Jacob Lohmann spiller Kong Arthur. Charlotte Fick er den onde søster, Morgana Le Fey. Inde i troldmand Merlin finder man Klaus Søndergaard, mens Martin Bo Lindsten er Lancelot, når stykket spiller på Moesgaard i 2019.

Jacob Lohmann spiller Kong Arthur. Charlotte Fick er den onde søster, Morgana Le Fey. Inde i troldmand Merlin finder man Klaus Søndergaard, mens Martin Bo Lindsten er Lancelot, når stykket spiller på Moesgaard i 2019. Foto: Tahmasbi

Kong Arthur: Kæmpe actionbrag på Moesgaard

Når Kong Arthur indtager Moesgaard næste sommer, er han på nedtur. Han har mistet magten over folket og sit sværd. Hans kone og ridder Lancelot synes, han er slap og den trofaste troldmand Merlin er væk. Noget må der ske...

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Det Kongelige Teater indkaldte i den forgangne uge til pressemøde om stykket Kong Arthur, der skal sættes op i bakkerne ved Moesgaard Museum næste år. Avisen var med og mødte en imponerende konge, en uhyggelig heks, en stilig Merlin i japansk design og en meget muskuløs ridder Lancelot. Alle i gennemførte kostumer og stor makeup, der gjorde skuespillerne ukendelige.

Da kongen åbnede munden lød han imidlertid som Jacob Lohmann, der fortalte om handlingen i denne version af stykket Kong Arthur:

"Man vil møde kongen på et senere tidspunkt, end der hvor man som regel hører om ham. Nemlig da han erobrede magten og var en helt. Men i vores stykke er det efter festen. Og han skal ud og finde både sig selv og Merlin, der er blevet væk. For ingen tror på Arthur mere," siger Jacob Lohmann, der ganske rigtigt skal spille rollen som kongen iført guldkrone, brynje og en gylden kåbe.

Konge har en søn med sin søster

Det er altså ham, der skal trække sværdet ud af stenen for at bevise, at han er værdig til at være konge. Og det kniber for ham.

"Men jeg kan godt. Det lover jeg," smiler han med et meget fast blik.

Det Kongelige Teater lover et spektakulært actiondrama med troldmænd, riddere, skønne dronninger og kolossale kulisser, når Kong Arthus spiller på Moesgaard Museum fra 22. maj 2019.

Det Kongelige Teater lover et spektakulært actiondrama med troldmænd, riddere, skønne dronninger og kolossale kulisser, når Kong Arthus spiller på Moesgaard Museum fra 22. maj 2019. Foto: Tahmasbi

Kong Arthur har flere udfordringer end et tungt sværd, der kræver et rent hjerte. Listen er lang:

Han har ikke fået nogen børn med sin kone, som keder sig og tøseslås med sin tjenestepige. Hans søster, Morgana Le Fey, er ond. Hun udøver sort magi og det viser sig, at hun har forvandlet sig til kongens kone og besøgt ham i deres ægtekammer i konens skikkelse. Det er der kommet et barn ud af. Så hendes irriterende krøbling af en unge, viser sig til kongens store skræk at være hans søn!

Dertil kommer, at folket har svært ved at se hans charme. Og hans trofaste ven og støtte, ridder sir Lancelot, gider ikke flere krige og kampe. Han synes, at Kong Arthur er blevet slap og utroværdig. Derfor sætter Lancelot kongens magiske sværd i stenen og beder kongen trække den igen. Det kan han ikke. Hans kongeværdighed er forsvundet. Arthur bliver nærmest småtosset og går i desperation på landevejen.

På sin vandring finder han heldigvis sin faste støtte Merlin, og de to vender tilbage og bekæmper søsterens sorte trolddom. Det bliver en klassisk kamp mellem det gode og onde. Og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Nævemape, tøsekampe og troldekampe

Der bliver sværdkampe, nævekampe, lansekampe, tøsekampe og troldkampe. De vil udspille sig på den anden side af museet i forhold til det sted, hvor Røde Orm blev spillet i 2017.

Nu er vi i 2018 og til pressemøde. De fire skuespillere, som deltager er gået ud af museet, så de kan blive fotograferet i det område, de skal spille i.

Morgana Le Feys sorte fjer på hendes store hovedpragt blafrer i vinden. Hun har sorte fjer på hænderne, sort og rødt hår til taljen og en bordeauxrød velourkåbe med guldkanter på. Makeuppen er skræmmende og inde bag den gemmer Charlotte Fick sig.

"Man kan opleve både kærlighed, had, svigt og mord i stykket. Men det handler også om at genfinde sig selv. Og så er der bare action og stort drama på dette spektakulære sted," siger Charlotte Fick, og peger ud mod bakkerne.

"Det er skønt at spille i naturen, hvor man rent faktisk kan se sit publikum. Det giver en stor generøsitet," siger hun.

Troldmanden Merlin står for det gode og den hvide magi. Han skal sammen med Kong Arthur bekæmpe alt det onde blandt andet i form af kongens søster, Morgana Le Fey.

Troldmanden Merlin står for det gode og den hvide magi. Han skal sammen med Kong Arthur bekæmpe alt det onde blandt andet i form af kongens søster, Morgana Le Fey. Foto: Tahmasbi

Magiske Merlin i lange underbukser

Et par meter fra hende står Merlin i en smuk japansk kåbe og laver tai chi-agtige bevægelser. Også han har langt hår til taljen. Hans er hvid-gråt og han udstråler stor visdom. Figuren bliver spillet af Klaus Søndergaard. Han glæder sig også til at spille i det fri for op imod 3600 mennesker.

"Det bliver stort og magisk. Vi er klar til alt slags vejr. Vi har alle former for undertøj at vælge imellem. Noget til varme dage, noget til lidt kolde og til de meget kolde. Det er langt, kort, tyndt, uldent og låddent. Og så har vi solide støvler på," siger han.

Stykket begynder i middelalderen, men rejser så i tid op til noget steampunk-agtigt uden noget årstal. Det er ikke vigtigt, for det er en slags eventyr.

Hestene skiftes undervejs ud med motorcykler, og det musikalske bagtæppe går fra middelalderrock over mod pop. Sangene synges af Xenia Lach-Nielsen.

Der bliver mere end 200 medvirkende på scenen i skikkelse af skuespillere, heste, statister og meget mere

Der bliver slået på tæven, men der er ikke noget blod, så børn over otte år kan være med.

Fakta

Spilleperioden er 22. maj - 29. juli 2019.

Der er informationsmøde om casting af statister 19. november.

Det foregår på Gelinde, Mindet 6 i Aarhus.

3. december er der casting til koret

4. december er der casting for statister, der skal spille gøglere, godtfolk og kampfolk

Instruktør Heinrich Christensen sætter i scene, dramatiker Jokum Rohde har skrevet manuskript, Palle Steen Christensen skaber scenografien og Ida Marie Ellekilde står for kostumer.

Publiceret 09 November 2018 10:00

SENESTE TV