Flere års kamp mod skimmelsvamp er vundet

Beboere i Hans Broges Bakker får snart endelig bugt med fugt og skimmelsvamp i deres boliger

Af
Jeppe Kristensen

“Det er fantastisk. Men bygningerne trænger virkelig også til en kærlig hånd,” lyder det begejstret fra Henrik Bank Nielsen.
Han har siden 2010 lejet sig ind i en lejlighed på Hans Broges Vej, som hører til i det almennyttige boligkvarter Hans Broges Bakker, i Gammel Brabrand.
I sidste uge blev byrådet enig om at give grønt lys til en renovering på 148 millioner kroner af de fire blokke, som tæller rækkehusene i Udsigten og tre blokke med lejligheder. Istandsættelsen skyldes primært, at fugt og skimmelsvamp har hærget væggene i mere eller mindre alle boligerne.
Derfor er det naturligvis også en glad formand for afdelingsbestyrelsen, der hører til Brabrand Boligforening, som ejer boligerne.
“Vi er vældig tilfredse med kommunens afgørelse. Den har vi ventet på i rigtig, rigtig lang tid,” siger formand Asger Frederiksen besindigt.
I en længere årrække har borgerne såvel som afdelingsbestyrelsen kæmpet for at kunne komme i gang med at gøre noget ved skimmelsvampsproblemerne ifølge beboerne Berit og Torben Juul Pedersen.
Ægteparret har flere gange mistænkt det dårlige indeklima for at være skyld i sønnens astma.
Parret flyttede nemlig med dets to børn fra boligblokkene på Hans Broges Vej til Udsigten, hvor de nu har boet de seneste otte til ti år.
“Flere af boligerne er hårdere ramt end andre. Men da vi boede oppe i lejlighederne, udviklede vores ældste søn astma. Der mistænkte vi fugten og skimmelsvampen for at være årsagen,” siger Torben Juul Pedersen, der dog aldrig har kunnet bevise, at astmaen kommer derfra.
Parret har flere gange overvejet, om familien skulle flytte væk fra området. Men det er kun blevet ved tankerne.
“Vi har da overvejet det, men det er et skønt sted. En lille perle i Aarhus - og så får man rigtig meget for pengene herude, så det er dejligt, at der endelig bliver taget hånd om problemerne,” forklarer beboeren i Udsigten.

Spare på varmeregningen

De mange penge er faktisk betalt af beboerne selv. Således har de søgt midlerne ved Landsbyggefonden, som også er den fond, lejerne har betalt deres månedlig husleje til.
Derfor kommer lejeudgiften også til at stige i boligkvarteret.
“Det er et nødvendigt onde. Men til gengæld regner jeg med, at vi kommer til at spare på varmeregningen,” fortæller Henrik Bank Nielsen med henvisning til, at man skal have termometeret skruet gevaldigt i vejret, hvis man har fugt og skimmelsvamp i hjemmet.

Publiceret 14 February 2017 16:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV