Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Kæmpe øko-indsats i kommunens køkkener bærer frugt

Efter en målrettet indsats i de sidste to år har andelen af økologi i Aarhus Kommunes køkkener taget et gigantisk spring fra 11 til 53 procent i gennemsnit. Dermed er de kommet meget tæt på målet om 60 procent i 2020. Nogle køkkener er tæt på 90 procent

Med ildsjæle i køkkenerne, gedigen undervisning og vejledning af eksperter samt en fødevareaftale der bugner af økologiske varer er Aarhus kommune godt på vej i jagten på 60 procent økologi. Aarhus Byråd besluttede i februar 2013 en målsætning om minimum 60 procent økologisk fødevareforbrug inden 2020 gennem projektet Økoløft.

”Jeg er stolt og imponeret over, hvor hurtigt det går med økologiomlægningen. En masse lokale ildsjæle har gået foran og vist, det kan lade sig gøre, og jeg tvivler ikke på, at vi når i mål før 2020. Det sætter kvalitet faglighed og giver bedre og sundere mad," siger borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

Rådmanden for Sociale Forhold og Beskæftigelse Thomas Medom (SF) er også imponeret over, at Aarhus Kommune allerede er nået så langt med at indfri målsætningen om 60 procent økologi i de kommunale køkkener. På bare to år er andelen hævet fra 11 til 53 procent. Rådmanden varsler nu en politisk diskussion i byrådet af, om målsætningen skal hæves fra 60 procent til 75 procent.

”Jeg er overbevist om, at det er realistisk med en endnu mere ambitiøs målsætning end 60 procent økologisk mad. Det er meningsfuldt at fokusere på sund, velsmagende mad, der er fremstillet økologisk. Den personalegruppe, der står for maden har været overset, og en vigtig sidegevinst ved Økoløft er, at medarbejdere, der typisk arbejder alene, har mødt kollegaer, været på kurser og fået inspiration til nye retter,” siger han i en pressemeddelelse.

I 2012 vurderede Københavns Madhus, som er kommunens samarbejdspartner i økologiomlægningen, at økologiprocenten var 11 procent. Den seneste opgørelse over fødevareindkøbet hos kommunens hovedleverandører viser nu, at de sidste to års koncentrerede indsats i gryder og hoveder har virket. Af alle de fødevarer, der indkøbes her, er de 53 procent økologiske. Det er ikke kun hos de cirka 230 køkkener, der har deltaget i projekt Økoløft, men på alle de arbejdspladser, der benytter aftalerne.

Højdespringerne er dagtilbuddene, der rammer 88 procent økologi i gennemsnit, men også plejeboligerne, der er gået fra 1 procent økologi til 46 procent økologi.

Med projekt Økoløft er måltidet kommet i centrum, flere råvarer i sæson, mad lavet fra bunden, større kulinarisk kvalitet og faglig stolthed hos de køkkenfaglige medarbejdere. Det økologiske måltid er flere steder blevet omdrejningspunkt for tværfagligt samarbejde. Økologi, måltidsfællesskaber, kvalitet og faglig stolthed er målene, inspiration, netværk, undervisning og flere aftaler på fødevarer er midlerne.

Omlægningen er sket inden for kostbudgettet, og det er dermed ikke blevet dyrere at bruge flere økologiske varer.

Det er institutioner, skoler, plejeboliger, caféer og kantiner med egen produktion af mad, der har trukket det første læs økologiske varer, nu skal også klubber, sfo'er, administrationskontorer og alle andre også med på vognen, så kommunen sammen kan trække de sidste økologiske tons over målstregen.

/KSA

 

Publiceret: 09. Februar 2016 10:15
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!