"Du kan ikke hade et andet menneske, hvis du kender det menneskes historie", har den amerikanske forfatter Margaret Weatley sagt. Det er en af tankerne bag Livsbiblioteket, hvor man taler, lytter og forstår. Det er Kirstin Birkeland til venstre. Foto: Paul Natorp

Et menneskeligt møde uden mobiler

På Livsbiblioteket fortæller man små historier fra sit liv og skaber forståelse for andre

"Du kan ikke hade et andet menneske, hvis du kender det menneskes historie", har den amerikanske forfatter Margaret Weatley sagt.

Det har Livsbiblioteket grebet, og gruppen bag har sat sig for at skabe et rum, hvor mennesker kan møde hinanden og få en større forståelse for andre.

"Vi vil skabe det gode møde uden mobiler og computere. Det handler om respekt, nærvær og at åbne op for andre," siger Kristin Birkeland, der er en del af den kerne, der driver Livsbiblioteket.

Det åbner næste gang onsdag 7. november hos Sager Der Samler. Et møde varer cirka to timer.

"Der er typisk i alt tre historier, som det tager 10 minutter at fortælle. Og så taler vi ind imellem dem," forklarer Kristin Birkeland.

Vi har meget til fælles

Emnerne er ofte meget lavpraktiske og noget, som alle kan forholde sig til. For eksempel kan det handle om forholdet til hår eller tandbørstning.

"Der er mange ting, som vi alle har til fælles. Men som alligevel kan være meget forskellige for os. Vi har for eksempel hørt om udfordringerne ved at børste tænder, når man sidder i en kørestol. Eller hvordan en fortælling om hår leder samtalen ind på skinheads og nazisme," uddyber Kristin Birkeland.

Hun fortæller, at samtalerne kan gå i alle retninger og at de kan udvikle sig til at være meget rørende. Emnet har for eksempel også været noget meget følelsesladet som det at miste.

"Man lærer noget nyt om andre mennesker hele tiden. Nogle af dem møder man igen, og jeg har på den måde lært nye mennesker at kende," siger bibliotekaren.

Der findes i dag en række tilbud om fællesspisning og læsekredse, der har til formål at gøre folk mindre ensomme. Det er ikke formålet hos Livsbiblioteket, selv om der er behageligt samvær, og man kan få nye venner.

"Ideen opstod på en konference, hvor en gruppe handicappede pointerede, at der manglede forståelse for deres hverdag. Vores formål er at gøre noget ved det for alle - ikke bare for handicappede," forklarer Kristin Birkeland.

Livsbiblioteket holder på skift åbent på Åby Bibliotek, Café MellemFolk , hvor det foregår på engelsk, og hos Sager der Samler i Vestergade 43 i baghuset. Det næste møde er 7. november kl 17-19.

Publiceret 03 November 2018 09:00

SENESTE TV