Nikolaj Voldum Ahlburg fortæller om havets råvarer på blåmuslingetur ved Ballehage Strand.

Nikolaj Voldum Ahlburg fortæller om havets råvarer på blåmuslingetur ved Ballehage Strand. Foto: Line Beck/Natur Retur

Få luft til hjernen: tag med ud i din lokale natur

Natur Retur vil have aarhusianerne med ud i naturen og arrangerer ture med lige dele friluftsoplevelse og fællesskab

Af
Astrid Madsen

Det kan være svært at komme ud i naturen, når hverdagen kører på rutinen. Studiet eller arbejdet fylder i dagligdagen, og når man først har fået benene op hjemme i sofaen, så er der pludselig meget langt ud til den friske luft.

Det er det, Natur Retur udspringer af. Natur Retur arrangerer året rundt ture for alle, der har lyst til at være med. På turene er naturen, den gode historie og fællesskabet i centrum. De to initiativtagere bag, Nikolaj Voldum Ahlburg og Johan Mejniche Nielsen, er begge studerende med en passion for friluftslivet.

"Det startede for to et halvt år siden. Vi læste biologi begge to og synes, det er fedt at være ude. Vi er friluftsmennesker, men vi opdagede, at vi ikke rigtigt kom ud i naturen længere. Så efter vi havde afleveret bacheloropgave, holdt vi et års pause fra studiet," siger Nikolaj Voldum Ahlburg.

De to venner havde i den periode mange snakke om, hvad der egentlig var det vigtige for dem. Om de prioriterede rigtigt i hverdagen. Om de brugte tiden på det, de helst ville. Og de kom frem til, at naturen var noget af det allervigtigste for dem.

"Vi ville finde tilbage til det, vi egentlig begyndte på studiet for. Når man er i hverdagsmode, så kan man få en slags tunnelsyn, hvor man kun har fokus på det, der er foran en. Den lange liste af opgaver, man har sat sig for, man skal løse. Og så lukker man af for, hvad man egentlig har lyst til," forklarer han.

Find nuet i naturen

Nikolaj Voldum Ahlburg sidder på en bænk i Riis Skov og fortæller. Solens stråler kommer pletvis gennem det grønne bladtag over ham. Områdets mange ramsløg fylder luften med en krydret lugt. Han smiler og slår ud med hånden.

"Naturen er vigtig i hverdagen! I stedet for at lukke ned for sanserne for at holde fokus på en opgave, så bliver man nysgerrig i naturen. Hvad er det for en lyd, jeg kan høre? Hvad er det for noget, der drysser ned fra træerne. Hvad er det, jeg kan lugte nu? Den stilhed, der er i naturen, gør, at jeg kan slappe af. Jeg tror, det hjælper os til at holde mere fast i nuet," siger han.

Natur Retur-folkene startede med det dogme, at naturen skulle være i centrum, men uden at turene blev for biologi-nørdede. Her er ingen løftede pegefingre, turene handler om at give naturoplevelser, så folk kommer ud og bruger deres lokale natur.

"I stedet for at snakke om en super sjælden fugl, så snakker jeg om de ti fugle, du ser mest på dit foderbræt. Det kan folk tage med hjem. Så når de ser en blåmejse næste gang, kan de huske, hvad det er for en, og måske hvordan den lyder."

Tidligere ture har også budt på lanternevandring i skoven, hvor man sammen lytter efter natugler, og de meget populære sanketure, hvor gruppen samler tang, urter eller blåmuslinger, ser på gode findesteder og lærer naturens råvarer at kende.

I dag to et halvt år efter opstarten er der ti frivillige i Natur Returs værtsgruppe. De mødes en gang om måneden og planlægger den næste måneds ture. De frivillige kommer med vidt forskellige fagligheder. Ud over biologistuderende er også blandet andet kaospiloter og studerende fra æstetik og kultur repræsenteret, og det betyder, at udvalget af ture er blevet bredere, så man nu for eksempel kan komme på fototur eller prøve sine håndværkerevner og prøve at snitte en ske i træ. Udvalget af ture afhænger af, hvad de frivillige har lyst til at arrangere.

Alle er velkomne

Da de to studerende startede Natur Retur, kiggede de på statistik og undersøgelser for at finde ud af, om andre havde det på samme måde som dem selv. Når der mangler tid i hverdagen, så må man prioritere og finde ud af, hvad der er vigtigt for en. Deres research viste et billede af, at en stor gruppe danskere er stressede og føler sig ensomme.

"Vi kan være med til at løse nogle af de problematikker. Et af vores mål er, at vi vil skabe naturfællesskaber som en del af folks hverdag. Vi gør virkelig meget ud af, at folk skal føle sig velkomne fra første sekund på vores ture. Vi siger pænt goddag til alle og laver aktiviteter, hvor folk skal have noget med hinanden at gøre," fortæller Nikolaj Voldum Ahlburg.

Kombinationen af fællesskab og gode oplevelser i naturen har gjort Natur Retur til en succes.

”Da vi startede, var det en succes, hvis der kom en håndfuld. Nu har vi tit 30 eller måske 70 med. På sidste morgenbadetur mødte der 180 op. Først var alle en tur i vandet, og så fik vi en kop kaffe og en croissant bagefter. Det er sådan noget, der gør mig helt glad indeni,” siger han med et smil.

Læs mere om Natur Retur på deres Facebook-side eller på hjemmesiden natur-retur.dk. Her kan du læse om turene og gå på opdagelse i deres inspirationsunivers og måske selv finde på en tur ud i naturen.

Publiceret 27 May 2018 07:00

SENESTE TV