Mek Pek:

“Det var vildt og anarkistisk”

Mek Pek begyndte karrieren med punk-musikken, som nu er kommet på museum

Af
Louise Nyvang Burmeister

Ordene 'Fuck you' og Lost Kids' nummer 'Født som nul' er noget af det første, man ser og hører på Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By.
I en ny udstilling fortæller museet historien om punkens første år i Danmark.
En kun 15-årig Mek Pek blev bassist i Lost Kids i 1979.
“Det var vildt og aggressivt. Det handlede om anarki, om at leve fuldt ud, skide på reglerne. Med soldaterstøvler, grimme jakker, badges, farvet hår og stramme bukser,” husker Mek Pek, mens han går rundt i udstillingen.
Allerede som 13-årig blev han fan af Lost Kids og tog til mange af deres koncerter.
“De sang ting, man ellers ikke måtte sige. Som for eksempel sangen 'Hvem slikker hvems'. Det var egentlig simpelt, men mega grænseoverskridende dengang. Lidt ligesom da Elvis begyndte at svinge med hofterne i 50'erne,” fortæller Mek Pek.
Han havde selv startet bandet 'Spermoladerne'.
“Det var bare pubertets-frække sange, men med Lost Kids kom jeg ind i en verden med masser af stoffer og vild energi. Man var ikke bange for noget. Lå der en pille, så spiste man den,” siger Mek Pek og træder ind i en graffiti-fyldt sort lydboks, der er sat op midt i museet.
“Det er ligesom at træde ind på V58 dengang. Det var mega fedt,” råber Mek Pek for at overdøve musikken og vipper begejstret med hovedet.
På Østergades Hotel spillede Lost Kids også ofte. Og deres provokerende stil fik nogle gange knytnæve-hårde konsekvenser.
“Jeg fik mange bank. Engang blev jeg endda tvunget til at tage alt tøjet af og gå ned gennem strøget, mens jeg råbte, at jeg var bøsse. Det lagde lidt en dæmper på udskejelserne, men det var svært, fordi man var i det miljø,” husker Mek Pek, som lige siden har holdt fast i en stor energi på scenen.
“Senere hen har det givet mig en slags 'credit', at jeg har en baggrund som rebel.”

Vanvittigt svære at skaffe

Lederen af Dansk Plakatmuseum, Elsebeth Aasted Schanz, har brugt halvandet år på at samle de 132 plakater.
“De har været vanvittigt svære at opdrive, fordi de var lavet på dårligt papir, og derfor er mange desværre gået til,” siger hun.
Og selvom de første unge punkere efterhånden har 40 år på bagen, så mener museumslederen, at nutidens unge godt kunne lære lidt.
“Når man sammenligner med nutidens forsøg på at besætte universitetet for nylig, så er de unge i dag fabelagtigt pæne, og de kunne måske lade sig inspirere af punkernes energi, ånd og vilje,” mener Elsebeth Aasted Schanz.
Punken lever stadig, omend vi i dag ikke bliver så provokerede af piercinger, som man gjorde i 1970'erne.
“Der bliver stadig dannet nye punkbands, men det er især i Rusland med Pussy Riot og i Kina, at punken virkelig forargrer i dag,” siger Elsebebeth Aasted Schanz.

Punk på Plakaten

I Dansk Plakatmuseums nye udstilling fortælles historien om punken ud fra primært plakater, men også ud fra flyers, pladecovers, kasettebånd og fanmagaziner.

Udstillingen vil endvidere vise fotos fra miljøet, og man vil kunne lytte til smagsprøver på punkens musik.

Udstillingen kan ses frem til 6. september.

Dansk Plakatmuseum ligger i Den Gamle By.

Publiceret 25 February 2015 16:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV