Gris & Co fra Hinnerup giver inspiration til anderledes og spændende påskemad i børnehøjde
Gris & Co fra Hinnerup giver inspiration til anderledes og spændende påskemad i børnehøjde
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Gode ideer fra Gris & Co: Sund mad på snu vis

Hører du til en familie, hvor sund mad skal lokkes ned på snu vis? Så kan du finde et par nye idéer her. Lokaleavisen har bedt Gris & Co om inspiration til mad i børnehøjde

Af Vibe D. Morsø, kreativ opskriftsudvikler, fotograf og mor til tre
Fakta om Gris & Co
Gris & Co leverer konceptløsninger og opskrifter til fødevareproducenter og livsstils magasiner i Danmark Find flere opskrifter på www.grisogco.dk
Fuglene er på vej tilbage. Og det i mere end en forstand. De er ikke kun tilbage fra vinterferie i Sydeuropa, men de er også på puder, tøj og voksdug. Fugle er blevet moderigtige.

I vores lille have har vi fodret fuglene hele vinteren, og vi bliver ved et stykke tid endnu, for de skal have mad nok til yngletiden. Fugle og fuglereder er velkomne i vores have og mave.

På vores påskebord kommer der også lam i børnevenlig højde. Det er faktisk utroligt, hvad vi kan få børn til at spise, bare det er på spyd.

I ferien er der plads til at springe udenfor rammerne. Så måske spiser vi fuglerederne først, og så ser vi bagefter om der er plads til hovedretten.

Spiren i haven og maven

Hvor er det fantastisk! Jeg føler mig så heldig at vi lever i denne del af verden, hvor årstiderne skifter. Det spirer, iIkke kun i haven, men også i min mave. Der er pludselig et overskud der ligger og bobler. Hvad kan jeg så vælge at bruge det overskud til? Jeg vælger min familie, hygge, samvær og god hjemmelavet mad.

Hos os hører samvær og mad ret ofte sammen. Vi hygger os ved bordet, selv om vi i dagligdagen kan have svært ved at finde overskuddet til at lave den gode og velsmagende mad. Men her i påskeferien er der endelig en oplagt mulighed for at lave maden sammen.

At skrælle en gulerod, når man er fem år, kan være lidt af et projekt både for barn og forældre. Men tænk bare på, hvad det kan blive til, når barnet er 10 eller 15 år, hvis bare det gøres regelmæssigt. Mine unger elsker den opmærksomhed, de får i køkkenet, lige meget om vi snitter grøntsager eller de vasker op. Og stoltheden er ikke til at tage fejl af, når maden er færdig på bordet. Det giver glade og sultne børn; og så er den gode stemning hjemme her i huset.

Ærtespirer

Børn elsker ærter, men der er længe til de kommer i haven.Her er en genvej til ærtesmagen, som oven i købet knaser godt.

Køb en pose tørrede ærter til at så i haven og læg dem i blød natten over.

Læg vat i en dyb tallerken, og fugt igennem med vand.

Si vandet fra ærterne, og spred dem ud i et jævnt lag.

Nu skal de bare have masser af lys, kærlighed og lidt vand dagligt. Det tager 6-8 dage.

Rugpaneret fisk med hjemmegjort æggesalat og ærtespirer

4 store rødspættefileter eller stykker af sej

1 æg, pisket let

1 dl. rugmel

Salt og peber

Smør til stegning

Vend fisken i æg, derefter i melet krydr med salt og peber, og steg fisken gylden i lidt smør. Serveres på rugbrød, pyntet med æggesalat og ærtespirer.

Æggesalat

4 hårdkogte æg

1 dl græsk yoghurt

½ rødløg (gem lidt til pynt)

½ tsk karry

Salt og peber

Finthakket purløg

Hak æggene med en æggedeler. Smag yoghurten til med karry, salt og peber og vend det forsigtigt sammen med æg og hakket løg. Pynt med ærtespirer, purløg og rødløg.

Mæææh på spyd med påske-ris og popcorn

400 g lammekød i tern

½ dl. olie

½ dl. hvidvin

saft fra ½ citron

1-2 fed hvidløg

salt og peber

Træspyd

Mariner lammekødet natten over i olie, hvidvin, citronsaft og hvidløg. Sæt kødet på spyd og steg det på panden ved middelvarme til kødet er gennemstegt. Krydr med salt og peber.

Grøntsager efter eget valg, vælg dine egne favoritter. Få grøntsagerne til at glide endnu bedre ned med enkelte salte popcorn på spyddene.

Gule-ris

Tilsæt 1 tsk. gurkemeje i kogevandet og kog risene efter anvisning på pakken. Tilsæt evt. 1-2 dl. rosiner til de varme ris.

Petit fuglerede med påskefyld

50 g blødt smør

150 g sukker

½ appelsin, skal og saft

½ citron, skal og saft

45 g hvedemel

100 g hakkede mandelsplitter

Smør og sukker piskes sammen. Appelsinskal og saft tilsættes. Melet og mandelsplitterne blandes i, og det stilles på køl, gerne natten over. Dejen deles i 10 – 15 passende portioner og sættes på en bagepladeplade. De trykkes flade med lidt koldt vand på hånden. Bag ved 180º til kagerne får en lys gylden brun farve, og sukkeret er let karamelliseret. Når de tages ud af ovnen, skal du vente et halvt minut. Så kan du flytte kagerne uden at brænde fingrene. De trykkes oven på bunden af et æggebæger eller lille glas.

Afkøle på formene i ca. 5 min til de er kolde og stive.

Der er mange muligheder for fyld: chokolademousse (evt. færdigkøbt), is, frugt, passionsfrugtcreme, alt efter kokkens humør. Fyldes lige inden servering.

Passionsfrugtcreme

2,5 dl cremefraiche 38 %

3 passionsfrugter

3 spsk. flormelis

½ stang vanilje

Bland cremefraiche, flormelis og vanilje til fast skum. Kun 38 % cremefraiche egner sig til at piskes helt fast. Passionsfrugterne halveres og fyldet presses gennem en si med en ske. Rør saften i skummet, og pisk cremen færdig. Fyld en frostpose med den færdige creme. Læg den koldt en halv times tid eller natten over. Sprøjt cremen ud i nøddekurvene lige inden servering og pynt med frugt, bær og små chokolade æg.

Publiceret: 02. April 2009 12:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!