20-årige Anna Munch er lige vendt hjem fra U21 VM i Polen med guld i bagagen. Nu er turen kommet til VM i Sejlads for seniorer. Foto: Flemming Østergaard

20-årige Anna Munch er lige vendt hjem fra U21 VM i Polen med guld i bagagen. Nu er turen kommet til VM i Sejlads for seniorer. Foto: Flemming Østergaard

U21 verdensmester sejler senior-VM i egen 'baghave'

20-årige Anna Munch bliver kaldt et af dansk sejlsports mest lovende unge navne. At der er noget om snakken, beviste hun, da hun for nyligt vandt guld i Laser Radial ved U21 VM. Fra 30. juli vil Anna Munch sætte sejl på vandet i Aarhusbugten til VM i Sejlads

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

For første gang siden 2010 har dansk sejlsport igen en U21 verdensmester i en olympisk klasse. Søndag 8. juli hentede 20-årige Anna Munch fra Aarhus VM-guld i Laser Radial efter et intenst VM-stævne i den polske havneby, Gdynia.

"Det tog lidt tid, men nu er det begyndt at synke ind. Det er så sindssygt og noget, jeg har håbet på, drømt om og kæmpet for, men jeg havde ikke på den måde regnet med det," siger Anna Munch små 14 dage efter sin VM-sejr.

Det er ikke mere end cirka halvandet år siden, Anna Munch skiftede Europajollen ud med Laser Radial; kvindernes enpersonsjolle.

"Laser Radial er en relativt ny båd for mig. Derfor har U21 VM-guldet også givet mig et ordentligt motivations- og selvtillidsboost. Jeg har kæmpet lidt med at få båden til at sejle hurtigt, men nu har jeg bevist – ikke mindst over for mig selv – at jeg godt kan følge med. Også med de helt gode." Anna Munch lyder overbevisende.

Anna Munch i sit rette element; i sin Laser Radial på åbent hav under åben himmel. Foto: Flemming Østergaard

Anna Munch i sit rette element; i sin Laser Radial på åbent hav under åben himmel. Foto: Flemming Østergaard

Lige dele elitesport og uddannelse

Den unge Kaløvig-sejler har ikke sit sejlertalent fra fremmede. Hendes mor, Mette Munch, sejlede selv to gange VM-sølv hjem i Europajolle og var til OL i 470-jolle tilbage i 1988.

"Jeg kommer jo ud af en sejlerfamilie, min mor har sejlet meget, og min bror sejlede optimistjolle, så det er vel meget naturligt, jeg også blev grebet af det. Jeg kan huske, at jeg som barn stod inde på havnen og trippede utålmodigt efter at få lov til at sejle. Så som 7-årig fik jeg lov til at sejle optimistjolle, som typisk er den, børn starter i," fortæller Anna Munch.

Fra 12-årsalderen begynder hun at prøve kræfter på vandet i europajollen, og derfra tager det fart.

"I dag bruger jeg rigtig meget tid på vandet. Faktisk gjorde jeg det op engang... Jeg bruger omkring 20 timer om ugen på sejlads. Jeg træner hver dag på en eller anden måde. Jeg sejler 5-6 gange om ugen, og så træner jeg styrke og cadio derudover," siger Anna Much.

Ved siden af sejlsporten læser hun medicin på Aarhus Universitet.

"Jeg er så heldig at være tilknyttet AU elite og er lige blevet færdig med 1. semester på medicinstudiet. Mit forløb er tilrettelagt, så det er muligt at få uddannelse og elitesport til at hænge sammen. Og når nu jeg både synes, studiet er virkelig spændende, og jeg elsker at sejle, så det er fedt, det kan lade sig gøre for mig at gøre begge dele."

Ud over den megen tid, hun tilbringer under åben himmel, er det sejlsportens diversitet, der trækker i Anna Much.

"At sejle kræver mange ting, på forskellige niveauer. Man skal være fysisk stærk, i god form og så skal man være dygtig rent taktisk til at finde rundt på banen og god teknisk til at sejle hurtigt. Der er rigtig mange elementer, der spiller ind, det er ikke bare at sætte sig ud i en båd," forklarer Anna Munch og fortsætter:

"Det er også derfor, man ofte ser sejlere, der peaker præstationsmæssigt, når de bliver lidt ældre, fordi erfaring gør en dygtigere."

Anna Munch byttede for halvandet år siden Europajollen ud med en Laser Radial. Foto: Flemming Østergaard

Anna Munch byttede for halvandet år siden Europajollen ud med en Laser Radial. Foto: Flemming Østergaard

Hårdt, lærerigt og sjovt

Anna Munch er – naturligvis fristes man til at sige – blandt deltagerne ved VM i Sejlads i Aarhus 30. july til 12. august.

"Jeg er opvokset i Egå, nord for Aarhus og har altid sejlet på Aarhusbugten, så at få lov til at sejle på hjemmebane under VM i Sejlads bliver så fedt. Det er sjovt at se, hvordan folk fra et hav af forskellige nationer i øjeblikket træner i min baghave, Egå Marina," ler Anna Munch.

Der er stor forskel på at komme fra U21-feltet, som Anna Munch gør, og til at sejle i seniorfeltet.

"For mig gælder det mest om at komme ud og give den rigtig meget gas og se, hvor langt jeg kan gå. Mange af sejlerne i seniorfeltet har haft en del flere år at øve sig i end jeg, og dermed sejler de også væsentlig hurtigere. Men det bliver sindssygt fedt at sejle i et felt med alle de bedste, og jeg lærer ekstremt meget af at være med til stævner som disse. Det er her, jeg kan se, hvor jeg er svag, og hvor jeg kan blive bedre. Så kommer jeg i top 40 ud af de godt 100 både, er jeg tilfreds," lyder det modent fra sejltalentet.

Næste stævne i kalenderen er U21 EM i Sverige. Herefter fylder Anna Munch 21 år og kan dermed ikke længere deltage i U21-kategorien.

"Derefter er mit mål at komme med i verdenseliten i den Laser. At komme op i først top 20 og så i top 10 i verden. Det er en proces, der tager tid, og det bliver hårdt arbejde. Men det bliver også fedt. Nu ved jeg, at jeg kan vinde i den her båd, og det har virkelig givet mig et ordentligt skub bagi. Jeg kan mærke, hvordan det alt sammen begynder at lykkes, og det gør bare det hele endnu sjovere."

Der var smil på læberne hos både landstræner Piotr Wojewski og Anna Munch, da hun havde sikret sig guldet ved U21 VM. Foto: Robert Hajduk

Der var smil på læberne hos både landstræner Piotr Wojewski og Anna Munch, da hun havde sikret sig guldet ved U21 VM. Foto: Robert Hajduk Robert Hajduk - ShutterSail.com

Publiceret 28 July 2018 08:00

SENESTE TV