Dansk digter:

"Jeg har været meget kompromisløs, men nu er jeg blevet bedre til at lytte til andre."

Af
Ina Bjerregaard

Forestil dig en lille by i Sydvestjylland med 200 indbyggere. Byen hedder Stenderup. Forestil dig dertil bedsteforældre med en gård. En skilsmisse, da han er 12 år og pludselige forandringer. Så har du svaret på spørgsmålet om, hvorfor 29-årige Daniel Boysen begyndte at skrive digte. Hans første digtsamling udkommer den 29. august på Det Politiske Bureaus Forlag.
“Min opvækst i det miljø har tvunget mig til at være nysgerrig. Og de mange forandringer i mit liv bevirkede, at jeg bare begyndte at skrive digte på en kæmpe, gammel skærm og et oldnordisk tastatur,” siger Daniel Boysen, der også kan skrive kandidat i Nordisk sprog og Litteratur på sit visitkort.

Til far

Bogen er tilegnet hans far.
“Jeg havde brug for at sætte ord på den tilværelse og på mine tanker og følelser. Det har udviklet sig senere til også at være en leg med ord, men altid båret af en nødvendighed. At MÅTTE skrive,” siger Daniel Boysen.
Dele af digtsamlingen handler altså om barndommen, men der er også digte fra Aarhus og fra en tur i de norske fjelde, som Daniel Boysen oplevede som storslåede.
“Det gik helt amok i mit hoved. Vi vandrede i fjeldene. Sov i øde hytter, det var så frit. Det var storslået, men også hårdt at se al den natur.”
Det satte en proces i gang i forfatterens hoved.
“Jeg sætter mig ikke bare ned for at skrive, jeg skal føle det er nødvendigt. Nogle gange er det båret af dyb professionalisme, og nogle gange går det amok, som om det sittrer i baghovedet. Det ryster lidt og det bliver en fysisk trang, at jeg SKAl skrive nu. Og det skete i Norge,” fortæller Daniel Boysen.

Uddrag fra bogen. Bragt med tilladelse fra forfatteren

Uddrag fra bogen. Bragt med tilladelse fra forfatteren

Første udgivelse i to år

Han er tidligere udkommet med en roman men “Røntgen“ er hans første udgivelse i næsten to år.
“Jeg føler mig anderledes tilpas denne gang, måske fordi det er gennem digtene, man lærer en forfatter at kende. Ved prosa er det mere forfatterens karakter, man lærer at kende.”
Derfor giver det mening at spørge ind til hans yndlingsdigt i bogen.
“Det er forskelligt fra afsnit til afsnit. Men jeg er sært glad for det uddrag, der også er trykt bag på digtsamlingen,” siger Daniel Boysen. “Vi griner
Alt er smukt lige nu
Fordi det er skrøbeligt”
“Deri er både det, der kendetegner min digtning og forfatterskab, En del melankoli men også et håb,” siger forfatteren og fortsætter:

Daniel Boysen i en af sine yndlings-oaser i Aarhus, Soul Shine i Graven. Foto: Ina Bjerregaard

Daniel Boysen i en af sine yndlings-oaser i Aarhus, Soul Shine i Graven. Foto: Ina Bjerregaard

Bedre til at lytte

“Jeg har været meget kompromisløs. Men jeg er blevet bedre til at lytte til andre. Det er vigtigt, så man som forfatter får sit tunnelsyn opløst,” siger Daniel Boysen, der også har sine dæmoner at slås med.
“Ja, som så mange andre, men jeg har også haft en depression, hvor der hverken var styr på døgnrytme eller økonomi.”
Men hvordan kommer man tilbage fra en depression?
“Jeg rejste mig selv, tog en beslutning om, at nu måtte det være nok. Men jeg udstiller ikke mine dæmoner, for folk skal ikke kende mig 100 procent, der skal være et slør. Og ærlighed og sandhed er ikke nødvendigvis det samme. Er der noget, skal man sige det, mener Daniel Boysen og kommer derefter ind på gammeldags dyder.
“Jeg følger ikke nødvendigvis de store dogmer eller er troende, men der er jo mange af vores kerneværdier, der er blevet forfladiget og udvasket de senere år, det er også sket med kærligheden. Og nogle vil måske kalde mig konservativ, men jeg synes det er i orden at håndhæve det her. Så hvis du vil lave noget udenoms, så sig det da, inden du går ud og er utro bag personens ryg. Hav respekt for både andre mennesker og dig selv.”
Vi runder af med Daniel. Han går hen til porten og sin cykel. Han skal til jobsamtale i Aalborg og skal nå toget. Senere tikker en mail ind. Daniel fik jobbet som lærer.

Publiceret 22 August 2015 16:00

SENESTE TV