Årets Bil til en ekstra eksamen: Seat Arona med lille diesel langt hjemmefra. Hvorfor røde nummerplader? Fordi de danske blev stjålet!

Årets Bil til en ekstra eksamen: Seat Arona med lille diesel langt hjemmefra. Hvorfor røde nummerplader? Fordi de danske blev stjålet!

Årets Bil: Mon den holder i længden?

Den lille SUV, Seat Arona, løb så let som ingenting med titlen som Årets Bil i Danmark 2018 – smart type, gode køreegenskaber og fin pris førte til sejr. Men når det kommer til de virkeligt lange stræk; holder titlen så?

Af
Henrik Nordstrøm Mortensen

BILTEST De fleste kender nok den der særlige duft i kabinen, når man er på virkelig langfart – tømte chipsposer i dørlommerne, måske en samling bananskræller halvgemt under sæderne og så en dyne og et par hovedpuder kombineret med kropslugte.

Men det er de dufte (måske lugte!), følelsen i kroppen og selvfølgelig det samlede brændstofforbrug, der sammenkogt fortæller den virkelige historie om en bil. Og den virkelige historie om 'Årets Bil i Danmark 2018', Seat Arona, kører vi efter i denne specialtest på en 2.700 kilometer lang tur gennem Danmark, Sverige og Norge.

De lange, lige stræk, time efter time bag rattet. Her glæder vi os især over den 95-hestes dieselmotor og sikkerheden fra den adaptive fartpilot.

De lange, lige stræk, time efter time bag rattet. Her glæder vi os især over den 95-hestes dieselmotor og sikkerheden fra den adaptive fartpilot.

Testbilen er en Seat Arona Excellence, hvor der er smidt en del ekstraudstyr på, blandt dem en række assistentsystemer, herunder adaptiv fartpilot.

Efter denne langturstest er min konklusion klar: Hvorfor er adaptivt fartpilot ikke lovpligtig? En adaptiv fartpilot, lig den fra VW-gruppen her, giver et sikkerhedsnet, man sætter ekstra meget pris på ved så lang en tur.

Men hvad der virkelig var med til at gøre det til en fornøjelse at tage den 4,1 meter lange spanier med rundt, var den 95-hestes, 4-cylindrede dieselmotor. Den matcher bilen godt. Fordelt over de 2.700 kilometer landede den på 19,4 km/l. Og i perioder lå den digitale nål på over 23 km/literen.

Støjsvag motor

Motoren er støjsvag, har masser af kræfter og forurener mindre end sine benzin-søskende. Her var det tilmed kombineret DSG. So – what’s not to like?

Som historien oftest også lyder, kan SUV’er ikke prale af at have samme dynamik som almindelige biler lig Seat Ibiza, hvilket er ret tydeligt på så lang en tur.

Bag rattet i Årets Bil; den lange test gjorde det klart, at bilen fortjener bedre forsæder.

Bag rattet i Årets Bil; den lange test gjorde det klart, at bilen fortjener bedre forsæder.

Okay, så hvor lander vi efter denne ekstra eksamen? Startprisen på Arona er 177.800 kroner kontra den teknisk tilsvarende hatchback, Seat Ibiza, der starter ved 142.880 kr. Arona leverer 400 liters bagagerumsplads, mens Ibiza lander på 355 liter.

Alene disse tal gør det klart, at man som køber virkelig skal gøre sig det klart, om man er parat til at betale tæt ved 35.000 kr. mere for SUV’en Arona end for hatchback’en Ibiza.

Seat Arona

Type: Crossover/SUV

Design: Forhjulstræk

Motor: Benzin og diesel

Effekt: 95-150 hk

Forbrug: 19,6-20,4 km/l

Priser: 177.880 - 244.970 kr.

Publiceret 07 September 2018 09:57

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.