Et nyt stykke på Studio fortæller om en ung kvindes kollapsede sind. Forfatteren var en 28-årig psykotisk kvinde, der tog sit liv umiddelbart efter, hun skrev stykket.

Et nyt stykke på Studio fortæller om en ung kvindes kollapsede sind. Forfatteren var en 28-årig psykotisk kvinde, der tog sit liv umiddelbart efter, hun skrev stykket. Foto: Anna Marin

28-årig skrev et stykke om sin sindssyge og begik selvmord

En ung, depressiv kvinde skrev stykket 4:48 Psychosis og begik derefter selvmord. Studio har lavet en performance-agtig opsætning, hvor publikum spiller med

Af
Bente Tahmasbi Hansen

"I 4:48 Psychosis bliver vi taget til gidsel i et sind. Vi er fanget i kælderen med hendes psykose," siger instruktøren Sargun Oshana om Studios nye opsætning på Aarhus Teater.

Stykket hedder 4.48 Psychosis, fordi den engelske dramatiker Sarah Kane ofte vågnede under sin depression kl. 4:48 om morgenen. Hun begik selvmord i 1999 umiddelbart efter, at hun havde skrevet stykket. I det beskriver hun, hvordan hun oplever sin depression.

Sargun Oshana har arbejdet med fokus på psykosens fornemmelse af at stirre ned i afgrunden. Og skuespiller Mette Døssig løfter som den eneste skuespiller i denne opsætning det tunge drama om liv og død. Hun er dog ikke helt alene, for publikum er også til stede i rummet, og det vil hun udnytte.

Mette Døssig er alene på scenen i et tomt hvidt rum, der ud over hende kun rummer publikum. Det får derfor ogå en rolle i den performance-agtige opsætning.

Mette Døssig er alene på scenen i et tomt hvidt rum, der ud over hende kun rummer publikum. Det får derfor ogå en rolle i den performance-agtige opsætning. Foto: Anna Marin

"4:48 er iscenesat meget performativt, og det vil i det her tilfælde sige med publikum som vigtig medspiller. Det er udfordrende at spille så tæt på publikum, men også utroligt givende, fordi det skaber en levende forestilling," siger Mette Døssig i en pressemeddelelse fra Aarhus Teater.

"Det er spændende, for det betyder, at selvom jeg ser alene som skuespiller, er jeg ikke alene i rummet, og jeg må handle efter hvordan publikum reagerer," fortsætter hun.

Studio Scenen på Aarhus Teater satser på eksperimenterende og vanebrydende teater med instruktør Sargun Oshana og scenograf David Gehrt som bannerførere. Scenen er forvandlet fra en traditionel black box til et hvidt rum uden klassiske pejlemærker. Derfor bliver publikum en slags virkemiddel i det ellers tomme, hvide rum.

Genkender sig selv

Sarah Kanes dramatik brød, da det blev skrevet, med konventionerne for naturalistisk teater, fordi det sceniske udtryk var konfrontatorisk, ekstremt og voldeligt.

Forestillingen overskrider det intimes grænser i teaterrummet, og derfor kan den spille på en frygt for, at teateret kommer for tæt på – og en helt konkret frygt med en autonom aktivist-skikkelse, der smækker døren efter sig ind til Studio-rummet, da forestillingen begynder – som vendes til sympati i kraft af den sårbarhed, som kvinden udviser.

"Jo flere gange jeg læser teksten, jo mere oplever jeg, at den også handler om kærlighed. Og om ensomhed. Den er menneskeligt genkendelig på alle punkter. Vi oplever alle sammen nogle sider af os selv i den her tekst," mener Mette Døssin.

Fakta

4:48 Psychosis Undersøgelse af et brutalt sind

Spiller på Aarhus Teater Studio Scene 3.-30. november

Dramatiker Sarah Kane

Instruktør Sargun Oshana

Scenografi David Gehrt

Skuespiller Mette Døssin

Publiceret 02 November 2018 19:00

SENESTE TV