“Jeg tror, det er Sokrates, men det kan også være min grønthandler i Paris,” joker en veloplagt Jacob Fabricius om hovedet på sit slips.

“Jeg tror, det er Sokrates, men det kan også være min grønthandler i Paris,” joker en veloplagt Jacob Fabricius om hovedet på sit slips.

Ny leder:

Kunsthal Aarhus stiler mod 100.000 besøgende i 2017

Jacob Fabricius, der pr. 1. januar er ny leder af Kunsthal Aarhus, har tidligere fordoblet publikumstal

Af
Louise Nyvang Burmeister

På en husbåd i Paris, midt under forberedelserne af en ny udstilling i den franske hovedstad, fik Jacob Fabricius nyt job.
Den 44-årige kurator skal fra 1. januar være kunstfaglig leder af Kunsthal Aarhus.
Han er udvalgt af bestyrelsen i et meget internationalt ansøgerfelt på godt 30 personer - hovedsageligt på grund af sit store netværk.
Og han glæder sig til at lære Aarhus bedre at kende.
“Jeg har fulgt Kunsthal Aarhus gennem mange år, og jeg ser det som et væsentligt sted for kunst, kultur og vidensproduktion. Og jeg glæder mig til at bygge videre på den positive udvikling, stedet har været inde i gennem de senere år. Jeg ser Kunsthal Aarhus som et mulighedernes rum. Her er der masser af forskellige typer rum. Jeg behøver ikke bygge 50 vægge for at lave en udstilling, og det ser jeg som en stor styrke,” siger Jacob Fabricius.
Han vil fortsætte linjen med at samarbejde både lokalt, nationalt og internationalt. Mere konkret bliver det ikke på nuværende tidspunkt.
“Jeg skal lige lande, men jeg har masser af ideer i hovedet,” lød det fra den berejste nye leder, som blot 36 timer inden mødet med verdenspressen i Aarhus i sidste uge, havde fået beskeden om jobbet.

Kriser alle steder

Jacob Fabricius efterfølger polsk/engelske Joasia Krysa, som i maj valgte at fortsætte karrieren i en stilling på Liverpool Biennalen. Hun har dog fortsat tilknytning til kunsthallen.
Hendes ansættelse i Aarhus var præget af tumult, da hun blot efter at have fået jobbet i 2012 blev fyret, men så genansat, efter at bestyrelsen i mellemtiden blev skiftet ud.
Jacob Fabricius ser dog afslappet på forløbet.
“Der er kriser og op- og nedture alle steder. Jeg synes, at der i de senere år har været en markant ændring i tydeligheden af kunsthallen. Det kan jeg mærke på, hvor ofte jeg selv og mine kolleger besøger stedet. Stedet har fået en profil, der er skåret med den skarpe kniv,” siger Jacob Fabricius, der tidligere har været leder af Malmø Kunsthal og Kunsthal Charlottenborg i København.
For øjeblikket er han kurator på museet Cneai i Paris.
Derudover har han blandt andet boet i Brighton, New York og Barcelona, men er født i Silkeborg.
Både i Malmø og i København, fordoblede institutionerne deres publikumstal i de år, Jacob Fabricius udstak retningen.
Og Kunsthal Aarhus, der lige nu har et årligt besøgstal på godt 40.000, har et mål om at nå 50.000 næste år, og meget gerne op omkring 100.000 besøgende i kulturhovedstadsåret 2017.
Jacob Fabricius giver dog ingen garantier.
“Det er altid svært at sige og endnu farligere at love. Det vigtigste er, at det er kvalitative besøg her. At folk får en god oplevelse og får noget med hjem,” lyder det diplomatiske svar.
Jacob Fabricius og familien, der består af hans kæreste og deres to børn, på halvandet og fem år, skal nu til at finde en bolig i byen.

null

Publiceret 06 October 2015 16:00