FAN-tastisk. Stemningen på D-tribunen er det vildeste, jeg har oplevet i mine 36 år som AGF-tilhænger. En totaloplevelse for alle sanserne.
FAN-tastisk. Stemningen på D-tribunen er det vildeste, jeg har oplevet i mine 36 år som AGF-tilhænger. En totaloplevelse for alle sanserne.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lokalavisen til pokalfinale: En fan-forårsdag i himlen

Lokalavisen tog med fanbus tur/retur til pokalfinale i hovedstaden. Trods et snævert nederlag var det en FAN-tastisk oplevelse

20 års trofæ-tørke. 20 år!

Det er de hårde kendsgerninger for os, der har valgt at holde med AGF.

Jeg er blevet så gammel, at jeg godt kan huske, da der var betydeligt mere aktivitet i pokalskabet i 1980erne.

Dengang jeg bildte mig ind, at AGF stod for Altid God Fodbold. Med garanti for sejre og seværdigt fodbold for det gik som regel altid godt med store profiler som Troels Rasmussen, John Stampe, Lars Lundkvist, Per Beck Andersen, Morten Donnerup, Jan Bartram og hvad de ellers hed. Altid i toppen og - som jeg husker det - med underholdende fodbold. Det var også fint at være AGF-fan i 1990'erne, men siden pokaltriumf i 1996 - og bronzemedaljer året efter - føltes 2000erne som en lang nedtur.

Så efter 36 år som AGF-tilhænger er der et håb i mit hvide hjerte om, at det kan vende Kristi Himmelfartsdag til pokalfinalen i Parken mellem AGF og FC København.

Og det håb kan jeg også ane i fanbussen på vej til hovedstaden. hvor stemningen er forventningsfuld, men kontrolleret.

Her er voksne mænd i slidte AGF-trøjer i overtal med masser af nostalgi-snak, der ikke bliver mindre jo flere dåse-pilsner, der ryger indenbords.

“Midtbyen kommer til at eksplodere i aften, hvis vi vinder,” forudser en, mens der er en del, der i fuld gang med at oddse på dagens kamp.

“Duncan scorer to gange, dét spiller jeg på,” fastslår en anden af medpassagererne.

Efter fire timers bustur kører vi ind i København, og så bliver der for alvor sunget fansange. Især “I troed' vi var døde og borte” bliver skrålet af alle lungers kraft flere gange.

Hvidt af mennesker

Nu gælder det fan-forfesten i Fælledparken, og her har forventninger op til kampen lydt, at der bliver tale om en aarhusiansk folkefest med 18.000 AGF-supportere.

Og vi bliver ikke skuffede. I perfekt forårsvejr med høj solskin er der helt hvidt af mennesker, som virker til at være en stor AGF-familie. Derfor løber jeg også ind i en masse mennesker, jeg ikke har set i årevis. En stor scene står tæt på Parken, hvor AGF's normale stadion-speaker, Thomas Unterschlag, styrer slagets gang med masser af tidligere AGF-stjerner som Martin Nielsen, Martin Jørgensen og Leon Andreasen.

“Det her kunne godt gå hen og blive en forårsdag i himlen med denne her opbakning,” tænker jeg.

Skilte i baren fortæller, at der kan købes 'Kjøwenhavner-øl' på 0,5 liter til 40 kroner, 'Århusiansk øl' på 0,7 liter til 55 kroner, mens et 'Tøffe Håndtag' med fem gange 0,7 liter kan fås for 250 kroner til tonerne på anlægget, der spiller de lokale helte og AGF-fans Helmig og Bamses største hits.

Stemingen til Aarhus-festen i København når nye højder, da hjemmedrengene Johnson og U$O indtager scenen for lige at gøre os helt kampklare med egne numre og endnu flere fan-sange, som både hylder vores klub og spillere som Jens Jønsson, Kim Aabech men i den grad også indeholder FCK-had.

“Vi hader, vi hader, vi hader FCK,” bliver det råbt til den store guldmedalje om Danmarks - ifølge stillingen - bedste fodboldhold.

Vi bevæger os ind på Danmarks nationalstadion halvanden time før kickoff for at få en god plads på D-tribune, hvor der er unummererede sæder. Dem får vi slet ikke brug for. Der er dømt op-at-stå-stemning i dag. Tyve års indebrændthed skal ud.

Stemingen er højspændt her bag det ene mål, og D-tribunen bliver hurtigt propfyldt med højlydte AGF-fans.

Da spillerne går på banen er det til et lydinferno af en anden verden. Styret af AGF's capo i vores ende. Capoen er den person som styrer fansangene, og som plejer at stå med en megafon på tribunen. I dag står han med en mikrofon, der er sat til Parkens højttalere i vores ende. Det giver stor effekt, og hvis jeg ikke havde gåsehud før, får jeg det nu over hele kroppen. Det her noget helt andet end en søndag på en åben Ceres Park. Det er højt, og jeg ka' li' det.

Et kæmpe kanonslag bliver fyret af i FCK's ende og udløser en pibekoncert, så vi ikke hører nationalsangen overhovedet.

AGF's normale stadionspeaker - Thomas Unterschlag får lov at råbe AGFs startopstilling op, men forinden tager jeg mig selv i at råbe 'Røvhul!” elleve gange hver gang en FC København-spiller præsenteres af kamp-speakeren. Det synes vi er fjendens efternavn i dag,

I de følgende 45 minutter skriger og hopper jeg, som jeg aldrig har gjort før til en fodboldkamp. Det er meget intenst og jævnbyrdigt, og jeg tror, vi får straffe, da Jens Jønsson flader i feltet og bliver ærgerlig, da en kollega i en sms skriver, at tv-billederne viser klart straffe. Ærgerlig er vi også en del, der bliver, da Nicolai Jørgensen bringer FC København på vinderkurs efter en halv times spil.

Et af dagens helt store højdepunkter, er, da Morten 'Duncan' Rassmussen udligner i 1. halvlegs døende minutter. Alt bliver vådt af flyvende fadøl, og jeg kaster mig ud i omfavnelser med folk, jeg ikke kender.

I pausen går folk rundt som om de lige har gennemført et halvmarathon og sat personlig rekord. Trætte og med et smil på læberne. Og enkelte ser ud til at fejre Duncans scoring, som om vi har vundet pokalen.

“For her regerer A-G-F, for her regerer A-G-F,” råber vi og håber de gode takter kan fortsætte.

Det kan de desværre ikke. I en chancefattig 2. halvleg scorer William Kvist ti minutter før tid, og det formår AGF ikke at komme med et modsvar på.

Jeg er skuffet og glad på samme tid, for vi vandt helt klart på lægterne, og det har uden tvivl været mit livs største AGF-fanoplevelse.

20 års pokalfinale-tørke var værd at vente på, og jeg gerne turen igen om tyve år. Men det ville ikke gøre noget, hvis det allerede blev til næste år. Og helst med en pokal til “De Hviie fra Fredensvang”.

Lokalavisens udsendte klar til kamp.
Lokalavisens udsendte klar til kamp.
Forfesten i Fælledparken er en aarhusiansk folkefest og giver et forvarsel om, hvad der venter inde i Parken. Der er helt hvidt af mennesker.
Forfesten i Fælledparken er en aarhusiansk folkefest og giver et forvarsel om, hvad der venter inde i Parken. Der er helt hvidt af mennesker.
Publiceret: 09. Maj 2016 14:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!