Teater Papirhud opfører masketeater om hjemløse på Godsbanen 19.-21. maj. Pressebillede

Teater Papirhud opfører masketeater om hjemløse på Godsbanen 19.-21. maj. Pressebillede

Et ordløst masketeater om hjemløse

Teater Papirhud opfører deres seneste egenproduktion 'Tak For Venligheden' på Godsbanen. En maskeforestilling for børn og unge om hjemløse

Af
Mai-Britt Lund Jeppesen

Teater Papirhud er et aarhusiansk vækstlagsteater, der siden januar 2016 har lavet masketeater for børn og unge. 19.-21. maj spiller teatret sin anden egenproduktion 'Tak For Venligheden' på Godsbanen.

Teater Papirhud ledes i det daglige af Torben Jørgensen, Søren Madsen og Rose Lerstrup.

Små to uger før premieren på 'Tak For Venligheden' taler Århus Onsdags journalist med Torben Jørgensen, der arbejder som pædagog og har spillet forskellige former for teater lige siden, han var en lille dreng.

"'Tak For Venligheden' er et farverigt gade-eventyr om at være hjemløs i en moderne verden. Og om hvordan Hr. og Fru Danmark oplever de svageste i vores samfund," fortæller Torben Jørgensen.

Ud over ham selv er Rose Lerstrup, Sune Abel, der er professionelt uddannet skuespiller, og en musiker på scenen i forestillingen.

"Stykket er ordløst i den forstand, at der ikke er replikker. Men vi bruger speaks fra interviews, vi har lavet med hjemløse og med børn om hjemløse. Derudover er der livemusik specielt skrevet til forestillingen. Og så bærer vi fire, der er på scenen, helmasker, som dækker hele vores ansigt," beskriver han.

Ukendt og skræmmende

I "Tak For Venligheden" befinder vi os på en byggeplads, hvor tre hjemløse bor. En dag køber en forretningsmand pladsen for at opføre et boligbyggeri. De hjemløse må nu kæmpe for at få pengemanden til at forstå deres situation; byggepladsen er deres hjem, uden den bliver de hjemløse hjemløse. Takket være de hjemløses gæstfrihed og venlighed opdager pengemanden en ny side af sig selv og gør op med penges værdi kontra hans egne menneskelige værdier.

"På Teater Papirhud vil vi gerne lave forestillinger, der belyser mere tabubelagte emner og problemstillinger. Og så benytter vi os af klassisk slapstick-humor til at lette de ofte lidt tunge emner," forklarer Torben Jørgensen.

Formålet med 'Tak For Venligheden' er at give børn og unge et indblik i tilværelsen som hjemløs. Misbrug og kummerlighed ligger som en undertone gennem forestillingen, men får ikke direkte fokus.

"I vores interviews med en række børn forud for, at vi skrev stykket, gik det op for os, at børn generelt ikke ved nok om hjemløse. Mange af børnene lægger mærke til dem og undrer sig. Enkelte nævner endda, at de synes, de hjemløse ser skræmmende ud. Det håber vi at kunne lave om på med den her forestilling," siger Torben Jørgensen og uddyber:

"Med 'Tak For Venligheden' håber vi at kunne formidle en historie om næstekærlighed og empati og indgyde børn som voksne til ikke at dømme en bog på dens omslag. Og samtidig selvfølgelig gøre publikum en farverig og eventyrlig oplevelse rigere."

Effektiv formidlingsform

I april 2017 trådte en ny lovgivning i kraft, som har givet politiet øgede beføjelser til at slå ned på hjemløse i det offentlige rum, og som øger strafferammen for tiggeri i Danmark.

"Egentlig var det ikke den nye lovgivning, der inspirerede os til at lave 'Tak For Venligheden'. Det hele begyndte med, at jeg fik en skør idé, der handlede om det at rejse rundt og bo i en kuffert. Det førte mig til den næste tanke; hjemløse. Og dernæst; hvad ved børn om hjemløse? Jeg luftede mine tanker for resten af ledelsen, og de var med på at arbejde videre med dem. Først derefter blev vi opmærksomme på den nye lovgivning, som jo bare gjorde emnet endnu mere aktuelt," fortæller Torben Jørgensen.

Og mens vi er på gaden, krydser vi fingre for, at vi opnår refusion, så vi både kan få lov til og midler til at turnere rundt i landet

Han er af den klare overbevisning, at teater er en god form at formidle viden til børn gennem.

"At kunne fortælle en historie gennem masker, bevægelse og musik, det gør, at børn tager historien ind på en anden måde. Teatrets kreative, æstetiske univers er med til at gøre historien interessant for børn. Og min oplevelse er, at de sagtens kan skelne mellem fiktion og virkelighed," siger han.

Når Teater Papirhud har spillet 'Tak For Venligheden' for skoleklasser sidste gang 24. maj, går Torben Jørgensen sammen med teatrets øvrige ledelse på gaden for at lave improvisationsbaseret masketeater.

"Og mens vi er på gaden, krydser vi fingre for, at vi opnår refusion, så vi både kan få lov til og midler til at turnere rundt i landet med forestillingen," slutter Torben Jørgensen håbefuldt.

Forestillingen spiller på Kabinettet ved Teater Katapult på Godsbanen i Aarhus, 19.-21. maj. Billetter kan bookes på Billetten.dk

Teater Papirhud spiller skoleforestillinger 22.-24. maj. For nærmere info Papirhud@hotmail.com

Varighed: 50 min.

Aldersgruppe: fra syv år

Publiceret 16 May 2018 10:00

SENESTE TV