Stykker Friheden giver sammen med skuespillernes energi friske øjne på de ellers så kendte omgivelser.

Stykker Friheden giver sammen med skuespillernes energi friske øjne på de ellers så kendte omgivelser. Foto: Gisli Dua

Teater i Tivoli Friheden efter lukketid

Aarhus Teater rykker ind i tivoli og gør en tur i Frihedskarusellen og Piratskibet til noget helt nyt

Hvad er vildere end et tivoli efter lukketid? Det kribler og krabler i fantasien. En gruppe studerende ved Den Danske Scenekunstskole i Aarhus har skabt seks små stykker ved seks forlystelser, og gør publikum til blandt andet et begravelsesfølge og en skibsbesætning.

Friheden er en vandreforetilling, hvor publikum, opdelt i to grupper, bliver guidet rundt mellem de seks forlystelser i et fascinerende aftenunivers, som står i dunkel kontrast til dagens fest og farver.

Rablende kabaret

Stykket blander Tivolis karikerede og overdrevne udtryk med teaterverdenens. Det er lige dele rablende kabaret, spøgelseshistorie, elegier og eventyr. Men Pjerrot viser sig at være en mand med dyb psykologi, og en tur på mini-golfbanen handler mere om magtstruktur og slaveri end golf.

Hvad er vildere end et tivoli efter lukketid? Det kribler og krabler i fantasien.

Hvad er vildere end et tivoli efter lukketid? Det kribler og krabler i fantasien. Foto: Gisli Dua

Tivolis forvrængede verden vendes tilbage på vrangen af de seks dramatikerelevers sprudlende fortællelyst og et legesygt ensemble. Det hele bindes sammen af trommende stik i rend-drenge, der fungerer som guides for publikumsgrupperne, og på den måde kommer fortællingerne til at glide ind og ud af hinanden.

Friheden er en del af Aarhus Teaters Udflugten-koncept, hvor publikum flyttes ud af teatersædet og ind i ukendte rum, løsrevet fra teaterkonventioner. I denne vandreforestilling har seks dramatikerelever givet hver sit bud på en selvstændig brik i den samlede fortælling, og dette giver sammen med skuespillernes energi friske øjne på de ellers så kendte omgivelser.

Nye talenter

Aarhus Teater arbejder målrettet med at præsentere ny dansk dramatik og bringe nye talenter i spil, og hele den nye sæson byder på et historisk tæt samarbejde med Den Danske Scenekunstskole. Senere på sæsonen præsenterer teatret talentforestillingerne De Nye #1 og De Nye #2. .

Friheden spiller som en del af Aarhus Teaters Udflugten-koncept fra 23. august til 22. september. Senere på sæsonen præsenterer teatret talentforestilling

Publiceret 22 August 2018 15:00

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.