Nicolaj Kopernikus spiller den overfladiske fabrikant Gottlieb Biedermann, der - i sin iver for at være rigtig og rummelig - inviterer hjemløse brandstiftere til at bo på sit loft. Foto: Aarhus Teater

Nicolaj Kopernikus spiller den overfladiske fabrikant Gottlieb Biedermann, der - i sin iver for at være rigtig og rummelig - inviterer hjemløse brandstiftere til at bo på sit loft. Foto: Aarhus Teater

Nicolaj Kopernikus: Er alle i Aarhus på lykkepiller?

Skuespiller Nicolaj Kopernikus bor for tiden i Aarhus, som han er helt vild med

Af
Bente Tahmasbi Hansen

"Aarhus er en dejlig by. Det virker som om, alle mennesker har taget lykkepiller. Folk er så smilende og venlige," siger Nicolaj Kopernikus som det første, da Århus Onsdag møder ham på Aarhus Teater, hvor han for tiden spiller hovedrollen i 'Biedermann og brandstifterne'.

"Aarhusianerne sidder ude utroligt mange steder i byen. Ikke bare torsdag og fredag men hele ugen rundt, og man tænker: ”Er der ikke nogen, der går på arbejde i denne by?” smiler skuespilleren, der til daglig bor i København. Han benytter fritiden i Aarhus til at gå på opdagelse i byen.

"Jeg har været på Sallings Rooftop og høre musik. Det var megafedt. Det er et utroligt smukt sted," fortsætter han entusiastisk.

Det var ikke en nem beslutning at sige ja til jobbet i Aarhus, fordi familien så skal undvære ham. Den tæller hans kone og tre børn. Hans ældste datter har netop være på besøg og har været med ham ude at opleve Aarhus.

"Jeg kunne simpelthen ikke sige nej til denne her rolle, fordi manuskriptet er så godt. Det er en virkelig, virkelig god rolle, så jeg var nødt til at spille den," smiler han.

Den erfarne skuespiller er ikke kun glad for urbane, kulturrige og naturskønne Aarhus. Han er også begejstret for Aarhus Teater og stykket som helhed.

"Aarhus Teater er professionelt og toptunet. Det hele fungerer fint. Jeg er utrolig glad for at være her," forklarer han.

Den 50-årige skuespiller synes, det er vidunderligt, at 'Biedermann og brandstifterne' skal sættes op nu, hvor stykket er aktuelt, selv om det er skrevet for 60 år siden.

"Vi har alle en indre Biedermann. For ikke så mange år siden låste vi ikke engang vores døre, i dag er vi meget mere utrygge og bange. Det gælder også mig, der tit tænker på, om der er sikkert, der hvor jeg er, når jeg rejser. Det er en skam, for ofte er vores skræk ubegrundet," mener Nicolaj Kopernikus.

Hænger ikke sammen

Ifølge skuespilleren er Biedermann overfladisk og for konfliktsky. Hans holdninger og handlinger hænger ikke sammen. Og det gælder for mange af os.

"Jeg har fået mere fokus på, om jeg selv efterlever mine holdninger? Jeg slår tit et slag for naturen, men flyver alligevel frem og tilbage til Sverige for at indspille film. Det forurener. Måske tager jeg familien med til Thailand eller spiser meget mere kød end nødvendigt. Det er jo inkonsekvent," forklarer Nicolaj Kopernikus. der håber, at publikum føler sig ramt af stykket.

Publiceret 30 May 2018 10:00

SENESTE TV