"Du kan ikke hade et andet menneske, hvis du kender det menneskes historie", har den amerikanske forfatter Margaret Weatley sagt. Det er en af tankerne bag Livsbiblioteket, hvor man taler, lytter og forstår. Det er Kirstin Birkeland til venstre. Foto: Paul Natorp

Et menneskeligt møde uden mobiler

På Livsbiblioteket fortæller man små historier fra sit liv og skaber forståelse for andre

"Du kan ikke hade et andet menneske, hvis du kender det menneskes historie", har den amerikanske forfatter Margaret Weatley sagt.

Det har Livsbiblioteket grebet, og gruppen bag har sat sig for at skabe et rum, hvor mennesker kan møde hinanden og få en større forståelse for andre.

"Vi vil skabe det gode møde uden mobiler og computere. Det handler om respekt, nærvær og at åbne op for andre," siger Kristin Birkeland, der er en del af den kerne, der driver Livsbiblioteket.

Det åbner næste gang onsdag 7. november hos Sager Der Samler. Et møde varer cirka to timer.

"Der er typisk i alt tre historier, som det tager 10 minutter at fortælle. Og så taler vi ind imellem dem," forklarer Kristin Birkeland.

Vi har meget til fælles

Emnerne er ofte meget lavpraktiske og noget, som alle kan forholde sig til. For eksempel kan det handle om forholdet til hår eller tandbørstning.

"Der er mange ting, som vi alle har til fælles. Men som alligevel kan være meget forskellige for os. Vi har for eksempel hørt om udfordringerne ved at børste tænder, når man sidder i en kørestol. Eller hvordan en fortælling om hår leder samtalen ind på skinheads og nazisme," uddyber Kristin Birkeland.

Hun fortæller, at samtalerne kan gå i alle retninger og at de kan udvikle sig til at være meget rørende. Emnet har for eksempel også været noget meget følelsesladet som det at miste.

"Man lærer noget nyt om andre mennesker hele tiden. Nogle af dem møder man igen, og jeg har på den måde lært nye mennesker at kende," siger bibliotekaren.

Der findes i dag en række tilbud om fællesspisning og læsekredse, der har til formål at gøre folk mindre ensomme. Det er ikke formålet hos Livsbiblioteket, selv om der er behageligt samvær, og man kan få nye venner.

"Ideen opstod på en konference, hvor en gruppe handicappede pointerede, at der manglede forståelse for deres hverdag. Vores formål er at gøre noget ved det for alle - ikke bare for handicappede," forklarer Kristin Birkeland.

Livsbiblioteket holder på skift åbent på Åby Bibliotek, Café MellemFolk , hvor det foregår på engelsk, og hos Sager der Samler i Vestergade 43 i baghuset. Det næste møde er 7. november kl 17-19.

Publiceret 03 November 2018 09:00

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.