Her er det aarhusianske Peter Birk fra Galleri Grisk, der arbejder på et 5x5 meter stort værk i Byparken. Han vil i år lave to af den slags hen over festugen.

Her er det aarhusianske Peter Birk fra Galleri Grisk, der arbejder på et 5x5 meter stort værk i Byparken. Han vil i år lave to af den slags hen over festugen. Foto: Galleri Grisk

Tag en klapstol med, sæt dig i Byparken og se kunsten udfolde sig

Der er gratis streetart-rundvisninger i Byparken hver dag og mulighed for også at se gadekunst på lærreder og Stingraystole i Ridehuset

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Man kan i år i Byparken i Aarhus Festuge opleve nogle af de kunstnere som i høj grad præger bybilledet med deres murmalerier. De vil ligesom de øvrige gadekunstnere i parken male to værker hen over ugen. Man kan følge arbejdet alle dage mellem kl 10 og 20.

Blandt andre vil man møde aarhusianerne Hans Krull og Peter Birk. Krull har malet det kendte Mågekysset - kvinden, der kysser en måge, i Fiskergade. Og Peter Birk har i år mosaikmalet muren overfor Kirkens Korshær i Nørre Alle, ligesom han for år tilbage udstyrede muren på hjørnet af Vestergade og Møllegade med et hus med plankeværk og kæmpe fugle.

"Man kan tage en klapstol med, sætte sig i parken og se kunsten udfolde sig," siger Mads Fredberg, der er direktør og en af hovedkræfterne bag streetartfestivalen.

"Sidte år var der nogle gæster, som kom forbi hver dag, for at se hvordan det gik med en bestemt kunstner eller med værker, de kunne lide," fortsætter han og uddyber:

"Det hele er i proces, og udstillingen er først fin og færdig på søndag, hvor vi piller alle 60 værker ned kl. 14. Streetartens vilkår er midlertidighed, og det er en afgørende faktor, for det er fascinerende."

Sidste år valgte nogle af festugegæsterne at kigge forbi flere gange i festugen for at følge de enkelte kunstneres arbejde og udviklingen af værkerne.

Sidste år valgte nogle af festugegæsterne at kigge forbi flere gange i festugen for at følge de enkelte kunstneres arbejde og udviklingen af værkerne. Foto: Galleri Grisk

Sammen med de lokale kunstnere kan man opleve intet mindre end graffitikunstens danske guldalderdrenge, hvis kunstnernavne er Swet og CMPone.

De to har i høj grad grundlagt gadekunsten i Danmark i 1980'erne og vil ligesom sidste år male den bogstav-kunst, som graffiti er i modsætning til den figurative streetart. Swet maler uddelukkende sit kunstnernavn. De samme fire bogstaver igen og igen på tusindvis af forskellige måder.

Gratis rundvisning

Der er mange spændende historier at fortælle om både kunstnerne og deres værker. Man kan høree fortællingerne ved at gå gennem udstilligen sammen med Mads Fredberg. Han tager turen to gange hver formiddag med byens skoler, og om eftermiddagen med alle, der har lyst.

Man skal bare møde op i parken kl. 14, 17 eller 19. Alle er velkomne.

"Jeg havde mellem 80 og 100 med på mine ture sidste år. Nogle gange startede vi ud med at være 20 og sluttede med at være 100, fordi folk hægtede sig på undervejs," fortæller Mads Fredberg.

"Der er en massiv interesse for aat høre om streetart. Folk føler de kommer med ud i køkkenet til kokken og ser hvordan middagen bliver til," ler han.

Udstilling i Ridehuset

Gadekunst er, som ordet sider, skabt på gaden og lever på gaden. Men det er alligevel muligt at få indenfor i Ridehuset og se eksempler på det der.

"Det er ikke naturligt for alle gadekunstnere at arbejde indendøre på lærred, men man kan ikke arbejde ude, når det regner," siger Mads Fredberg, der viser nye værker i Ridehuset.

Der var også Streetart Festival i Byparken i Aarhus Fesuge sidste år.

Der var også Streetart Festival i Byparken i Aarhus Fesuge sidste år. Foto: Aarhus Festuge

Et af dem er fire Stingraystole, som er er udsmykket af fire kunstnere. Den berømte designerstol er en nytænkning af gyngestolen. Sædet ligner et stykke buet papir med og er navngivet efter rokken, der hedder stinray på engelsk.

"Den stol er nærmest et stort lærred og derfor oplagt at male på. Vi vil med projektet gerne vise, at design og kunst er to sider af samme sag," siger Mads Fredberg.

Man kan i Ridehuset også købe en bog med fotos og interviews fra sidste års streetartfestival i Byparken.

Udstillinge fylder en tredjedel af hallen, mens der er maritim streetfood i resten.

Publiceret 05 September 2018 10:00

SENESTE TV