Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Klumme: Fri mig for det anmassende tiggeri

At betale drikkepenge er en uskik i Danmark, lyder det fra Lokalavisens klummeskribent.

Jeg anser ikke mig selv for at være en nærigpind eller en fedterøv. Nok nærmere økonomisk uansvarlig. Men når jeg en sjælden gang imellem bliver luftet og er på restaurant i Aarhus, så er det svært ikke at føle sig som netop det.

For flere og flere restauranter, lader det til, er hoppet med på den afskyelige idé at indstille dankortterminalen til at spørge om drikkepenge før betaling.

Jeg giver af princip ikke drikkepenge, med mindre oplevelsen har været helt usædvanligt god og servicen bedre, end man kunne forvente. Og det sker bare sjældent i Danmark, der er notorisk kendt for et forfærdeligt lavt serviceniveau. Alligevel drister restauratørerne sig til at tigge om drikkepenge, endda via noget så upersonligt som et stykke elektronik.

Så sidder man dér med åndenød, badet i kødsved og godt mæt efter et fint, men middelmådigt, måltid og sender en sviner til den skulende tjener med sit 'nej'-tryk. Det er ydmygende for både tjener og kunde.

Og afvisningen er jo ikke nødvendigvis et udtryk for, at man har haft en dårlig oplevelse. At give drikkepenge er bare en uskik i Danmark. Her betaler vi en aftalt pris, hvor en fair aflønning af personale og alle andre udgifter for virksomheden er - eller bør være - inkluderet. Ellers har man ikke prissat sit produkt ordentligt.

Hvorfor skal der så betales ekstra til personer, som blot gør deres arbejde? Kassedamen i Fakta får jo heller ikke ti procent af min indkøbssum, selvom hun gør sit arbejde upåklageligt. Og kan jeg, hvis jeg vælger at give drikkepenge, være sikker på, at restauratøren ikke bare snupper det hele? Eller at der falder noget af til rengøringen, folkene i køkkenet og de andre, der er med til at gøre et restaurantbesøg til en god oplevelse? Og bliver der betalt skat af pengene?

Dankortterminalen med det anmassende spørgsmål er sikkert smart i forhold til skattefar, men lad dog kunderne selv sige, hvis de gerne vil runde op til et vist beløb.

Nu vil nogen nok indvende, at rigtig mange tjenere får en kummerlig løn. At de lever af drikkepenge. Det er muligt, men sådan skal det ikke være. Det kan ikke være rigtigt, at de skal overleve på almisser og den enkelte kundes lune.

Og gør man i virkeligheden ikke personalet en bjørnetjeneste ved at give drikkepenge, som en arbejdsgiver ikke skal svare feriepenge eller pension af? Det giver i hvert fald restaurantejeren et argument for ikke at tilbyde en ordentlig løn.

Går du op i sådan noget, vil jeg anbefale, at du - i stedet for at give drikkepenge - sikrer dig, at den restaurant, du vil besøge, har en overenskomst. Det kan du gøre på hjemmesiden okforhold.dk.

Publiceret: 10. August 2017 14:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere