Joasia Krysa på løbebanen, der smyger sig rundt om Kunsthal Aarhus og er designet af en hollandsk kunstnerduo. Alle er velkomne til at tage en tur.

Joasia Krysa på løbebanen, der smyger sig rundt om Kunsthal Aarhus og er designet af en hollandsk kunstnerduo. Alle er velkomne til at tage en tur.

Farvel til kunsthal:

Hun fik et tilbud, hun ikke kunne afslå

Den polskfødte leder Joasia Krysa siger farvel til Kunsthal Aarhus efter tre succesfulde, turbulente og markante år

Af
Louise Nyvang Burmeister

Nyt navn, ny indgang, en løbebane rundt om, gratis adgang, anmeldelser i prestigefyldte kunstmagasiner og et stigende samarbejde med byens andre institutioner.
Joasia Krysa har sat markante aftryk på Kunsthal Aarhus i J.M. Mørksgade midt i byen og også været tilstede under et af stedets største kriser.
Tre år i spidsen for udstillingsstedet blev det til for den polskfødte kurator og akademiker, der har boet det meste af sit liv i England og nu vender tilbage dertil i august.
Et jobtilbud på Liverpool Biennalen var for godt til at modstå.
"Jeg tror aldrig, der er noget godt tidspunkt at sige farvel på, men nu fik jeg en chance jeg ikke kunne sige nej til, og så skal jeg videre," siger lederen.
Hun har på flere måder forandret kunst-institutionen. På det kunstneriske plan er stedets udstillinger for første gang blevet anmeldt i anerkendte, internationale kunstmagasiner, og på det praktiske plan har stedet fået ny, gratis profil.
"Vi har gjort det gratis at komme ind her, og det er enormt vigtigt. Derudover samarbejder vi mere med universitetet, med Aros og senest med Art Weekend Aarhus, som i maj holdt et arrangement her hos os med over 100 deltagere. Også internationalt er vi blevet en spiller, man holder øje med," siger Joasia Krysa.
Besøgstallet er gået fra omkring 10.000 årligt til nu 35.000, men lederen mener, at der burde være endnu flere.
"Der er potentiale til 50.000 årlige gæster, og det bør stedet gå efter," siger hun.
Liv har hun også villet skabe omkring bygningen. Indgangen blev flyttet om på den anden side, og i april blev en løbebane rundt om bygningen indviet - dels et kunstværk og dels en hjælp til finde indgangen, hvis man kommer fra J.M. Mørks Gade.

Bestyrelse gik i opløsning

Joasia Krysas ophold i Aarhus har også været turbulent. I foråret 2012 blev hun fyret af bestyrelsen. En beslutning, der fik halvdelen af bestyrelsen til at gå i protest sammen med en stor del af personalet. Krisen endte med, at kommunen satte stedet under administration.
En ny bestyrelse blev udpeget og deres første beslutning var at genansætte Joasia Krysa.
"Jeg vil helst ikke snakke om det. Det er et overstået kapitel. Det er altid udfordrende at være leder, og det har det også været her. Jeg synes, det er blevet en mere funktionel institution med et rigtigt godt medarbejderteam. Stedet er stadig i udvikling og langt fra færdig med at vise sit potentiale," siger Joasia Krysa, der håber for stedet at næste leder bliver fem-otte år.
"Det vil være godt for stedet. Men når man får et interessant tilbud, så springer man."
Administrativ leder Iben Hofstede tager nu det samlede ansvar indtil ny kunstnerisk leder er på plads, og det forventer bestyrelsesformand Preben Mejer, at der vil være pr. 1. januar 2016. Stillingen slås op nu.

Publiceret 08 July 2015 12:00