Reportage:

Kom med til strandkantens køkken

Hver dag frem til 30. juli turnerer De Rullende Strandkokke rundt til byens strande for at vise vandkantens gastronomiske specialiteter frem

“Der er en reje,” udbryder seksårige Mikkel, imens han går rundt ude i vandet iført et par lidt for store waders og kigger ned i den enorme kikkert, som gør det muligt for ham at komme helt tæt på de mange små dyr, der befinder sig i vandet.
Ved siden af ham går hans søster Cecilie på otte år rundt i samme mundering på jagt efter muslinger, rejer, krabber, og hvad hun ellers kan finde. Stedet er Marselisborg Strand, og selvom vejret i dag mildt sagt ikke er typisk strandvejr, så gør det ikke så meget. For Cecilie og Mikkel er ikke taget til standen for at bade. Sammen med deres farmor og farfar er de taget på en lille tur for at blive klogere på, hvad der gemmer sig af spiselige lækkerier i vandkanten, og hvordan man tilbereder det til lækre retter.
“De er på besøg fra Thisted, hvor de bor. De skal være her i tre dage, inden de skal videre på ferie i Italien, og så syntes vi, at det var en god idé at tage dem med herhen,” forklarer farmor Lene Høj fra strandsandet, imens hun skuer ud over vandet, hvor børnebørnene er i gang med deres jagt.

Kommunalt samarbejde

Det er De Rullende Strandkokke, som i dag har indtaget Marselisborg Strand, hvor kokkene har sat et køkken op i The Garden-værket ”Do We Dream Under the Same Sky”. Herfra vil der hele dagen blive tilberedt alt fra strandkrabbesuppe og tangchips til fritterede rejer af alt det, som blandt andre Mikkel og Cecilie finder i vandkanten.
“Vi håber, at vi kan inspirere. Folk er jo på strandene, og de ved nok også godt, at man kan finde tang, rejer og krabber, men det er nok ikke alle, der ved, hvad de kan gøre med det,” fortæller Julia Svane.
Hun er biologistuderende på Aarhus Universitet og arbejder på Naturhistorisk Museum Aarhus, der sammen med det kommunale projekt Smag På Aarhus står bag De Rullende Strandkokke. Hendes funktion på stranden er ikke så meget tilberedelsen af maden, men mere at guide de besøgende til at finde og indfange dyrene.
“Det er første gang, at vi er på Marselisborg Strand. Vi er lidt udfordret i dag af, at vandet hurtigt bliver dybt, og det gør det lidt svært,” siger Julia.
Ude i vandet er Cecilie og Mikkel fortsat i gang med at finde små dyr, hvor de har fået selskab af deres farfar Holger, som kigger med nede i vandet. Bedsteforældrene havde tænkt, det skulle være et kort besøg på stranden, men Cecilie og Mikkel vil det anderledes.

Julia Svane fra Smag På Aarhus kunne med glæde vise den første indfangede krabbe frem til de interesserede børn. Foto: Jonas Wrede Hansen

Julia Svane fra Smag På Aarhus kunne med glæde vise den første indfangede krabbe frem til de interesserede børn. Foto: Jonas Wrede Hansen

Børnene vil ikke hjem

“Vi spurgte dem lige før, om de var klar på at tage hjem. Det ville de ikke. De er slet ikke færdige endnu,” lyder det med et lille grin fra Lene Høj, der dog får held med at få både sine børnebørn samt manden Holger op af vandet, så de kan være med til at smage retterne oppe i det opsatte køkken på græsarealet ved siden af strandkanten.
“Jeg tror, de lærer noget af at være her, og vi kommer også tættere på hinanden ved at gøre det her sammen,” tilføjer hun.
Hos De Rullende Kokke er man også sikker på, at både børn og voksne får noget ud af at besøge køkkenet og være med til at finde tang og dyr på stranden.

Selvom der ikke blev fanget særlig meget i vandet, så hyggede Cecilie og Mikkel sig sammen med deres bedsteforældre. Foto: Jonas Wrede Hansen

Selvom der ikke blev fanget særlig meget i vandet, så hyggede Cecilie og Mikkel sig sammen med deres bedsteforældre. Foto: Jonas Wrede Hansen

Hjem og lave retterne

“Børnene får en sjov dag sammen med deres forældre eller bedsteforældre. Det er nok de voksne, der lærer mest. Vi hører rigtig meget fra folk, der for eksempel bor i sommerhus tæt på, at de er blevet inspireret, og at de skal hjem og forsøge at lave retterne,” fortæller Julia Svane fra De Rullende Strandkokke.
Frem til 30. juli er der mulighed for at finde De Rullende Strandkokke, som turnerer rundt på forskellige strande i Aarhus fra klokken 10 til 15.

I køkkenet i The Garden-værket ”Do We Dream Under the Same Sky” på Marselisborg Strand kunne den lille familie tilberede en ret. Foto: Jonas Wrede Hansen

I køkkenet i The Garden-værket ”Do We Dream Under the Same Sky” på Marselisborg Strand kunne den lille familie tilberede en ret. Foto: Jonas Wrede Hansen

Publiceret 18 July 2017 14:00

SENESTE TV