Radonmålere.
Radonmålere.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kan give lungekræft: For meget radon i halvdelen af huse i Aarhus

Aarhus Kommune bakker op om oplysningskampagne om radon

1.825 husstande i Aarhus Kommune har i de seneste to vintre målt radonniveauet i deres boliger via radonfrithjem.dk, som er Realdanias kampagneside for radonfrie hjem.

Næsten halvdelen (45 procent) af de målte boliger havde et højere niveau, end det WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Radon er noget, man hverken kan mærke, se eller lugte, og samtidig tager det mange år, før en eksponering eventuelt udvikler sig til lungekræft. Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon, oplyser Realdania i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Fup og fakta om sundhed og vægttab

Aarhus Kommune bakker op om Realdanias kampagne og har sendt brev til husejere i kommunen med huse, der er opført før 2010. I brevet opfordrer kommunen husejerne til at få målt radonniveau.

"De tidligere års resultater viser, at der er god grund til at få målt radonniveauet i sit hus, og derfor vil vi igen i år bakke op om Realdanias oplysningskampagne. Den giver øget viden om radon, og det har mange fortsat brug for," siger afdelingschef Ann Hamborg i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, i pressemeddelelsen fra Realdania.

En måling koster mellem 500 og 1.500 kroner. Den bør foretages om vinteren, hvor der er størst forskel på temperaturen inde og ude og mest radon i hjemmet.

jr

 

Publiceret: 12. Februar 2018 06:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus