Et nyt byggeri af Højbjerg Bibliotek på Oddervej 80-84 er lagt i graven af forligspartierne bag beslutningen for budgettet 2012-2015.
Et nyt byggeri af Højbjerg Bibliotek på Oddervej 80-84 er lagt i graven af forligspartierne bag beslutningen for budgettet 2012-2015.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Borgerne har sejret i Højbjerg

Protesterne har været mange, politikerne har tænkt, og nu er det besluttet, at der ikke bliver opført nyt bibliotek på Oddervej

Borgerne er blevet hørt. Så enkelt kan det siges.

Først havde politikerne bag budgetforliget 2012-2015 besluttet, at der skulle opføres et nyt Højbjerg Bibliotek på Oddervej 80-84, men nu har de besluttet, at det ikke kommer til at ske.

Det skyldes primært en række massive protester fra borgerne i området.

“Det er glædeligt. Vi har ikke helt troet på, at man i toppen mente det med borgerinddragelse alvorligt. Men vi er blevet hørt. Og det er vi oprigtigt glade for,” siger Metin Aydin, der er borger i Højbjerg og aktivt har kæmpet for, at et nyt bibliotek ikke bliver opført på Oddervej.

Fælles front

Han er imponeret over den indsats sydborgerne har vist.

“Det er rigtig positivt, at vi har løftet i flok. Det er et skulderklap, og borgerne har lavet et stort stykke arbejde,” siger Aydin.

Han ser frem til, at man nu kan begynde at sætte det rigtige projekt sammen, og her tænker han på Lyseng Idrætscenter som en mulig placering, da han mener, at det giver god mening at lægge biblioteket sammen med andre kulturelle faciliteter.

Byrådspolitikeren Camilla Fabricius (S), der var en del af forligskredsen i 2011, er imponeret over borgernes engagement i forbindelse med byggeriet på Oddervej 80-84:

“Der er blevet foretaget et stort arbejde i lokalområdet, og i høringssvarene kan man se, at de fleste peger på, at det ikke skal ligge der,” siger Camilla Fabricius.

Men er det ikke en falliterklæring, at I som politikere har lavet en tidligere beslutning om?

“Vi har talt med borgerne i den her sag. Som politikere har vi måske nogle andre billeder af, hvad der er muligt, men vi skal være tydeligere i vores kommunikation til borgerne, og det er også derfor, vi har et medborgerskabsudvalg i kommunen. Men ja, det er en lærestreg det her,” siger Camilla Fabricius og fortsætter:

“Nogle gange lytter vi og giver ikke borgerne ret, men det gjorde vi så i den her sag.”

Rådmand for Børn og Unge Bünyamin Simsek (V), der også var en del af forligspartierne, synes ikke, at det er en falliterklæring, at beslutningen er blevet ændret.

“Vi har lyttet til borgerne i en demokratisk proces, som blev sat i gang allerede i 2013,” siger Simsek.

I Venstre har man fra starten været klar på det nu tidligere byggeprojekt på Oddervej, men man har også mod på at kigge på forslaget omkring et bibliotek ved Lyseng Idrætscenter.

“Det vigtigste er, at vi nu finder en placering, der er til glæde og gavn for lokalbefolkningen. I Venstre opfordrer vi til, at der bliver fundet en løsning. Biblioteket er på sin nuværende placering i utidssvarende rammer, hvor der ikke er handicapvenligt, og der er heller ingen læsesalg,” siger Simsek og fortsætter:

“85 procent af høringssvarene pegede på en placering i Lyseng, og det kan vi støtte op om. Men vi er også klar til at kigge på andre muligheder, bare der bliver fundet en løsning.”

Formanden for kulturudvalget i Aarhus Kommune, Steen B. Andersen (S) er enig med Simsek i, at politikerne naturligvis skal lytte, når der er så massive borgerprotester.

“Men man kan så frygte nu, at vi ikke kan løfte opgaven med et moderne bibliotek, for der er en økonomiske udfordringer forbundet med det, og det kan blive et tab for sydbyen, men det er nu op til rådmanden at finde en løsning.”

Glæde i Lyseng

Hvis man spørger Hans Skou, der sidder i byrådet for Venstre, men i den her sag udtaler sig som formand for Fonden Lyseng Idrætscenter, er han tilfreds med, at byggeriet på Oddervej er blevet lagt i graven.

“Hvis vi placerer det i Lyseng, er der plads til både bibliotek og et borgerservicecenter. Det ville kunne betjene hele sydbyen samt lokalområdet,” siger Hans Skou, der pointerer, at pengene naturligvis skal komme et sted fra, uanset hvor man vælger at placere biblioteket.

“Vi skal have spidset pennen i forhold til, hvad vi kan byde ind med i Lyseng. Det her er ingen nem vej,” siger Hans Skou, der lægger vægt på, at det er vigtigt, at man tænker et borgerservicecenter ind i et nyt byggeri af biblioteket.

Placering endnu uvis

Hvor det nye Højbjerg Bibliotek og borgerservicecenter bliver placeret er endnu uvist. Bolden ligger hos rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), der ikke på nuværende tidspunkt har lagt sig hundrede procent fast på et sted i sydbyen.

“Jeg er glad for, at forligskredsen bakkede op om mit forslag med at droppe det nye byggeri. Jeg vil fortsætte dialogen med de lokale i området, der har vist et stort engagement. Hvor biblioteket kommer til at være, ved jeg ikke. Vi skal have undersøgt projektet i Lyseng, og jeg vil gerne se på andre områder også,” siger Rabih Azad-Ahmad og fortsætter:

“Jeg vil love, at jeg vil i tæt dialog om en placering, og jeg vil love, at jeg vil arbejde på det. Jeg kan ikke sige noget om det økonomiske, så længe vi ikke har et konkret projekt at tale ud fra.”

Publiceret: 21. April 2015 12:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Aarhus
Seneste
Lokalavisen Aarhus
Mest læste
Lokalavisen Aarhus
112
ERROR: Macro disqus is missing!