MGP-stjerne fra Højbjerg er aktuel med skøn sommersang

Amanda Appel på 11 år deltog i MGP 2017 med nummeret “Stop dit drilleri”. Nu er hun ude med den helt nye sang “Sommer”

Af
Af Mai-Britt Jeppesen

mai-britt.jeppesen@lokalavisen.dk

“(...) Håber det bliver en dejlig sommer. Uh-uh-uh! En dejlig sommerdag med sol og dannebrogsflag.(...)”
Sådan synger 11-årige Amanda Appel fra Højbjerg i sit nye nummer “Sommer”, der blev udgivet 12. juli. Amanda deltog i dette års MGP med sangen “Stop dit drilleri”, som hun selv havde skrevet teksten til. “Sommer” sangen har Amanda også selv været med til at skrive.
“Jeg elsker sommer! Der er så mange ting, man kan lave på en sommerdag i Danmark. Og så tænkte jeg, at hvis jeg sang om sommeren, så kunne det være den kom. Det synes jeg, vi trænger til,” siger Amanda optimistisk.
Ikke overraskende handler sangen om sommer, sol og alt det, man kan lave om sommeren.
“Jeg synger om at plukke blommer i haven, tage på stranden og bade og bare ha' det sjovt,” forklarer Amanda.
Og på trods af den indtil videre lidt svigtende sommer, har Amanda haft det sjovt med at skrive sangen og – ikke mindst – lave musikvideoen til.
“Musikvideoen er filmet i Tivoli Friheden og på Samsø. De to dansere, jeg har med, er de samme piger, som jeg havde med på scenen til MGP. Så vi kender jo hinanden og har haft det rigtig sjovt med at lave videoen.” Selv om Amanda Appel ikke placerede sig i top tre ved MGP 2017 tilbage i marts, har hun haft travlt med at optræde rundt omkring i landet lige siden.
“Jeg har været meget ude at spille de sidste måneder. Jeg har sunget i Tivoli, på Bakken og til nogle havefester... Jeg har optrådt så mange forskellige steder, at jeg slet ikke kan holde styr på det længere,” siger hun høfligt. Hun tøver nogle sekunder og tilføjer så.
“Nå jo! Jeg har også optrådt ved Fri for Mobberi Børnestafetten i Fælledparken, hvor jeg hjalp Kronprinsesse Mary og Sofie Linde, Jacob Riising og Bamse fra DR med at uddele medaljer til alle løberne.”
Amanda har da også allerede pakket tasken til den næste miniturné, hun skal på.
“Min mor, far og storebror tager alle sammen med mig til Langelandsfestival her i weekenden, hvor jeg skal synge sammen med de andre børn fra MGP. Der glæder jeg mig til at synge min nye sang for publikum,” siger Amanda.
Det er kun muligt at deltage i MGP en gang. Men det betyder ikke, at Amanda er bremset op i sangskrivningen. Tværtimod.
“Jeg er allerede godt i gang med at skrive en ny sang. Om gode veninder og om at man ikke skal sidde alene derhjemme, men komme ud at lege,” røber hun.
Hør Amanda synge sit nummer “Sommer” og se musikvideoen på YouTube.

Til Fri for Mobberi Børnestafetten i Fælledparken, var Amanda med til at uddele medaljer. Foto: Jakob Carlsen

Til Fri for Mobberi Børnestafetten i Fælledparken, var Amanda med til at uddele medaljer. Foto: Jakob Carlsen

Amanda har blandt andet har optrådt for Kronprinsesse Mary og over 1800 børn til Fri for Mobberi Børnestafetten. Foto: Jakob Carlsen

Amanda har blandt andet har optrådt for Kronprinsesse Mary og over 1800 børn til Fri for Mobberi Børnestafetten. Foto: Jakob Carlsen

11-årige Amanda Appel har haft travlt med at optræde rundt omkring i landet, siden hun deltog i MGP 2017 4. marts. Foto: Jakob Carlsen

11-årige Amanda Appel har haft travlt med at optræde rundt omkring i landet, siden hun deltog i MGP 2017 4. marts. Foto: Jakob Carlsen

Publiceret 31 July 2017 15:00

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."