Lisbjerg vil gentænke det gode liv

Landsbyprojekt sætter fokus på dyder gennem flere arrangementer

Af
Af Kim Skovrup Andersen

Inden kommunen for alvor går i 'Rethink'-mode fra årsskiftet i anledning af værtskabet som Europæisk Kulturhovedstad, tyvstarter Lisbjerg gentænkningstankerne fra næste måned.
“Vi sætter vores landsbyprojekt 'Rethink Dyder' i gang før 2017 for ikke at blive druknet af alle de større Europæisk Kulturhovedstadsprojekter, som vi er ret små i forhold til,” siger sognepræst i Lisbjerg og Skejby, Charlotte Frouvne Nayberg.
Hun er sammen med Inger Rysgaard initiativtagere til projektet, der har et budget på 150.000 kroner. Penge, som kommer fra flere sogne i Aarhus Nordre Provsti og lokale beboerforeninger.
Selve idéen om, at de skulle handle om dyder er Inger Rysgaards. Hun blev inspireret af det gyldne alter, der står på Nationalmuseet i dag, men som stammer fra Lisbjerg Kirke. På alteret er der flere kvindefigurer, der symboliserer de seks dyder: Beskedenhed, tålmodighed, fred, tro, håb og kærlighed.
“Jeg synes, dyderne er vigtige for vores samfunds sammenhængskraft. I dag mener jeg, der er for mange, som er optaget af deres egen lykke. Dyderne giver sammenhængskraft, der er så værdifuldt for et lokalsamfundet. Derfor skal de gentænkes, så vi finder ud af, hvordan vi bevarer denne sammenhængskraft.” fastslår hun.
Inger Rysgaard kom selv til Lisbjerg i 2010 fra Thy-egnen for at komme tættere på sin familie, og hurtigt engagerede den pensionerede efterskolelærer sig i det lokale samfund.
“Jeg kommer selv fra en lille landsby, der i modsætning til Lisbjerg, er ved at blive afviklet, og man skal prøve at holde liv i alting. Her sker der en masse udvikling, og området vokser, og det er meget inspirerende,” siger Rysgaard, som er 'Rethink Dyder's projektkoordinator.
Landsbyen tæller i øjeblikket godt og vel 1.000 indbyggere, men med Letbanens komme er der ved at komme gang i nybyggeriet, og kommunen forventer, at Lisbjergs indbyggertal på sigt vil vokse til 25.000.

Skal skabe samtaler

“Vores håb er, at projektet kan være med til at skabe samtaler om, hvad der er det gode liv, og hvordan vi bliver medskabere på det gode samfund og forener det gamle Lisbjerg og det nye Lisbjerg,” siger projektkoordinatoren.
Hun fik idéen til landsbyprojektet tilbage i 2014 og har fået den realiseret gennem fælllesrådets interessentgruppe og sognet.
Derigennem mødte hun sognepræst Charlotte Frouvne Nayberg, der har været sognepræst i Lisbjerg siden 2011.
'Rethink Dyder' får liv gennem foredrag, litteratur, kunst og undervisning på Lisbjergskolen. Landsbyprojektet estår af en foredragsrække, som bliver skudt i gang til september. Eksempelvis gæster tidligere biskop Keld Holm 6. september på Lisbjergskolen for at fortælle om kristendommens syn på dyderne, og om dyderne virkelig er samfundets kit i dag.
Derudover kommer der en novelleudgivelse beregnet til skoler samt en række kunstudstillinger i sognegårdenes i Aarhus Nordre Provsti.
“Vi har før haft svært ved at trække folk her til Lisbjerg, selv når vi har haft store foredragsnavne. Vi håber, at det ændrer sig med dette projekt,” siger Charlotte Frouvne Nayberg og tilføjer:
“Vi forventer, at der bliver skabt nogle dybe samtaler på tværs af lokalsamfundet.”
Alle arrangementerne vil være gratis at deltage i, og der er ingen tilmelding. Man kan læse mere om projektet og følge med på hjemmesiden rethinkdyder.dk

Publiceret 11 August 2016 12:00

SENESTE TV

År 2014 kommer på museum

Endnu en ny gade er på tegnebrættet i Den Gamle By. Ved siden af 1927- og 1974-bydelen kommer der en 2014-gade bestående af to forskellige hjem – singlekvindens og kernefamiliens – samt fem butikker.

"2014 er hundredåret for Den Gamle Bys stiftelse, derfor synes det oplagt at lave et nedslag der," siger museumsinspektør Anna Wowk Vestergaard.

