Nogle af favoritterne på Café Bedstes menukort hjemmelavede pandekager, panini, salater og så selvfølgelig hjemmebagt kage til eftermiddagskaffen.
Nogle af favoritterne på Café Bedstes menukort hjemmelavede pandekager, panini, salater og så selvfølgelig hjemmebagt kage til eftermiddagskaffen.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

En tur i Gartnergården: Så mormor som muligt med hygge og hjemmelavet mad

Sidste skud på stammen hos gårdbutikken Gartnergården i Skødstrup er en café med plads til hele familien

Tekst og foto: Astrid Hellerup Madsen
Fakta:
Gartnergården Århus
Skovlundvej 15, Skødstrup
Åbningstider:
Mandag-fredag kl. 10-18
Weekend og helligdage kl. 9-16
Bordbestilling: tlf. 71903727
Hjemmeside: www.ggaarhus.dk/cafe-bedste

Det var egentlig meningen, at det “bare” skulle være en kaffestue, hvor gæster selv kunne lave en kop kaffe, når de alligevel besøgte Gartnergården Aarhus. Men så udviklede det sig.

”Vi får hele tiden idéer. Det betyder, at vi handler hele tiden. Vi duer ikke til at gøre noget halvhjertet,” griner Mattias La Cour Jonasson, der sammen med sin kone Pil har Gartnergården.

De sidder under en hvid parasol i den store have bagved Café Bedste, Gartnergårdens café, og tager en tiltrængt pause med en kop dampende varm kaffe. For der har været fart på, siden de startede gårdbutikken med hjemmedyrkede varer for fem år siden.

“Vi har åbnet en ting om året, længe for længe i gården. Og i år skulle det være en café. Vi har begge altid følt, der er en helt unik stemning på gården og i den store have. Og da vi så fik muligheden for at overtage den sidste længe, slog vi til,” fortæller Pil La Cour Jonasson.

Gartnergården er en firlænget gård, hvor de forskellige længer huser gårdbutik med frugt, grønt, blomster og kolonialvarer, interiør og alt godt til boligen og så nyeste skud på stammen: caféen. Ud over caféens køkken har gården også et køkken, der laver takeaway for eksempel tapasanretninger, tapenade og pizza.

“Vi har selv to små børn, og vi har manglet en café, hvor vi kunne tage hen med dem. Hvor det er ok at amme, og hvor man kan lade sine børn lege. Og den ældre generation kommer her for at hygge sig, de gider ikke den høje musik, der er mange andre steder,” uddyber hun.

Café Bedste har et legerum med legesager, og så er den store have med udsigt til langhårede og -hornede køer oplagt til besøg af mødregrupper og børnefamilier.

Et besøg = en oplevelse

“Vi har brugt fem år på at bygge op til, at det skal være et oplevelsessted. Og nu kan vi se, at folk bruger os som et udflugtsmål,” siger Mattias. Det er både mødregrupper, der mødes i caféen, og en række stamgæster, der skal have en tår kaffe eller en bid mad. Andre kommer udelukkende for at handle eller hente aftensmad med hjem, mens atter andre bruger caféen som et stop på hjemvejen eller som kaffepausemål på weekendturen.

“Drømmen har hele tiden været at skabe et sted med skæve, unikke rammer. Her skal være plads til alle, og samtidig er det nede på jorden,” fortæller han.

På den ene side af caféen er den store have, på den anden den lukkede gårdsplads med havepavilloner, en gammel traktor og blomsterkasser. Indenfor er det gamle stuehus' rum er indrettet i gennemført stil, der matcher udendørsarealerne med blomstret tapet på alle vægge, gamle træmøbler og bløde - og selvfølgelig blomstrede - sofaer.

“Det skulle være så mormor som muligt. Tapetet skulle være storblomstret, det er bestilt hjem fra England. Møblerne er fra loppemarkeder eller købt fra nettet. Lidt har vi arvet,” siger Pil om indretningen.

Og det med at skabe en oplevelse for gæsterne, holder de to iværksætter på dupperne.. “Det er en levende forretning, og den ligner aldrig sig selv fra dag til dag, fordi vi jo arbejder med letfordærvelige produkter som frugt og grønt. Folk kommer måske to gange om ugen og handler eller tager mad med hjem, og vi vil gerne overraske dem hver gang,” fortæller hun.

Måltidet kan spises indendørs, på gårdens teresse eller i den store gårdhave.
Måltidet kan spises indendørs, på gårdens teresse eller i den store gårdhave.

Fra jord til bord

I takt med, at Gartnergården er vokset, har Pils og Mattias' arbejdsopgaver også ændret sig.

“Vi havde tænkt, vi skulle dyrke det hele selv, men det kan vi ikke nå, så det gør vi nu kun i mindre omfang. Nu bruger vi meget tid på samarbejdet med vores leverandører,” siger Mattias.

De to iværksættere er begge trætte af “det firkantede liv”, som de kalder det. Den tankegang gennemsyrer hele gårdprojektet.

“Når man handler i supermarkedet, så er det hele strømlignet og klinisk. Man kan ikke mærke, der er mennesker bag. Vi vil have, dem, der kommer her, kan mærke en dybde og en særlig stemning,” forklarer Pil.

Samme følelse vil de selv have for de varer, de sælger fra gårdbutikken.

“Det er rart at kunne se dem, vi handler med, i øjnene. Vores gartnere Trine og Klaus leverer frugt og grønt til os hver dag. Og vores slagter kommer selv og flyder op i pølse- og køddisken,” siger Mattias.

Og det er noget, som tiltaler kunderne. Pil og Mattias oplever, at forbrugerne gerne vil have råvarer, der udstråler kvalitet, og som nærmest er trukket direkte op af jorden.

Det gælder også i caféen, hvor nærmest alt er lavet fra bunden, selv mayonnaisen er hjemmerørt. Det samme er caféens specialitet: pandekager både som måltid og til dessert. Pandekagerne er lavet på fuldkornsmel og er 100 procent økologiske.

Efter caféens åbning er det meningen, at der skal ro på det driftige par.

“Der er ikke flere længer, og planen er, at vi ikke skal åbne mere nyt. Men vi har også haft travlt. Nu skal vi kun optimere og vedligeholde,” siger Mattias.

“Og så snakker vi alligevel om ekstra parkeringspladser og at holde stort selskab i et telt i haven. Vi finder hele tiden på nye ting,” griner Pil.

Når sommeren viser sig fra sin gode side er den store have oplagt til besøg med barnevogn. På hverdage er cafeén flittigt besøgt af mødregrupper.
Når sommeren viser sig fra sin gode side er den store have oplagt til besøg med barnevogn. På hverdage er cafeén flittigt besøgt af mødregrupper.
Pil og Mattias La Cour Jonasson driver Gartnergården Aarhus, der ud over en stor gårdbutik også er café med storblomstret tapet og hjemmelavet mad.
Pil og Mattias La Cour Jonasson driver Gartnergården Aarhus, der ud over en stor gårdbutik også er café med storblomstret tapet og hjemmelavet mad.
Publiceret: 13. August 2017 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

Bøger
ANNONCER
Se flere