Mette Kruse er med ’Tryk play for mord’ kommet rundt om i byen og slutter ved sidste stop hos Agnete og Havmanden ved Rådhuset. Foto: Stine Østergaard
Mette Kruse er med ’Tryk play for mord’ kommet rundt om i byen og slutter ved sidste stop hos Agnete og Havmanden ved Rådhuset. Foto: Stine Østergaard
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gå en tur og hør et mord i byens gader

DR har som noget helt nyt lavet en mordkrimi, som kan høres, mens man går i de gader, hvor historien udspiller sig.

Af Stine Østergaard og Bente Tahmasbi Hansen
Fakta:
  • 'Tryk play for mord' er en podwalk produceret af DR Drama.
  • Du kan komme med på fortælleturen ved at downloade app'en 'Podwalk' til din mobil og søge efter 'Tryk play for mord'.
  • Her kan du se ruten og gps-punkterne, som aktiverer historiefortællingen.
  • Første punkt på ruten er trappen op til Dokk1. Når du har downloaded app'en og stillet dig der, kan du blot trykke play, og du bliver guidet gennem byen i jagt på morderen.
  • Turen tager mindst 72 minutter og slutter ved Rådhuset.

Byen, som du tror, du kender, gemmer på en hemmelighed. Simone Ventrigada er fundet myrdet i en snæver baggyde i midtbyen. Den unge journalistpraktikant Esther Sognklø ender hurtigt på sporet af morderen – og du er med!

“Vi har taget den oldgamle tradition med at fortælle gyserhistorier og krydret den med spritny teknologi,” siger Mette Kruse, som er producer på 'Tryk play for mord'.

Uhygge med indlevelse

Det er Finn Nørbygaards stemme, der guider dig gennem den Dan Turell' inspirerede krimifortælling.

Stemningen er melankolsk og fortællingen er fiktiv, men de kendte placeringer og det at være ude i virkeligheden giver fortællingen et realistisk twist. Man går sammen med hovedpersonen samme rute som morderen.

“Når man er vant til at høre podcasts, er det jo kun lyd uden det visuelle. Når man bevæger sig rundt, er byen en slags scenografi, hvor man kan stå på stedet og føle, det er her, det foregår. For det er her, at det foregår,” siger producer Mette Kruse.

“Der er virkelig drama på drengen,” supplerer Kræsten Kusk, der er instruktør på stykket.

På et tidspunkt bliver hovedpersonen kontaktet af en skummel fyr, som måske fører hende på sporet af morderen.

“Han er en Cosplay-type, som er udklædt og hedder Blacker Than Black. Hun ved ikke, om hun kan stole på ham,” forklarer Kræsten Kusk handlingen.

“Det var faktisk virkelig sjovt at opleve in real life!” udbryder Mette Kruse, da hun for første gang hører hele fortællingen, mens hun går ruten rundt i Aarhus. Foto: Stine Østergaard
“Det var faktisk virkelig sjovt at opleve in real life!” udbryder Mette Kruse, da hun for første gang hører hele fortællingen, mens hun går ruten rundt i Aarhus. Foto: Stine Østergaard

En Aarhus-oplevelse

'Tryk Play for mord' er en podwalk, som er en stedsbestemt podcast. En slags alternativ byvandring kalder Mette Kruse det, og en helt anderledes måde at være på opdagelse i byen på.

“Den melankolske og uhyggelige stemning er med til at tvinge øjnene til at få øje på nogle ting, man måske ikke normalt lægger mærke til. Ruten er lagt forbi mange af Aarhus' kendte steder, men lidt i skyggesiden og i de små gader,” siger producer Mette Kruse.

Forfatteren til fortællingen er Christian Gamst Miller Harris, som står bag tv-serien Dicte, der også er en rigtig Aarhus-krimi. Faktisk er Aarhus et gennemgående tema for hele podwalk'en.

Alle lydene er optaget i Aarhus, og de fleste af skuespillerne i lydfortællingen har forbindelse til Aarhus. Musikken består også af remixede udgaver af blandt andet Thomas Helmigs og Peter AGs musik. Det har fået en melankolsk drejning, så det skaber en Twin Peaks-agtig stemning.

“Vi trængte til at komme ud af København og lave noget i Aarhus. Jeg har selv boet her. Det er et dejligt sted, og det var vigtigt for os, at det blev den rigtige Aarhus-stemning,” siger producer Mette Kruse, der i dag bor og arbejder i København.

“Det var dejligt at gå turen i solskin i dag, men vil man opleve et rigtig gys, skal man gå turen efter mørkets frembrud,” anbefaler hun, men advarer samtidig:

“Der er altså nogle steder – for eksempel Posthussmøgen – der kan det fandme godt være spooky!”

En præsentation af 'Tryk play for mord' blev lagt på nettet i sidste uge og fik straks stor opmærksomhed. 45.000 så en video om den det første døgn.

Publiceret: 28. September 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

Bøger