Skuespiller Teit Samsø skifter mellem rollen som Tommy Seebach og rollen som Rasmus Seebach i Fredericia Teaters succesmusical 'Seebach'. Foto: Søren Malmose

Skuespiller Teit Samsø skifter mellem rollen som Tommy Seebach og rollen som Rasmus Seebach i Fredericia Teaters succesmusical 'Seebach'. Foto: Søren Malmose

Seebach Musical: Den sande historie om familien

Skuespillerne Joakim Lind Tranberg og Teit Samsø rider på en bølge af succes i rollerne som Rasmus og Tommy Seebach i Fredericia Teaters musical 'Seebach'. En bølge der nu har båret dem til scenen i Musikhuset Aarhus

Af
Af: Mai-Britt Jeppesen

"Flyv lille fugl. Ud i verden. Når det nu er forbi. Flyv lille fugl (…)"

Fra scenen flyder tonerne fra et af Rasmus Seebachs talrige hits ud i Musikhusets Store Sal. Vokalen står den 29-årige skuespiller Joakim Lind Tranberg for. Han spiller rollen som Rasmus Seebach i Fredericia Teaters succesmusical 'Seebach' som spiller i Musikhuset Aarhus til 27. maj.

Århus Onsdags journalist møder Joakim Lind Tranberg og hans medspiller 36-årige Teit Samsø i Musikhusets Green Room forud for en teknisk prøve på 'Seebach' få dage før Aarhus-premieren 25. april. De to deles om rollen som Rasmus Seebach.

"Fra september til januar havde vi 118 forestillinger i Fredericia, hvor jeg spillede Rasmus i samtlige. Det var fedt, men det var også hårdt. Det var en periode, hvor jeg stod op, spillede forestilling og tog hjem i seng. Stod op, spillede forestilling og tog hjem i seng."

Joakim Lind Tranberg skyder underlæben frem og puster luft op over sit ansigt. Som for at illustrere sin pointe.

"Det, at Teit og jeg kommer til at dele rollen som Rasmus i Aarhus og København, betyder at jeg får en puster ind i mellem. Det kommer helt sikkert til at gøre en forskel. Ikke for min performance, for på scenen er jeg altid 100 procent på. Men med en pause hist og her til lige at trække vejret, kommer det til at virke mindre opslidende på mig. Såvel fysisk som mentalt."

Ikke bare deler Teit Samsø rollen som Rasmus med Joakim Lind Tranberg. Han afløser også en af sine andre medspillere, Pelle Emil Hebsgaard, i rollen som Tommy.

"Det er da lidt specielt både at spille Rasmus og Tommy Seebach. Det havde jeg umiddelbart ikke troet, jeg nogensinde skulle prøve. Men Søren Møller, som er chef på Fredericia Teater, må jo have følt, jeg var den rigtige type til begge roller," siger Teit Samsø med et skuldertræk.

Teit Samsø, der er uddannet fra Det Danske Musicalakademi i Fredericia i 2009 og har en del musicalroller på cv'et, har taget godt imod udfordringen med dobbeltrollen.

"Jeg er flere gange blevet spurgt, om ikke jeg bliver lidt skizofren af at skifte mellem to karakterer. Men når først man har lært at gå og stå de rigtige steder på scenen, så handler det om indlevelse. Om at kunne leve sig ind i den enkelte karakter. Når jeg spiller rollen som Rasmus, er jeg Rasmus og registrerer slet ikke, at Pelle Emil siger 'mine' replikker som Tommy. Det samme gælder, når jeg spiller Tommy og står overfor Joakim."

Teit Samsø sender sin medspiller i sofaen overfor et smil.

Jordnær, ærlig og ligetil

Seebach musicalen er historien om far og søn, Tommy og Rasmus Seebach, deres forhold til hinanden, familien, popmusik og 50 års musikhistorie. Fortalt gennem replikker og en lang række af de to gange Seebachs velkendte hits.

"Nu kender jeg jo Rasmus' numre bedst, men uanset om vi taler Tommy eller Rasmus, så formår de hver især at ramme et virkelig bredt publikum. Teksterne er jordnære, ærlige og ligetil - alle kan relatere sig til dem i en eller anden grad. Om så det er niecen på otte eller mormor på 88," lyder det fra Joakim Lind Tranberg.

Han har siden 2012 været forsanger i et Rasmus Seebach Jam band.

"Jeg tror, vi har spillet stort set alle steder rundt omkring i landet. Lige fra Præstø Havn til min fødeby Snogebæk på Bornholm. Alle de steder, hvor de ikke har råd til at hyre Rasmus Seebach selv. Og alle steder synger de med," ler Joakim Lind Tranberg.

Selv før Seebach musicalen blev en realitet kunne også Teit Samsø synge med på en stor del af Rasmus Seebachs numre.

"Jeg kendte 'Under stjernerne på himlen', men har aldrig for alvor lyttet til Tommy Seebach. Rasmus til gengæld har jeg lyttet rigtig meget til. Min kæreste og jeg købte en andelslejlighed i København for fem år siden. På samme tidspunkt havde Rasmus udgivet et nyt album, som vi bare hørte igen og igen og igen, mens vi malede vinduer. Det' sgu god musik!"

Teit Samsø nikker anerkendende.

