Præsteklumme:

Vejen til helvede..

Af
Af sognepræst Henrik Oest

Helligåndskirken

”-er brolagt med dårlige undskyldninger”, siger et gammelt ordsprog. På søndag er det dagens tema.
Jesus fortæller en lignelse om en mand, der vil holde en stor fest. De indbudte undskylder sig. De har ikke lyst og kommer med alle mulige dårlige undskyldninger. De vil ikke sige lige ud, at de ikke vil. De dårlige undskyldninger må såre indbyderen endnu mere. Reaktionen fra indbyderen er derefter. Invitationen skal gå til andre. Fest skal der være, og hvis de, han regnede som sine venner, ikke vil være med, så er der andre.
Vi kender det.
Hvis noget er ubekvemt for os, bruger vi dårlige undskyldninger. Når der ringes på døren og en indsamler beder om et bidrag til et godt formål, undskylder vi os med, at vi ikke lige har nogle kontanter, eller at det ikke passer så godt lige nu. Hvis naboen er ensom og har brug for en hjælpende hånd, undskylder vi os med, at vi ikke har tid, og det må vel også være familiens ansvar. Hvis vi møder en gammel ven på gaden og spørger: ”Hvordan går det?”, og svaret ikke er det sædvanlige, at det går godt, skynder vi os videre og undskylder os med, at vi har en aftale lige om lidt.
Vi kender de dårlige undskyldninger. Vi kunne godt have gjort det rigtige, men vi undlod det. Vi kender det, men vi erkender også, at vi ofte mister meget ved netop ikke at gøre det rigtige, ikke bruge den tid der skal til. Det bibelske budskab er at være et ægte menneske, være ærlig og have centrum ikke i egen navle men i kærligheden til det andet menneske.

Publiceret 24 June 2017 10:00

SENESTE TV