Livstegn indhegner byggepladsen ved havnebadet

Galleri Grisk har igen udsmykket en af byens byggepladser med gadekunst. 20 meter hegn ved havnebadet viser historien om vikingernes opbygning af havnebyen Aros

Af
Bente Tahmasbi Hansen

For cirka 1250 år siden byggede vikingerne Aros, der i dag hedder Aarhus. Vores søstærke forfædre valgte at placere Aarhus ved åens udløb i bugten og ved havet. Byen voksede sig stor, og der opstod kampe om den. Aarhus blev en krigshavn med et skibsværft og var samlingssted inden de store togter.

”Her har været den vildeste slagmark, sindssyge kampe med masser af vikingeskibe, fordi byen var ved at blive rig,” siger Mads Fredberg, der er direktør i Galleri Grisk.

"Den historie vil vi meget gerne fortælle folk, der kommer forbi byggepladsen ved havnebadet," fortsætter han.

Havnebadet er det første færdige projekt på Bassin 7. I den forbindelse har Aarhus Kommune indgået et samarbejde med Kilden & Hindby og Galleri Grisk om endnu et Livstegn, som i første omgang er en del af bylivet langs bassin 7.

Vikingefortællingen kommer til at stå til et stykke ind i 2019, hvorefter hegnet bliver rykket til en ny placering på byggepladsen og genopstår med ny kunst til alle.

Det er Jamie Linley, der udfører det 20 meter lange værk. Han er oprindeligt fra det nordlige England, men har nu base i Danmark.

Han har siden 2009 arbejdet som professionel kunstner.

Der kommer flere

Jamie Linleys kunst er centreret omkring mennesker og naturen. Hans værker er en blanding af traditionel kunst og surrealisme, hvor han sætter spørgsmålstegn ved vores opfattelse af og forhold til naturen og verden.

Kunstneren har haft travlt med at blive færdig til havnebadets åbning, der var lørdag 30. juli.

”Projektet hedder Livstegn, fordi det giver liv til byen. Det er kunst til dig, og du kan følge det, mens det bliver til. Det er lige her og nu,” siger Mads Fredberg. Livstegn skal forskønne byen, som i disse år er præget af et væld af byggepladser. Kraner bryder byens skyline og byggepladser popper op rundt i det aarhusianske byrum.

En dag forsvinder de og erstattes af færdige bygninger. Men indtil da giver Livstegn en midlertidig og unik oplevelse af gadekunst, der udfolder sig på de mange meter af byggepladshegn. Værkerne vokser i takt med de byggerier, de indhegner.

Det første Livstegn i Aarhus poppede op i april på Godsbanen, og det er planen at mange flere skal følge. De er blevet til på initiativ fra Mads Fredberg, der tidligere har arrangeret meterhøje street art-malerier i Rådhusparken i festugen.

Publiceret 04 July 2018 10:00

SENESTE TV