Folktrioen Hvalfugl inviterer indenfor i gruppens helt unikke lydunivers, når de spiller på Institut for X lørdag aften 21. juli.

Folktrioen Hvalfugl inviterer indenfor i gruppens helt unikke lydunivers, når de spiller på Institut for X lørdag aften 21. juli. Pressefoto

Aarhus Jazz Festival: 10 dage med just jazzzzz

Den 30. udgave af Aarhus Jazz Festival rammer byen 13. juli med 360 koncerter af klassisk, moderne og eksperimenterende karakter. Med andre ord: der bliver noget for enhver smag!

Af
Mai-Britt Kirstine Lund Jeppesen

Inden længe summer byen af jazz i alle afskygninger, når Aarhus Jazz Festival spiller op til 10 dage for fuld musik. I dagene mellem 13.-22. juli indtager Aarhus Jazz Festival for 30. gang Smilets By. Over 360 koncerter fordelt på 42 lokationer rundt omkring i Aarhus er, hvad musikelskere i alle aldre kan se frem til. Der vil være klassisk, moderne og eksperimenterende jazz. Jazz spillet af internationale og af lokale jazzmusikere. Jazz der henvender sig til den helt brede skare og til den helt smalle. Med andre ord vil der være musik af høj kvalitet for enhver smag.

30 år med jazzmusik

Festivalens 30 års jubilæum bliver fejret ved flere lejligheder under jazzugen. Blandt andet med en street parade fra Rådhusparken, ned ad Strøget og til Bispetorvet med Aarhus Jazz Festivals Jubilæums Brass Band samt med en særlig jubilæumskoncert på Bispetorvet – begge dele på den officielle åbningsdag; lørdag 14. juli. Desuden kan man onsdag 18. juli klokken 20 opleve Stan Getz Tribute – en hyldest til den legendariske jazzsaxofonist, som var topnavn ved den allerførste Aarhus Jazz Festival tilbage i 1989.

Børnejazz og jazzjam

Udover den spraglede vifte af lækker livemusik med bud på musikoplevelser til så vel kenderen som den nysgerrige jazznovice, har Aarhus Jazz Festival også tænkt på børnene, som kan lægge øre til jazz særligt for børn på Dokk1 14. og 15. juli samt alle hverdage på Bispetorvet.

Også de, der har modet, lysten og evnen til selv at spille, får chancen til Aarhus Jazz Festivals officielle Late Night Jazz Jam på HeadQuarters. Her er jamsession hver aften fra 14. til 21. juli med nogle af byens bedste jazzmusikere som værter.

En hjælpende hånd

Aarhus Jazz Festival har i samarbejde med en række af byens arrangører og spillesteder igen i år stablet et program på benene, der som et andet musikalsk tag-selv-bord tilbyder auditive fristelser fra morgen til aften. Den eneste hage ved det er, at det kan være svært at vælge. Og med 360 koncerter spredt ud over bare 10 dage, er det noget nær umuligt at høre dem alle. Desværre.

Som en hjælp til de af os, der ikke er store jazzkendere, men dog er nysgerrige på genren, har Gorm Askjær, der er sekretariatsmedarbejder på Aarhus Jazz Festival, derfor håndplukket nogle af de mange interessante navne fra festivalens line-up og placeret dem i kategorierne eksperimenterende, klassisk og moderne jazz.

Er du i tvivl om, hvilken genre du er til, er det tilladt at prøve lidt af hvert. Aarhus Jazz Festival garanterer en helt særlig musikalsk oplevelse, uanset hvor i programmet pilen den peger.

DE KENDTE:

Burt Bacharach (US)

Mandag 16. juli kl. 20.00, Musikhuset Aarhus. Pop-Jazz. Entré.

Med sin eneste koncert i Danmark i 2018 indtager Burt Bacharach scenen i Store Sal med et verdenskendt repertoire, der har høstet et væld af grammyer og Oscars. Den legendariske jazzsanger, -sangskriver og -komponist har arbejdet sammen med nogle af de største musikalske stjerner gennem tiden - heriblandt Dionne Warwick, Aretha Franklin og The Beatles - og har formået at formidle, forny og sprede jazzmusikken igennem syv årtier.

Melody Gardot (US) & Aarhus Jazz Orchestra

Søndag 15. juli kl. 20.00, Musikhuset Aarhus. Soul/Funk/Jazz. Entré.

Melody Gardot er et af genrens største navne og kan under Aarhus Jazz Festival opleves i unikt samspil med Aarhus Jazz Orchestra. Gardot er både komponist, guitarist, pianist og sangskriver og hendes følsomme og udtryksfulde numre fylder gang på gang publikum med begejstring. Det samme gælder anmelderne, der kollektivt har udtrykt stor begejstring for både sangerindens album og hendes liveoptrædener.

