Geske Marie Skot-Hansen (tv.), Mette Demuth (th.) og Lene Foli (mf) glæder sig alle tre til at vise Kompagni Karavanas 25 års jubilæumsforestilling for publikum. Foto: M. Jeppesen

Geske Marie Skot-Hansen (tv.), Mette Demuth (th.) og Lene Foli (mf) glæder sig alle tre til at vise Kompagni Karavanas 25 års jubilæumsforestilling for publikum. Foto: M. Jeppesen

Kunstnerhuset Karavana: Et lys i mørket

Karavana er med til at give voksne med psykisk og fysisk nedsat funktionsevne bedre selvværd og respekt fra omgivelserne. I år fejrer kunstnerhuset 25 års jubilæum med en forestilling, der handler om at finde lyset i mørket

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Scenen og det omgivende rum er helt mørkt. Et hvidt lærred, to skærme - ligeledes hvide - og de hvide T-shirts skuespillerne på scenen har på, er det eneste, der lyser lokalet op. Skuespillerne går lydløst ind og ud imellem hinanden, skærmene og en enkelt kvindelig skuespiller, som står midt på scenen. Hun holder en lommelygte under hagen, og det hvide kolde skær lyser hendes ansigt op. Til højtalerlyden af dybe vejrtrækninger kombineret med klassisk musik, svajer hun frem og tilbage som i trance. Hun bøjer sig fremover og retter sig op, bøjer sig fremover og retter sig op, bøjer sig fremover...

...

Kvinden i midten er Lene Foli. Hun er 53 år og en af de i alt 13 skuespillere, som er tilknyttet teaterdelen hos Kunstnerhuset Karavana i Aarhus N: Kompagni Karavana.

Kunstnerhuset Karavana er et professionelt teater, band og atelier for voksne med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne, og i denne uge kan stedet fejre 25 års jubilæum. Forestillingen her hedder ‘At finde lyset i mørket’ og er Karavanas jubilæumsforestilling.

“’At finde lyset i mørket’ handler om, at der altid er et lys for enden af tunnelen. For enden af tunnelen er der plads til os alle sammen,” siger Lene Foli.

Sammen med stykkets instruktør og dramapædagog Mette Demuth og billedkunstlærer, Geske Marie Skot-Hansen, tager hun sig en velfortjent kaffepause oven på prøverne i Karavanas galleri.

Lene Foli ved om nogen, hvad det vi sige at skulle finde lyset for enden af tunnelen. Inden hun for to år siden besøgte Karavana for første gang, havde hun isoleret sig i sit hjem i 10 år.

“Karavana er det bedste, der er sket for mig. Før jeg kom her, vendte jeg helt om på dag og nat og kunne ikke tage nogen steder alene. Efter jeg er begyndt herude, er bøtten fuldstændig vendt. Jeg kan meget mere selv og har også tabt mig mange, mange kilo,” siger Lene Foli og smiler, så øjnene bliver til smalle sprækker bag brillerne.

Lene Foli er en af 35 borgere med forskellige handicap, som igennem arbejdet på Karavana får selvværd, respekt og anerkendelse fra omgivelserne, og vokser med opgaverne.

“Det er tydeligt at mærke forskel på den Lene, der kom her for to år siden og så den Lene, der sidder her nu. Du har fået meget mere selvtillid.” Mette Demuth fanger Lene Folis blik.

Lene nikker og tager en slurk kaffe.

“Det betyder meget, at man er sammen med mennesker, der forstår en, og som lidt er på samme måde. Her bliver man ikke mobbet, fordi man er anderledes, her kan man få lov til bare at være sig selv,” siger hun.

Fællesskabet i fokus

‘At finde lyset i mørket’ er Lene Folis fjerde forestilling med Kompagni Karavana.

“Jeg har også spillet Gasolin. Og nogle juleforestillinger. Men det her er den bedste forestilling, jeg har været med i indtil nu" fortæller hun. Hun fører koppen op til læberne, men fortryder og placerer den i stedet på knæet.

“Det med at stå der midt på scenen med lommelygten, det har jeg selv fundet på,” siger hun så. Med tydelig stolthed i stemmen.

“Det er rigtigt; det var din idé,” siger Mette Demuth og uddyber:

“Forestillingen har været i proces siden foråret, og en del af den proces har været at involvere alle de medvirkende. Skuespillerne får selv lov til at komme med idéer og input, som vi så arbejder med i fællesskab. Og det, der fungerer, ender med at blive en del af den færdige forestilling.”

Jubilæumsforestillingen er en fortælling uden ord, med brug af blandt andet lyskilder, overhead, vand, farve og musik.

“Forestillingen giver et rigtig godt billede af, hvor kompagniet er i dag. Den er vores skuespilleres redskab til at bevise for omverden, at de også duer til noget, og at de har en masse at bidrage med - både til eget og andres liv ,” forklarer Mette Demuth.

Smilet kommer automatisk

‘At finde lyset i mørket’ spiller i Karavanas egen teatersal 4., 8., 9. og 10. oktober, og med kun få billetter tilbage, tyder alt på, at alle fire forestillinger bliver spillet for fulde huse.

“Jeg glæder mig til, der kommer publikum, så vi kan vise det, vi har arbejdet med de sidste mange uger. Jeg er spændt, men slet ikke nervøs. Heller ikke selv om jeg skal stå forrest med lommelygten. Det kan jeg godt li’,” siger Lene Foli.

Geske Marie Skot-Hansen har rejst sig fra sin stol. I en reol lige inden for døren i galleriet snupper hun en T-shirt fra bunken.

“Vi skal da næsten have vores nye jubilæums T-shirt på, nu vi skal fotograferes,” hun ser spørgende på Lene. Lene Foli stiller hurtigt kaffekoppen fra sig på gulvet og kommer over til hende. Hun folder T-shirten ud og holder den op foran sig.

“Jeg tror, det er den helt rigtige størrelse. Jeg skynder mig at skifte,” siger hun og forsvinder ud af atelieret. Få minutter efter er hun tilbage iklædt den hvide jubilæums T-shirt, med ‘Karavana’ stående med røde versaler over brystet og kunstnerhusets logo på maven.

“Den her T-shirt. Den sidder bare helt perfekt på mig,” konstaterer Lene Foli tilfreds og stiller sig beredvilligt op til foto sammen med Geske Marie Skot-Hansen og Mette Demuth, der ligeledes er trukket i hver deres T-shirt.

Lene Foli stiller sig op foran en mur udsmykket med farverige kunstværker fra Karavanas billedkunstværksted og laver jazz hands. Geske og Mette stiller sig på hver sin side af Lene.

“Og så skal vi huske at smile,” opfordrer Geske Marie Skot-Hansen.

“Det tænker jeg slet ikke over,” siger Lene Foli. “Det kommer helt af sig selv!”

FAKTA: Kunstnerhuset Karavana

Et professionelt teater, band og atelier for voksne med nedsat psykisk og fysisk funktionsevne

Består af tre afdelinger: Kompagni Karavana, Atelier Karavana og Karavana Band

Hører organisatorisk under Aarhus Kommune, Voksen Handicap

Blev etableret i 1993

Flyttede i 2012 ind i et nyt kunstnerhus på Graham Bellsvej 1a, 8200 Aarhus N

Har 35 borgere med forskellige handicaps og fire fastansatte

Fejrer 25 års jubilæum 1. oktober

Forestillingen ‘At finde lyset i mørket’ spiller 4., 8., 9. og 10. oktober.

Find Kunstnerhuset Karavana på Facebook for at se tidspunkter, købe billet og læse mere.

Publiceret 03 October 2018 08:00

SENESTE TV