For første gang skal finske Maiju Ruusunen kæmpe som viking til dette års træf på Moesgaard Strand. Foto: Simon Jørgensen

For første gang skal finske Maiju Ruusunen kæmpe som viking til dette års træf på Moesgaard Strand. Foto: Simon Jørgensen

Over 1500 vikinger indtager Moesgaard Strand

I uge 30 forvandles området omkring Moesgaard til en vikingeby. Finske Maiju Ruusunen er med som vikingekriger for første gang

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

Lyden af metal mod metal, kampråb og hestes vrinsken vil fylde Moesgaard Strand i uge 30, når det årlige Vikingetræf for 42. år i træk indtager sydbyen. Her vil omkring 600 krigere med familier, 65 heste med tilhørende ryttere og over 70 handelsboder med varer og håndværk lavet efter vikingetidens forskrifter forvandle området omkring Moesgaard til en vikingeby med over 1500 indbyggere.

Moesgaard Vikingetræf er med tiden blevet det ældste event, hvor krigere, bønder og håndværkere mødes, lever og slås, som vores forfædre gjorde for 1000 år siden. Det er et af verdens største af sin slags og tiltrækker aktører fra over 15 forskellige lande.

Kamptræning to gange ugentligt

En af dem er finske Maiju Ruusunen, der kom til Aarhus for første gang for otte år siden, for at være sammen med sin aarhusianske kæreste og siden har flyttet adskillige gange mellem Danmark og Finland. I år skal hun for første gang kæmpe som viking i det store slag til Moesgaard Vikingetræf.

"I Finland er vikingerne ikke så stor en del af vores kultur, som de er i resten af Skandinavien. Jeg har altid været fascineret af vikingernes historie, så da jeg sidste år fandt ud af, der fandtes den her vikingegruppe, Ask, i Aarhus, var det helt oplagt for mig at blive medlem," fortæller Maiju Ruusunen.

Hun begyndte som 'prospect' i Ask gruppen i september 2017 og har nu kamptrænet i ni måneder.

"Vi træner to gange om ugen; tirsdag og søndag. Oftest på Godsbanen, men også ind i mellem i det fri. Med spyd, sværd og dolk," siger Maiju Ruusunen.

"Det er udfordrende at kæmpe. Der er rigtig meget teknik i det. Og samtidig med at det gælder om at nedlægge sin modstander, er det også vigtigt at tage hensyn, så ingen kommer alvorligt til skade. Men blå mærker og småskrammer undgår man altså ikke," lyder det fra Maiju Ruusunen.

Vikingerne kæmper med spyd, økser og dolke. Våben, der er lavet på autentisk vikingevis af træ og metal.

"Jeg kan bedst lide at kæmpe med spyd. Ud over at jeg vist er den ældste af de 'newbees', der er blevet optaget i Ask gruppen i år, er jeg også den laveste. Med spyddet kan jeg få lidt distance til min modstander, og det hjælper mig i kamp," forklarer Maiju Ruusunen.

Vikingetræffet er åbent for offentligheden i weekenden 28.-29.juli, hvor der vil være kampe på slagmarken, opvisning på hesteryg, øltölt og meget mere på programmet. Arkivfoto: Moesgaard Museum

Vikingetræffet er åbent for offentligheden i weekenden 28.-29.juli, hvor der vil være kampe på slagmarken, opvisning på hesteryg, øltölt og meget mere på programmet. Arkivfoto: Moesgaard Museum

Lige dele spænding og nervøsitet

Den 36-årige finne har deltaget i mindre vikingemarkeder før, men Vikingetræffet på Moesgaard er det største, hun til dato har prøvet.

"Jeg glæder mig helt vildt, men jeg er også lidt nervøs ved tanken om at skulle kæmpe foran så mange mennesker. Vikingetræffet bliver af alle refereret til som det ypperste, og her forventes det, at man har sine kampteknikker på plads. I Ask gruppen joker folk med, at man bliver ekskluderet af gruppen, hvis man fejler derude. Så jeg håber, jeg kan gøre det godt."

Her få dage inden det store slag har Maiju Ruusunen travlt med at sy tøj og producere bælter og sko i læder til den uge, hvor hun skal leve som autentisk viking.

"Jeg har skullet lære at arbejde i læder, men jeg kunne sy i forvejen. Indtil nu har jeg syet alting i hånden, men nu begynder jeg at være lidt presset på tid, så det kan godt være, jeg må tage symaskinen til hjælp til det sidste," ler Maiju Ruusunen.

Ask er formentlig den gruppe, der vil være bedst repræsenteret ved årets vikingetræf.

"Der er flere medlemmer fra vores gruppe, jeg kommer til at møde for første gang til vikingetræffet - det glæder jeg mig til. Og så bliver det dejligt afslappende med en hel uge i telt uden tv, computer og mobiltelefon. Så bliver det spændende, om de, der dør på slagmarken, dør i kamp, af online abstinenser eller af varme," siger Maiju Ruusunen med reference til vejrudsigten for weekenden 28.-29. juli, som varsler knapt 30 grader.

Publiceret 25 July 2018 10:00

SENESTE TV