Mads Horsdal (tv.), Søren Karim Bech og Laurits Gad (th.) udgør rapgruppen Bogfinkevej. 3. november spiller de en udsolgt koncert i hjembyen Aarhus. Foto: Jeppesen

Mads Horsdal (tv.), Søren Karim Bech og Laurits Gad (th.) udgør rapgruppen Bogfinkevej. 3. november spiller de en udsolgt koncert i hjembyen Aarhus. Foto: Jeppesen

Folkelige Finker med afslappet rapattitude

Med uformel attitude, sund selvironi og fede rim har Søren Karim Bech, Mads Horsdal og Laurits Gad sat Bogfinkevej på landkortet. Ikke blot som navnet på en vej i et aarhusiansk boligområde, men som navnet på en folkelig raptrio med larmende succes. 3. november afslutter de deres Danmarksturné i hjembyen Aarhus

Af
Mai-Britt Jeppesen

På Aarhus Havn, tæt ved Molsfærgens indsejling, ligger den legendariske grillbar ‘Havnens Perle’. Som et fyr lyser skiltet med de røde bogstaver bøjet i neon op fra sin plads på taget og guider sultne aarhusianere til dansk fastfood.

Indenfor i lyden fra flippermaskinen og lugten af friture er Søren Karim Bech og Laurits Gad ved at bestille. En chiliburger og fritter, en gang biksemad og et par fadøl. Mads Horsdal nøjes med en flaskeøl. Havnens Perle er stamsted for de tre fyre fra rapgruppen Bogfinkevej. Ét af stamstederne.

“Skal vi tage det ovale kontor?” Mads gør et kast med hovedet mod den sorte, læderbetrukne sofagruppe i grillbarens venstrefløj. De to andre nikker. Hjemmevant smider de rygsække og jakker og lader sig synke ned i de bløde sæder.

Et skub på vejen

Søren og Laurits har kendt hinanden siden teenageårene. Mads er kommet til senere. I et bofællesskab i en lejlighed på Bogfinkevej i Aarhus V, hvor de alle tre hang ud, begyndte de at spille sammen.

“Det startede med, vi bare sad og jammede; fremsagde nogle rim over nogle akkorder. Og når så vi havde noget, vi syntes, fungerede, indspillede vi det på en video på mobilen,” fortæller Søren.

En af de videoer - ‘Smilets By’ - satte Bogfinkevej på landkortet. Ikke bare som navnet på en vej i boligkvarteret Frydenlund, men også som navnet på et band med en lyd så folkelig og iørefaldende, at etablerede navne som TV-2 og Wafande inviterede ‘Finken’ med på scenen.

“Præcis hvad det er, vi og vores musik kan, er vi vel dybest set ikke rigtigt klar over. Vi sætter os ikke for at lave en bestemt lyd. Men vi er uformelle, vi tør være os selv, og så tager vi ikke os selv så seriøst. Det virker det til, folk sætter pris på.” Søren tager grådigt en tår af sin fadøl.

“Vi har altid vidst, at vi ikke var uden talent. Vi er jo kommet til hinandens koncerter og har syntes, hinanden var fede, længe inden der var noget, der hed Bogfinkevej. Men det var da klart et skub på vejen, at der var nogle af de etablerede kunstnere, der opdagede os og syntes, vi havde en fed lyd. Det betød, vores musik nåede ud over rampen til rigtig mange mennesker,” siger Laurits.

”Og at vi fik en producer,” supplerer Søren og tørrer skum af overlæben med håndryggen.

Smil på læben

“En chiliburger og en gang biks!” Opråbet kommer fra manden bag disken.

Søren rejser sig for at hente de to retter mad. Han sætter burgeren foran sig og biksemaden foran Laurits.

“Som barn drømte jeg om, at udgive min egen musik, spille udsolgte koncerter, skrive autografer og få taget billeder med fans. Men så blev jeg ældre og mere realistisk og så skød jeg den drøm ned. Men det er jo faktisk sådan det er blevet; drømmen er blevet til virkelighed...” Søren sætter sig, tager en bid af sin velvoksne burger og skyller ned med en slurk øl.

