Stor koncentration og stor moro på én og samme gang; to piger fra EUC Lillebælt gi’r den åbenbart riiigelig med gas.

Stor koncentration og stor moro på én og samme gang; to piger fra EUC Lillebælt gi’r den åbenbart riiigelig med gas.

Rally skal lokke unge til uddannelse

Der er rally på skoleskemaet på en række af landets tekniske skoler. Eleverne får lov til at prøve en rigtig rallybil

Af
Flemming Haslund

SKOLESKEMAER Metal Rally er et lille 'rally' som kommer forbi i alt ni tekniske skoler rundt om i landet i år. Her kan elever kvit og frit prøve en rigtig rallybil på en rigtig rallyprøve, som de siger.

Skolens parkeringsplads laves for nogle timer om en rallyprøve, og folk fra DASU – det er motorsportens svar på DBU – kommer med et par rallybiler og råber: ”Er der nogen, der har lyst til at prøve en håndbremsevending!”

Og det er der.

Henrik Lundgaard, med ”fed” hjelmhætte, forklarer, hvordan man kører sådan en lille blå rallybil.

Henrik Lundgaard, med ”fed” hjelmhætte, forklarer, hvordan man kører sådan en lille blå rallybil.

Frem til denne sæson er der afviklet flere end 80 Metal Rallies rundt om på tech-skolerne, og ca. 4.500 elever (og lærere!) har været ude at træde hårdt på en speeder og trække hurtigt i en håndbremse på egen krop. For nogle bliver netop denne oplevelse den lige vej til motorsporten, for andre er det et tip om, hvad mekanikerfaget også har at byde på. For rallybiler har det med at gå i stykker, skulle vi hilse og sige…

Hjulspin

Men hvad er det især, man skal huske, når man sætter sig ind i en rallybil? Det ved om nogen den tidligere europamester i rally, den til alle tider største danske rallykører, Henrik Lundgaard. Han har kørt Metal Rally-bilen for at få følelsen helt ind under huden. Vi ser Henrik gi’ den Metalgas og konstaterer:

Henrik starter uden ret megen hjulspin: Fordækkene hyler, da Lundgaard lægger fra land. Men det går ikke op i ren hjulspin.

Der kommer små skrig fra dækkene, da Lundgaard kører i sving. Men ikke så meget, at forenden skrider ud. Og bilen kører næsten langsomt, da Lundgaard skal runde keglerne.

To af årets vindere af Metal Rally, Mikkel Himmelstrup og Nicolaj Ipsen fra EUC Odense.

To af årets vindere af Metal Rally, Mikkel Himmelstrup og Nicolaj Ipsen fra EUC Odense.

Det ser nærmest langsomt ud – men stopuret beviser, at det er det ikke.

”Hemmeligheden i at køre stærkt er ikke at køre for stærkt!” forklarer Henrik.

PS: Til Metal Rally i EUC Lillebælt vakte det opsigt, at én af Metal Rallys officials valgte at køre opvisning i sin WV Transporter – og det var en meget snæver bane. Rasmus Sørensen (official fra Viking Auto Sport) kørte tiden i 1:03:00, blot 3 hundrededele fra vinderne.

Publiceret 06 September 2018 16:28

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.