Katinka Bjerregaard er forsanger i bandet Katinka Duo. Foto: Daniel Buchwald

Katinka Bjerregaard er forsanger i bandet Katinka Duo. Foto: Daniel Buchwald Daniel Buchwald

Litteraturfestival: Tag for dig af ord og oplevelser

14.-24. juni er der international litteraturfestival i Aarhus med over 150 arrangementer. Du kan få nye bogtips, opleve danske og udenlandske forfattere og få indsigt i litteratur fra andre himmelstrøg

Af
Jonna Toft

Folkeuniversitetet i Aarhus

Aarhus Uanset om du er til følelsesladede familiedramaer, fortættede noveller, stemningsfulde ordlege eller hæsblæsende krimier, er der inspiration at hente ved Aarhus Internationale Litteraturfestival, LiteratureXchange, som åbner torsdag 14. juni.

Det sker ved et gratis åbningsarrangement på Dokk1 med bl.a. Katinka Duo og den prisvindende angolanske forfatter José Eduardo Agualusa.

I 11 dage fylder festivalen Aarhus og omegn med ord og litterære oplevelser.

De mere end 150 arrangementer foregår på caféer, i kirker, på Dokk1, Godsbanen og Aros, men også på plæner, gader og torve, ja endda i en villahave i Viby og i en old school barbershop: Hos Grisk Barber sætter tre forfattere sig i frisørstolen og får ordnet hår og skæg, mens de fortæller om deres forfatterskaber.

Oplæsninger og debatter

Bag LiteratureXchange står Aarhus Litteraturcenter, Aarhus Kommunes Biblioteker og Folkeuniversitetet i Aarhus samt ca. 90 samarbejdspartnere.

Blandt hovednavnene er den tyske nobelprisvinder Herta Müller, angolanske José Eduardo Agualusa, indisk-britiske Neel Mukherjee og tyske Judith Hermann, der netop har modtaget Zinklarprisen ved Blixen-prisfesten.

Også danske succesforfattere som Merete Pryds Helle, Tom Buk-Swienty, Jens Christian Grøndahl, Ida Jessen og Svend Åge Madsen kan opleves.

Desuden deltager en lang række forskere, oversættere og andre litteratureksperter, som sammen med forfatterne sætter perspektiv på aktuelle emner i litteraturen. Det foregår ved en række debatter og samtaler i løbet af de 11 festivaldage.

Blander natur og ord

Vil du nyde oplevelsen af god lyrik og litteratur i andre rammer, kan du tage på ’Poetisk tidsrejse i litteraturen og naturen’ ved Moesgård Museum, eller du kan deltage i en ’Litteratur- og landskabsvandring’ i Mols Bjerge.

Hanne Lundgren Nielsen, festival- og eventchef ved Folkeuniversitetet i Aarhus, forklarer:

”Vi vil gerne åbne mange døre ind i litteraturens verden, så deltagerne bliver inspireret til at læse noget, de måske ellers ikke ville være gået i gang med. Derfor skaber vi nogle sanselige oplevelser, hvor vi flytter litteraturen ud i naturen, eller vi tilsætter musik eller serverer mad, der passer til emnet.”

Festivalen støttes af bl.a. Aarhus Kommune og kommer igen i 2019 og 2020.

Publiceret 14 June 2018 06:00

SENESTE TV