"Desuden har vi haft et ønske om, at sende vores gæster på en rejse baglæns gennem tiden. Når 2014-gaden er færdig i 2020/21, vil den være det første, vores gæster møder, når de træder ind i Den Gamle By. 2014 er tæt på nutiden, og størstedelen af vores gæster vil derfor kunne genkende rigtig meget herfra. På den måde går de fra en tryg base og videre til noget, som deres bedsteforældre måske kender og husker. Og så videre derfra og mange hundrede år tilbage i tiden," fortæller hun.

Et moderne familiebegreb

Familiebegrebet er en af de ting, man i Den Gamle By har ønsket at vise, hvordan udvikler sig op igennem tiden.

"Vi har foretaget nogle nedslag i familiehistorien. I 1974 fokuserer vi på den klassiske kernefamilie og - i den helt gamle del af museet - på den udvidede husstand. I 2014-gaden har vi valgt at fokusere på singlekvinden og den moderne kernefamilie, regnbuefamilien, for via dem at illustrere, hvordan opfattelsen af måden at være familie på har ændret sig og er blevet mere elastisk," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

Singlekvinden og regnbuefamilien har hun fundet via annoncering på Den Gamle Bys hjemmeside, sociale medier og netværk.

"Jeg har haft kontakten med vores to familier fra starten af projektet og står for at indsamle effekter til at genskabe deres hjem, som de så ud for fire år siden, i den kommende 2014-gade."

Registrering af ejendele

Det kan være svært og yders tidskrævende at indsamle selv simple brugsgenstande og dagligvarer fra år tilbage - også selv om der i dette tilfælde kun er tale om et spring på fire år.

"Da vi havde fundet vores to familier i 2014, foretog vi en registrering af, hvad de havde i deres hjem, så vi havde en indsamlingsliste over alle deres ejendele. Vi indledte i samme ombæring et samarbejde med blandt andre Dansk Supermarked, Thiese, Arla og Coop for at sikre, vi kunne skaffe de autentiske effekter. For eksempel går vores regnbuefamilie meget op i økologi, så vi har fået en del økologiske Änglamark produkter og tomme emballager fra Coop," fortæller museumsinspektøren.

"Hver gang vores familier har skiftet ud i hjemmet, har de doneret det brugte til os. Et af regnbuefamiliens tre børn er flyttet hjemmefra og har solgt sine møbler til os. Og nogle af familiens hvidevarer er gået i stykker, så dem har vi også overtaget."

Den detaljerede liste over, hvad familierne havde i deres hjem i 2014, ligger på Den Gamle Bys hjemmeside.

"Vi får rigtig mange henvendelser fra både producenter og privatpersoner, som gerne vil hjælpe med effekter. Folk kan godt lide tanken om, at tingene får nyt liv på museet," siger Anna Wowk Vestergaard.

Tre butikker

To af de fem butikker i 2014-gaden kommer til at invitere besøgende ind for at 'smage på historien’.

"Den ene bliver et pizzeria. Pizza er jo vores smørrebrød anno 2014. Med pizzeriaet illustrerer vi, hvordan det er blevet mainstream at spise på gaden, samtidig med at vi skaber en genkendelig smagsoplevelse hos vores gæster. Den anden butik bliver en luksus isbutik, hvor vi forestiller os, der skal være brunt papir i ruderne om vinteren med en opfordring til at købe isen på nettet. På den måde får vi også introduceret nethandlen," forklarer Anna Wowk Vestergaard.

"Herudover kommer der tre facadebutikker. En 7eleven som er med til at fortæller dagligvarehandlens historie. Og et solcenter. Solcentret er et eksempel på noget, der fylder meget i en tid, og så stort set forsvinder. Fuldstændig som i 1974, hvor der var røg alle vegne - også indenfor i lejligheder og på arbejdspladser," fortsætter hun.

Den sidste butik på den nye gade bliver en kombineret bank og ejendomsmægler.

"Rigtig mange filialer lukkede i 2014, da mere og mere sker via nettet - derfor en bank. Og ejendomsmægleren giver os mulighed for via ejendomsannoncer at illustrere villaer og parcelhuse fra den tid, som vi ellers ikke har plads til," fortæller Anna Wowk Vestergaard.

Den nye 2014-gade skal ligge ved den nuværende pavillon-indgang ned mod Ceres krydset.

"2014-gaden kommer til at ligge på Dronning Margretes gade, som ligesom kommer til at lukke området med de forskellige bydele af og slutte ringen. Eller i dette tilfælde: karréen."