Den sande historie

Seebach musicalen er en fortælling om popularitet og kritik, om drømme og nederlag, om at mødes og skilles. Den genfortæller succeshistorierne, men viser også bagsiden af medaljen, når optur bliver til nedtur.

"Vi bestræber os på at fortælle familiens historie i med- og modgang. Den sande historie. Det betyder også, vi viser nogle sider af familien Seebach, især af Tommy og Rasmus, som ikke er kendt af offentligheden. Og til tider har det da været lidt angstprovokerende. Det værste scenarie ville jo være at gengive noget, der måtte vise sig for langt fra virkeligheden...," siger Joakim Lind Tranberg.

For netop at give et så virkelighedsnært billede af familien Seebach som muligt, har han gjort et stort forarbejde.

"For at forberede mig til rollen, er jeg mødtes med Rasmus nogle gange over en kop kaffe, hvor vi bare har ævlet løs om alt muligt. Det har hjulpet mig til at få et billede af Rasmus rent privat. Og så har jeg været til en række af hans koncerter. For simpelthen at blive helt skarp på hans sceneperformance," fortæller Joakim Lind Tranberg.

"Rasmus har også været tilstede nogle gange undervejs i prøveforløbet, og han har været meget positiv. Alligevel havde jeg en voldsom hjertebanken til premieren i Fredericia, hvor både Rasmus selv, hans mor, bror og søster var i salen. Det var alligevel lidt nervepirrende at skulle gå ind og spille helt private sider af ham. Tænk hvis ikke han kunne genkende det. Heldigvis var de alle sammen rigtig glade for forestillingen!"

Joakim Lind Tranberg lader sig falde tilbage mod sofaens ryglæn. Tydeligvis stadig lettet her godt et halvt år efter.

Også Teit Samsø har været på grundig research, inden han skulle spille rollen som Tommy Seebach.

"Jeg har set alt, jeg har kunnet finde om Tommy Seebach på YouTube. Alt. Flere gange. Og så har jeg set et par tv-dokumentarer om ham og familien. Men den aften jeg stod på scenen som Tommy, og hans hustru, Karen, var at se musicalen, blev jeg pludselig nervøs for, om jeg fik Tommy til at fremstå lidt for grov, afdanket og upoleret. Men som Joakim siger – alle i familien var glade," siger Teit Samsø.

En dør til fremtiden

Seebach musicalen har spillet for fulde sale siden premieren i Fredericia 29. september sidste år. Flere af de i alt 28 forestillinger i Aarhus er få pladser fra udsolgt, og det samme gælder de 46 i København.

"Det er vist noget med, at sælger vi 15.000 billetter mere, ender Seebach musicalen med at være den hurtigst bedst sælgende musical i Danmark inden for en sæson. Det er vildt nok. Og det at publikum strømmer til og er begejstrede allerede inden, de har set musicalen, gør det til en endnu større gave at stå på den scene."

Joakim Lind Tranberg lyder helt taknemlig.

"Det er bare en forestilling, der er skruet godt sammen. Og en forestilling der er virkelig fed at være en del af. Rent rollemæssigt er Seebach noget af det største, jeg har lavet," siger Teit Samsø, der for nyligt er blevet fastansat på Fredericia Teater og af samme årsag har flyttet hjemadressen fra København til netop Fredericia.

Joakim Lind Tranberg blev uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i sommeren 2017. Således er rollen som Rasmus Seebach også hans hidtil største.

"Som nyuddannet skuespiller kunne jeg ikke have ønsket mig en bedre start. Og jeg håber da selvfølgelig, jeg kan gøre det tilstrækkeligt godt til, at det kan blive et springbræt..." Joakim Lind Tranberg tøver kort. Så tilføjer han:

"Jeg er jo fra Bornholm og lidt bange for at jinxe noget. Men ser vi lige udover Janteloven lidt, så er det da fedt at se mit fjæs hænge rundt omkring i hele København." Et ydmygt, men smittende smil tegner sig i skuespillerens ansigt.

Risikoen for at jinxe noget er næppe overhængende. Allerede en lille måned efter Seebach musicalen har bukket af for sidste gang på Det Kongelige Teater 29. juli, tager Joakim Lind Tranberg hul på den første af tre forestillinger på Odense Teater, hvor han har job indtil sommeren 19'.

FAKTA: Seebach Musical

  Seebach spiller i Musikhuset Aarhus, Store Sal, frem til 27. maj. Billetter på musikhusetaarhus.dk

  Seebach spiller derefter på Det Kongelige Teater i København fra 19. juni til 29. juli.

  Instruktør: Thomas Agerholm Koreograf: Kim Ace Nielsen Dramatiker: Mads Æbeløe Nielsen Kapelmester: Thomas Møller-Schiønning

  Medvirkende:

  Rasmus Seebach: Joakim Lind Tranberg og Teit Samsø

  Tommy Seebach: Teit Samsø og Pelle Emil Hebsgaard

  Nicolai Seebach (Rasmus' bror): Emil Birk Hartmann

  Marie Seebach (Rasmus' søster): Frederikke Maarup Viskum

  Karen Sommer Seebach (Tommys hustru): Nina Maria Schjødt Lybæk-Hansen

  Herudover medvirker et stort ensemble.

Publiceret 06 May 2018 08:00

SENESTE TV