“Men det er ikke derfor, vi laver musik. For at blive kendte altså. Det har det aldrig været. For os handler det om, at vi synes, det er hyggeligt. Og så kan vi bare godt lide at give folk et smil på læben,” siger Mads.

Laurits nikker.

“Klart! Vi ville gøre det her uanset, om Bogfinkevej var blevet et navn. Fordi vi synes, det er fedt at lave musik, og fordi vi synes, det er fedt at lave musik SAMMEN. Og med de ret dårlige odds der er for at kunne komme til at tjene penge i vores branche, så er det sådan, det skal være. Brændte vi ikke for musikken, var vi aldrig nået hertil, hvor vi er i dag,” slår han fast mellem to mundfulde biksemad.

Slutkoncert i hjembyen

Siden 24. august i år har Bogfinkevej været på deres første headline turné. En turné der bringer bandet rundt i det meste af landet.

“Vi har spillet nogle sindssyge gigs. Der har endda været nogle koncerter, hvor jeg har overvejet at gå ud og tage en slapper og ryge en smøg, mens Søren har rappet. Han har ikke behøvet mig til at bakke ham op, det har publikum gjort. Selv steder som Grenå og Køge. De har kunnet synge med på alle vores numre – det er vildt nok,” mumler Mads fra et sted mellem skæg, hue og hætte.

Bogfinkevej slutter touren af med en udsolgt koncert på Radar i Aarhus 3. november.

“Det er selvfølgelig helt bevidst, vi slutter touren af i Aarhus. Aarhus er vores by, det er her, vi er vokset op og føler os hjemme. Som regel er den sidste koncert på en tour den bedste, fordi man er blevet så rutineret og gennemøvet. Og hvem andre end aarhusianerne fortjener den koncert?!” spørger Søren retorisk.

“Det bliver en fed koncert, en ren fest. Hvor vi spiller nogle af de gamle numre, men også noget helt nyt, der ikke er udkommet endnu,” forsikrer Lau og skraber sin tallerken.

Meget kollegaer – mest venner

Og der ER nyt på vej fra Bogfinkevej. For når Søren, Lau og Mads ikke er ude at spille koncerter, arbejder de på ny musik.

“Vi øver fast sammen hver søndag. Men i øjeblikket ses vi hele tiden. Når ikke vi lige er på job, er vi sammen i studiet for at indspille. Vi forventer at udgive vores første plade til maj næste år,” røber Søren.

“Vi har allerede et par singler ude; ‘Ualmindelig’ og ‘Ikaros’,” indskyder Laurits.

“Og så udgiver vi snart en ny video, der er optaget i den helt gamle Bogfinkestil. Spillet akustisk i øvelokalet og optaget med en mobiltelefon. Som en hilsen til det, vi kommer af og er blevet kendte på. En hilsen til tiden inden vi begyndte at lave studiemusik,” fortsætter Søren.

I takt med at Bogfinkevejs succeskurve har været hastigt stigende de sidste par år, er andelen af kammerattid, der er blevet til kollegatid, ligeledes vokset.

“I dag er vi kollegaer rigtig meget af tiden, det er klart. Men frem for alt er vi venner,” bedyrer Søren.

Laurits og Mads nikker synkront.

“For Bogfinkevej!” Mads løfter sin øl til en skål.

“For Bogfinkevej!” stemmer Laurits og Søren i og løfter hver deres tæt på tomme fadølsglas.

BOGFINKEVEJ

Består af Søren Karim Bech, Laurits Gad og Mads Horsdal

Deler i marts 2016 ‘Smilets By’ jam-video, som får over 90.000 visninger på Facebook og fanger opmærksomheden hos Wafande og diverse pladeselskaber

Underskriver pladekontrakt med Universal i oktober 2016

Spiller support på Wafandes tour i 2017

Udgiver EP’en ‘Helt Stil’ i maj 2017

Spiller med TV-2 på bandets tour i sommeren 2017

Spiller på Roskilde Festival i juni 2017

Bryder med Universal i september 2017

Spiller på Smukfest august 2018

Spiller sidste koncert på Danmarkstour på Radar i Aarhus 3. november kl. 21 (Udsolgt)

Publiceret 25 October 2018 19:30

SENESTE TV