Nordsang er et af de mange kor, der synger til Stemmer Bygger Bro til Aarhus Festuge.

Nordsang er et af de mange kor, der synger til Stemmer Bygger Bro til Aarhus Festuge. Foto: Peter Peck

Sang bygger bro i Festugen

Der er korkoncerter og fællessang i massevis på programmet til årets festuge

Af
Astrid Hellerup Madsen

"Sang er en helt fantastisk måde at føle sig forbundet med andre på. Man kan ikke synge fællessang alene. Festugens tema er netop at bygge bro, og det sætter vi fokus på med en lang række arrangementer med kor og fællesskab," siger Cæcilie Uhre Karlsson, der er projektleder på Stemmer Bygger Bro.

Stemmer Bygger Bro er fællesbetegnelsen for en lang række arrangementer 1.-9. september, hvor fælles- og korsang er i centrum. Projektet har også fået skrevet en sang: 'Stille mirakler når mennesker mødes'. Den bliver sunget ved nærmest alle arrangementerne, så der er god mulighed for at høre den - og måske selv synge med - undervejs i Festugen.

"På hverdagsmorgener kan folk møde op på blandt andet Dokk1 og synge morgensang sammen. I Byparken og på Salling Rooftop er der også flere fællessangsarrangementer. Så der er mange muligheder for at synge sammen med andre," uddyber hun.

"Man bliver så glad af at synge sammen. Når man synger sammen, udskiller man et hormon, et fællesskabs- og kærlighedshormon der gør, at man knytter sig til andre. Der er ikke noget som sang, der kan få en op, hvis man har en dårlig dag," fortæller den begejstrede projektleder.

Stemmer Bygger Bro er en fælles betegnelse for flere end 30 korkoncerter og fællessangsarrangementer i massevis undervejs i Festugen.

Stemmer Bygger Bro er en fælles betegnelse for flere end 30 korkoncerter og fællessangsarrangementer i massevis undervejs i Festugen. Pressefoto

Aarhus som korby

Alle kan være med til fællessangsarrangementerne, bare man har lyst til at synge. Har man mod på at lære at synge korsang sammen, for eksempel at lære at synge flerstemmigt, så er der også en række workshops til det.

"Desuden laver vi mere end 30 arrangementer med byens kor. Primært på Aros og i Musikhuset. Nogle er crossover-koncerter, hvor et klassisk og et rytmisk kor er sat sammen og synger mindst et nummer sammen. Så vi bygger bro mellem de forskellige genrer," forklarer Cæcilie Uhre Karlsson med henvisning til Festugens tema.

Stemmer Bygger Bro understreger dermed Aarhus' position som korby.

"Mange århusianere ved det måske ikke, men Aarhus har et sprudlende korliv. Mange kor vinder konkurrencer, for eksempel har Aarhus Pigekor lige vundet en stor pris ved en konkurrence i Sydafrika. Så vi vil vise, hvad byen kan byde på," siger Cæcilie Uhre Karlsson.

Stemmer Bygger Bro afsluttes med to store koncerter lørdag 8. september klokken 17 og 20 i Musikhuset. Koncerterne er gratis, men tilmelding er nødvendig, og det koster 25 kroner i billetgebyr.

"Vi håber at få så mange som muligt ind og høre med. Også dem der ikke har været til korkoncert før," siger hun.

Publiceret 31 August 2018 06:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.