Præsteklumme:

Godt kulturår!

Af
Af sognepræst Carsten Clemmensen

Hasle

2017 vil komme til at stå i gen-tænkningens tegn. Overskriften i Aarhus for året som Europæisk Kulturhovedstad er netop 'Let's Rethink'. En opfordring til at nytænke og gentænke! Men jeg må indrømme, at det er med lidt blandede følelser, jeg står her ved indgangen til gentænkningens 2017. På ene side kan jeg vanskeligt være imod, at vi gentænker eller nytænker. Heller ikke jeg har lyst til at være en stivstikker, der synes, at alting var bedre i forrige århundrede, og at vi helst skal gøre, som vi altid har gjort.
Alligevel bliver jeg underlig træt i hovedet, når jeg igen-igen og for 117. gang skal forholde mig nytænkende, gentænkende og innovativt til mig selv og min omverden. Som et liv i en slags 2. potens og konstant udfordret på hvem jeg er, hvor jeg er, og hvad jeg er.
Men vi skal i 2017 også fejre 500-året for den lutherske reformation. I lighed med kulturåret var overskriften for reformationen, at der var noget, der skulle gentænkes. Men med den afgørende forskel, at gentænkning for Luther ikke handlede om at være innovativ, om at gå nye veje eller at være forandringsparat. Tværtimod ville Luther gentænke kristendommen ved at genfinde noget, der var gået tabt. Derfor var reformationen ikke alene båret af et ønske om nytænkning, men i lige så høj grad et ønske om at finde tilbage til kilderne; tilbage til rødderne. Og det er en vigtig pointe: Hvis vi glemmer, at gentænkning også handler om at genfinde, så mister vi vores rødder og i egentligste forstand vores identitet. At gentænke ved at genfinde betyder ikke, at alting skal være, som det altid har været, men det betyder, at alt der er nyt, har rødder i det gamle.
Jeg håber på et godt kulturår! At vi gentænker, nytænker, innoverer, forandrer - ved at genfinde!

null

Publiceret 07 January 2017 06:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV