Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Vi må ikke svigte børnene

Debatindlæg af Philip Nordstrøm (S) byrådskandidat

Børnetallet stiger. Det er jo glædeligt, men på Via University College i Aarhus skønnes behovet for nye pædagoger til 1.500 i Region Midtjylland. Det er kun lykkedes at etablere 10 nye studiepladser. Formanden i Kommuneforeningen, Michael Ziegler siger, man bare kan ansætte assistenter. De gør også et vigtigt arbejde, men dansk forskning viser, at pædagoger kan styrke vuggestuebørns sprog med 30 til 80 procent og matematiske forståelse med op mod 60 procent.

Derfor har Socialdemokratiet for nylig styrket 0-2 års området med seks millioner kroner. Herved kan der bedre arbejdes med dette, så de kan få den bedst mulige start i folkeskolen senere hen. Som lærer med speciale i læsning, ved jeg, at læseresultaterne i Aarhus er alarmerende mellem de bedst placerede og de dårligt placerede skoler. Der er brug for et målrettet læsefokus på skoleområdet.

Det er tiltrængt med bevillingen, fremgår det af en undersøgelse, som pædagogernes fagforening, BUPL, har lavet blandt medlemmerne, som arbejder med vuggestue- og børnehavebørn. Den viste, at 73 procent af pædagogerne i Aarhus Kommune på en tilfældig dag i februar eller marts i år var alene med børnegruppen på cirka 18 børn. Alenetiden varede typisk 41 minutter. Det kan resultere i uforsvarlige eller decideret farlige situationer, og det svarede cirka halvdelen af pædagogerne, 44 procent, at de havde oplevet inden for det seneste år. Undersøgelsen viste, at 69 procent af pædagogerne dagligt eller ugentligt oplevede, at der ikke var tid til nærvær. 43 procent af pædagogerne oplevede dagligt eller ugentligt, at der ikke var personale nok til at lave pædagogiske aktiviteter. Desuden blev læreplans- og sprogaktiviteter aflyst en gang ugentligt.

Forsker Justin Markussen-Browns har undersøgt cirka 300 danske børnehaver og fandt ud af, de ikke er gode nok til at fremme børnenes sprog. Forskeren holder kursus for pædagoger og dagplejere om sprogudvikling i praksis i Aarhus. Jeg vil arbejde for, at der afsættes midler til, at mange kan efteruddannes. Normeringerne er også en forklaring. Jeg vil forbedre arbejdsvilkårene for pædagogerne, såfremt jeg bliver valgt til byrådet. Vi må ikke svigte børnene.

Publiceret: 05. November 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

Valget netop nu