Cæcilie Norby (DK)

Onsdag 18. juli kl. 17.15-19.00, Aros. Swing/Mainstream. Entré.

Cæcilie Norby slog officielt igennem for omkring 30 år siden i jazz/rock-orkestret Frontline, fik fast plads i enhver pladesamling med pop/rock-gruppen OneTwo og vendte senere tilbage til jazzen, hvor hun har opnået stor anerkendelse. Sammen med tre af Danmarks førende jazzmusikere, Nikolaj Hess (piano), Peter Vuust (bas) og Morten Lund (trommer), giver Cæcilie Norby en koncert med jazz på allerhøjeste niveau denne eftermiddag på Aros.

DE EKSPERIMEN-

TERENDE:

Yngel (DK)

Onsdag 18. juli kl. 22.00, Splab – Det Jyske Kunstakademi. Avantgarde. Entré.

Med udvidede teknikker og alternative spillemetoder udfordrer duoen Yngel den gængse opfattelse af guitaren. De bruger alt mellem sten og metalobjekter til at udforske og sammenflette forskellige tilgange til guitaren og dens lyd, kompositorisk og improvisatorisk. Duoen henter lige så meget inspiration fra free jazz og punk som fra klassisk musik og folklore.

Guitar VS Guitar (DK)

Fredag 20. juli kl. 20.00-21.00, Helsingør Teater i Den Gamle By. Art Music. Entré.

Som en del af årets Nye Spor-koncerter har Aarhus Jazz Festival i samarbejde med jazzguitaristen Uffe Steen, den klassiske guitarist Frederik Munk Larsen og videoartisten Jens Mønsted skabt en unik koncertforestilling Guitar vs. Guitar med urpremiere i det charmerende Helsingør Teater. Der vil være solo-, duo- og triomusik – samt et større virtuelt guitarorkester med materiale indsamlet via sociale medier.

Mixing (del af The House Festival) (DK/SE/NO)

Onsdag 18. juli kl. 15, Spanien 19B. Modern. Entré.

The House Festival præsenterer for andet år i træk et helt nyt værk Mixing komponeret specielt til huset af komponist og pianist Christian Balvig. Værket arbejder med, hvordan man som lytter kan udforske rumlighed, mens musikken spiller live. Forestil dig et helt orkester spredt ud i forskellige rum, hvor du bevæger dig fra rum til rum på jagt efter værket og mixet.

DE NYE:

Aloft Quartet feat. Jakob Sørensen (DK/SE/NO)

Mandag 16. juli kl. 14.00-16.15, Klostertorvet. Modern. Gratis.

Aloft Quartet er en skandinavisk gruppe, der i januar i år udgav debutalbummet 'First Year'. Deres selvskrevne musik er inspireret af den nordiske såvel som den amerikanske jazzscene. De fire musikere har turneret rundt i hele Norge, Sverige, Danmark og senest i Berlin.

Hvalfugl (DK)

Lørdag 21. juli kl. 21.00, B-Huset på Institut for X. Pop-Jazz. Gratis.

I folktrioen Hvalfugls musikalske univers bliver fortællinger fra Skandinaviens gamle musiktraditioner forenet med lyden af den moderne, nordiske tone. Bandet har med deres originalt komponerede melodier inspireret af dansk og svensk folkemusiktradition skabt et helt unikt lydunivers.

Abekejser (DK)

Torsdag 19. juli kl. 19.00, HeadQuarters. Electronic. Entré.

Abekejser blander hip-hoppens tunge rytmer med jazzens fine harmonier og nuancer. Fremført på alt fra Moog bass synth til klassisk elguitar svinger Abekejser sig ubesværet fra stramme beats til legende improvisation og videre til groovy hooks.

Aarhus Jazz Festival 2018

* Over 360 koncerter

* Koncerterne spilles på 42 forskellige lokationer i byen. Blandt andet Aros, Radar, Atlas, Musikhuset, Bispetorvet, Klostertorvet, Headquarters, Dokk1, Ridehuset, Bent J i Den Gamle By Kunsthal Aarhus og SPOT Royal scenen.

* Der er gratis adgang til de fleste af koncerterne i dagtimerne og ligeledes til en del af aftenkoncerterne.

* Det trykte program kan findes på blandt andet Godsbanen, i Musikhusets billetsalg, på Dokk1 og ved Visit Aarhus' mobile vogne.

* Følg Aarhus Jazz Festival 2018 via de to apps: Aarhusguiden og Live Jazz Danmark.

* Se mere på jazzfest.dk

Publiceret 08 July 2018 08:00

SENESTE TV