14-årige Khaled bestemmer den nye musik til festugen

Når der i festugen spilles koncerter for teenagerne, er det i høj grad de unge selv, der er med til at foreslå kunstnerne

Af
Af Stine Østergaard

Khaled Deaibes er 14 år og går til dagligt i 7. klasse på Katrinebjergskolen. Han lytter gerne til Nik & Jay og Ukendt Kunstner, og i år er han måske med til at opdage de nye store danske kunstnere.
Khaled er nemlig en af de unge, som er med til at give inputs til, hvilke upcoming kunstnere som skal optræde foran hundredevis af unge mennesker til Smells Like Teens koncerterne.
Det er stort for ham at være med til at bestemme, hvilke koncerter der bliver for de unge under festugen. For musik betyder rigtig meget for Khaled.
“Jeg kan ikke leve uden musik. Sådan tror jeg også, alle mine venner har det,” siger Khaled.

Lokale kunstnere er fedt

Khaled er godt tilfreds med dette års program. Han kan godt lide dansk musik, og han synes især det er fedt, at der kommer mange århusianske kunstnere. For som han siger:
”Det hedder jo Aarhus Festuge. Ikke Danmarks Festuge.”
Khaled har lige genhørt alle kunstnerne for at blive klar til festugens koncerter. Det er ikke alle de nye upcoming kunstnere, han har hørt, før de gik i gang med festugens teenagekoncerter. Især ét band glæder han sig til at høre live for første gang.
”Jeg glæder mig mest til at høre Bogfinkevej. Jeg hørte dem lige igen i år, og det er bare mega fedt.” Men der er også andre stjerne, der trækker Khaleds opmærksomhed.
”Og så Thomas Warberg selvfølgelig. Han er nok den største,” siger Khaled, som selv var med til at foreslå den danske komiker, da han og de andre i Festugens ungdomsråd mødtes med arrangørerne af Smells Like Teens i Aarhus Festuge.

Noah Carter er meget hypet i Danmark og kendt for gode liveoptrædener. Pressefoto

Noah Carter er meget hypet i Danmark og kendt for gode liveoptrædener. Pressefoto

Upcoming musik

Micha Schaarup er producent på Smells Like Teens og har været med siden starten. Hun er med til at mødes med de unge for at bestemme, hvilke kunstnere der skal bookes.
Det er ikke altid lige let at få budgettet til at passe med de unges ambitioner, men samarbejdet mellem de unge og ”de voksne” giver altid et rigtig godt musikprogram.
”Vi finder i fællesskab de upcoming kunstnere, som vi tror vildt meget på. En helt stor kunstner som for eksempel Christopher vil være umulig for os at booke i dag – men han har faktisk optrådt til Smells Like Teens tidligere,” siger Micha Schaarup, som dermed slår fast, at de også ofte har haft held med at spå, hvilke kunstnere der bliver store i fremtiden
Og publikum er også vilde med de danske upcoming kunstnere. Khaled er i hvert fald meget begejstret over at få mulighed for at høre de mange talentfulde bands.
”Det er fedt, når man hører noget godt musik, som ikke alle kender. Så lige pludselig kender alle dem – og vi har været til koncert med dem, før de blev kendt,” siger Khaled.

Bogfinkevej er en århusiansk hiphoptrio, der spiller feel-good rap med hiphopattitude og står bag kæmpe-hittet “Smilets by”. Foto: Sarah Christine Nørgaard

Bogfinkevej er en århusiansk hiphoptrio, der spiller feel-good rap med hiphopattitude og står bag kæmpe-hittet “Smilets by”. Foto: Sarah Christine Nørgaard

Gode koncertoplevelser

Det er lige som at gå til en rigtig koncert at være med til Smells Like Teens arrangementerne. Det er rigtige venues, gode anlæg, store scener og indgange som man kender fra koncerter. Dét og så at det er uden forældrene hvorfor koncerterne er meget mere end bare et udvidet sodavandsdiskotek.
”Det er rigtige venues, gode anlæg, store scener og indgange som man kender fra koncerter. Og så er det uden forældrene.”
Hun tror også, at aldersbegrænsningen er med til, at flere unge får lov at gå til koncerterne for deres forældre.
”Det er rigtig godt, at de unge på den måde for en dannelse i, hvordan man går ud, og hvordan man opfører sig til koncerter,” siger Micha Schaarup.
Khaled kan tælle mindst ti af sine klassekammerater, som skal med ham til koncerter. Han har også sørget for at dele flyers ud til alle 7., 8. og 9. klasser på skolen, og især navnet Noah Carter bliver der talt om rundt omkring i skolegården.
”Jeg synes, det er en rigtig god måde at gå til koncert på. Det er rart, at aldersbegrænsningen er 17 år, for så er der ikke nogen som ryger og drikker. Man kan være helt sig selv,” siger Khaled.
Sidste år var Gilli den største oplevelse for Khaled, der stadig hører meget til den danske kunstners musik.
Velvet Volume, Maximillian og Alexander Oscar har allerede optrådt til dette års Smells Like Teens. Men der er stadig en god chance for at opleve en af de nye upcoming kunstnere ved at nå et af de sidste tre Smells Like Teens arrangementer i festugen.
Mange af de, der har optrådt til Smells Like Teens er senere blevet til store danske navne. Af tidligere kunstnere, som har optrådt på Smells Like Teens kan blandt andet nævnes:
Alphabeat, Turboweekend, Suspekt, Medina, Duné, Kato, Burhan G, Wafande, Ulige Numre, Christopher, Pharfar, Ukendt Kunstner, U$O, Morten Breum, Lucy Love, Thomas Buttenschøn, Barbara Moleko, Go Go Berlin, Cisilia, Gilli og Karl William.
Billetter kan bestilles på www.aarhusfestuge.billetten.dk.

Monti byder på old school-hiphop fra den aarhusianske undergrund. Foto: Asbjørn Rosenlund

Monti byder på old school-hiphop fra den aarhusianske undergrund. Foto: Asbjørn Rosenlund

Du kan stadig nå at høre

Bogfinkevej + MONTI. Spiller på Radar 31. august
Noah Carter + support. Spiller på Train 1. september
Mark Le Févre + Thomas Warberg. Musikhuset 2. september

FAKTA

  • Smells Like Teens er et af festugens faste tiltag og er allerede i fuld gang.
  • Det er en række af koncerter, som kun er for teenagere i alderen 13-17 år.
  • For at være sikker på, at der bliver booket kunstnere, som hitter blandt de unge, får folkene bag Smells Like Teens hjælp af festugens ungdomsråd, der i år består af 11 århusianske unge i aldersgruppen.

Publiceret 30 August 2017 13:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV