause. Kommer jeg eksempelvis på scenen som Kong Arthur, vil jeg spille rollen så tæt som muligt op af den måde, Jacob spiller den på. Mine medspillere skal jo kunne genkende rollen. Først i det tilfælde, hvor man får lov at spille rollen flere gange, kan man måske tilføre noget, sådan som man normalt gør det, når man spiller en rolle,” fortsætter Anders.

Kaja kommer med nogle lavmælte ‘mmm’er’ fra sin side af kurvesofaen.

“Normalt er jeg typen, der godt kan lide at have overskud i det arbejde, jeg laver. Som understudy på fire forskellige roller, er jeg nødt til at acceptere, at det har jeg ikke her. Det, der bekymrer mig mest lige nu, er kostumeskift. Dem er der en del af, og jeg har ingen idé om, hvad der er hvad. Men hvis jeg skal på scenen, er der forhåbentlig nogle andre, der har det overblik og kan stå klar med de kostumer, jeg skal skifte til,” lyder det håbefuldt fra Kaja.

Anders nikker. Som for at forsikre hende om, at det er der.

“Kommer vi på scenen, ved de andre, vi er ‘de nye i klassen’. Så alle både på og bag scenen vil have fokus på at hjælpe os. Vores medspillere vil nok også skrue ned for hitte-på-som-heden og holde sig til manus for ikke at hylle os ud af den,” supplerer han.

Vejret som med- og modspiller

I månedsvis har et hold af kreative og fingerfærdige syersker været travlt beskæftiget med at designe og kreere kostumerne til Kong Arthur. Resultatet er kostumer med en detaljerigdom og finesse, der er den parisiske catwalk værdi.

“Kostumerne er vanvittigt smukke, og det var fedt at se dem på i aftes, hvor vi havde vores første ‘gennemkravlning’ af forestillingen med kostumer og makeup,” siger Kaja.

“Vi får så vild en maskering! Nogle af os kunne jo nærmest ikke genkende hinanden.” Anders ler.

Gadborg vækker ikoniske dansetrin til live

Kaja har før spillet større, udendørs opsætninger, mens det for Anders er første gang.

“At stå på en scene i det fri er meget anderledes end at stå på en klassisk teaterscene. Her gør vejret, at der er nogle andre ting, man skal være opmærksom på end ellers. Noget af det, vi har joket med, er, at man skal vinke, inden man siger sin replik. Fordi det simpelthen er så vigtigt at gestikulere stort, når man siger noget. Ellers ved folk ikke, hvem der taler. Lige så vigtigt er det at stå stille, når der er andre, der siger noget, så ikke man tage opmærksomheden fra dem,” forklarer Anders med fagter og overdrevne artikulering for at understrege sin pointe.

“Det at spille udendørs kan virkelig noget. Selv når vejret er l-o-r-t – kan det noget. Det tilfører forestillingen en ekstra dimension, man ikke får ellers. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi håber, det bliver lunere i vejret. Forleden da vi havde prøve, var det på en scene, som var dækket af sne!” Kaja gør store øjne. Anders skutter sig i sin flyverdragt.

“Vejret skal nok nå at blive bedre. Men uanset skal rådet herfra til publikum lyde: Tag masser af varmt tøj på! Næsten uanset hvordan temperaturerne har været om dagen, bliver det koldt, når solen går ned,” siger han.

“Klokken er 17. Vi skal have alle til scenen,” lyder en mekanisk megafon-stemme over pladsen.

Kaja og Anders rejser sig fra kurvesofaen, lyner frakke og flyverdragt op og snor halstørklædet en ekstra gang om halsen. De går ud af teltet og forsvinder op ad den græsklædte skråning med retning mod scenen. Som riddere mod Camelot.