Skuespiller Bjarne Henriksen levendegør Martin Luther i Historiske Talkshows, som kan ses i hele landet. Tirsdag 31. oktober til Rethink Reformation i Aarhus. Foto: Montgomery
Skuespiller Bjarne Henriksen levendegør Martin Luther i Historiske Talkshows, som kan ses i hele landet. Tirsdag 31. oktober til Rethink Reformation i Aarhus. Foto: Montgomery
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Bjarne Henriksen: Det er en fest at spille Luther - han var ikke et fedtøre

Skuespiller Bjarne Henriksen er aktuel i et talkshow, der går helt tæt på Martin Luther. En reformator, Henriksen mener, er alt andet end en støvet figur fra det historiske pulterkammer - selv her 500 år efter

Af Henriette Pagh Mathiasen, Folkeuniversitetet i Aarhus
Luther på de skrå brædder

Bjarne Henriksen spiller reformatoren Martin Luther til 'Historisk Talkshow med Luther'. Forestillingen er en del af vidensfestivalen Rethink Reformation og kan opleves på Aarhus Teater, Store Scene 31. oktober kl. 17 og kl. 20. 
Forestillingen er skrevet og instrueret af dramatiker Bent Nørgaard, som har udviklet konceptet sammen med Folkeuniversitetet i Aarhus.
Rethink Reformation er et fuldmånearrangement under Aarhus2017, som er arrangeret af Folkeuniversitetet i Aarhus, Aarhus Universitet og Aarhus Domkirke.
Billetkøb på reformation.fuau.dk

 

Da Bjarne Henriksen blev tilbudt rollen som Martin Luther, tænkte han: ”Det lyder virkelig vildt. Det må jeg prøve!”

Siden da har han læst sig gennem knap 1000 sider om reformatoren som en del af sin research. Det har dog ikke været en sur pligt:

”Det har både været lyst og arbejde,” siger han og tilføjer:

”Og så skal man jo ikke klage.”

Når Wittenberg kalder

I sommer var bøgerne dog ikke længere nok for Bjarne Henriksen:

”Faktisk blev jeg så optaget af Luther, at jeg af egen fri vilje tog til Wittenberg i Tyskland. Det var jeg bare nødt til!”

LÆS OGSÅ: Sygdom udskyder L.O.C. premiere

Der så han kirkedøren, hvor Luther slog sine teser mod den katolske kirkes afladshandel op i 1517 og satte skub i den bevægelse, vi i dag kalder Reformationen. Turen til Wittenberg gav skuespilleren en mere helstøbt fornemmelse af, hvad Luther var for en skikkelse.

“Det gør det muligt at give troværdigt liv til en historisk karakter,” mener Bjarne Henriksen.

Ikke et fedtøre

For ham er Luthers vigtigste hovedtræk hans temperament, mod og virkelyst.

”Det fascinerende ved ham er, at han bliver ved med at gå imod strømmen. Når hans far siger, at han skal være jurist, så bliver han munk. Og selv i klostret var han en outsider, fordi han læste så meget i Biblen, så han var også en usædvanlig munk.”

LÆS OGSÅ: 10.000 aarhusianere vil se Seebach-musical

Skuespilleren fortsætter begejstret:

”Som munk bliver han rasende over afladshandlen, og så sætter han 95 teser op. Og så gifter han sig med en bortløben nonne! Han går imod det hele. Der må have været en stor vrede og et temperament i ham, som har givet ham 'drive'. Han var ikke et fedtøre. Han gav den gas og stod ved det bagefter,” konkluderer Bjarne Henriksen.

En fest at spille Luther

Skuespilleren er klar over, at Luther blev kritiseret i sin samtid og også gør det i dag. Muligvis med god grund.

Men som skuespiller er én af dine fornemste opgaver at være loyal mod det menneske, som du portrætterer, siger Henriksen.

LÆS OGSÅ: Aarhus-pige med i Nephew

”Man holder ham ikke ud i en arms længde, for man er nødt til at forstå ham!”

Bjarne Henriksen forsøger hele tiden at sætte sig ind i, hvorfor den iltre reformator handlede og tænkte som han gjorde – på Luthers samtids præmisser. Således taler han med begejstring og viden om Reformationens hovedperson og arbejdet med sin karakter og slår fast:

”Jeg har virkelig haft en fest med det!”

Publiceret: 25. Oktober 2017 07:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Lokalavisen Aarhus

Bøger
ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt