Der er gang i bilvaskene, ikke mindst fordi der er kommet flere biler på vejene. Foto: Cirkle K

Der er gang i bilvaskene, ikke mindst fordi der er kommet flere biler på vejene. Foto: Cirkle K

Større brug af vaskehaller

Antallet af bilvaske toppede sidste år med næsten 10 mio.

Af
Jens Overgaard

børstevask Danskerne lod ivrigt børsterne snurre i vaskehallerne frem til 2007, hvor der var 12 mio. bilvaske herhjemme.

Imidlertid faldt vaskelysten efter finanskrisen i 2008 og nåede bunden med cirka 8 mio. bilvaske i 2012. Siden er det gået støt opad igen, og niveauet nåede i fjor små 10 mio. bilvaske.

Det viser den helt nye årsopgørelse fra brancheorganisationen Drivkraft Danmark.

Der er flere årsager til de seneste års stigning, lyder det fra Michael Mücke Jensen, der er teknik-og miljøchef hos Drivkraft Danmark.

"Det er kombinationen af flere ting. Der er sket en stigning i antallet af vaske, i takt med at der er kommet flere biler på vejene, og vi har lagt den økonomiske krise bag os. Samtidig har både flere vaskehaller og nye vaskekoncepter gjort det lettere at få vasket bilen," siger Michael Mücke Jensen.

Mere miljøvenligt

Sideløbende har en stigende miljøbevidsthed og flere kommuners indsats for at begrænse bilvask hjemme på villavejen fået flere til at vælge vaskehallen.

Hvis man vasker bil i indkørslen, løber vand med rester af olie og tungmetaller ned i regnvandsafløbet og dermed uden rensning direkte ud i f.eks. søer eller åer.

Flere vil dog også hellere bruge deres fritid på andet end en tidskrævende bilvask med håndkraft, ligesom bilen i større grad mere er blevet en brugsgenstand end et medlem af familien, der skal gøres noget ekstra for.

Publiceret 24 June 2019 13:48

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.