En kanins tænder vokser hele livet og holdes nede via det foder den spiser.

En kanins tænder vokser hele livet og holdes nede via det foder den spiser. Mads Jensen Biofoto Ritzau Scanpix

Efterlod døende kanin i køletaske på skraldespand

Dansk Dyreværn i Aarhus fik i weekenden indleveret en slemt misrøget kanin fra Moesgård Strand

Af
Trille Skøtt-Jensen

Dyremishandling Dansk Dyreværn i Aarhus fik i weekenden indleveret en kanin i voldsom misrøget stand. En kvinde indleverede den. Hun havde fundet den, da hun var på aftentur med sin hund på Moesgård Strand. Hunden havde søgt hen mod en offentlig skraldespand, hvor der stod en køletaske på låget.

"Først tænkte hun, at den var interesseret i køletasken, da der formentlig var mad i den - lige indtil tasken bevægede sig," fortæller Dorthe Pedersen, smådyrsansvarlig hos Dansk Dyreværn Aarhus.

Det var hende, der tog mod kaninen lørdag.

"Kvinden kom ind med den her, dyrlægen havde jo lukket, så hun kom til os. Jeg blev ked af det og rasende, da jeg så den. Den har stået i en stofkøletaske på en skraldespand midt solen. Den var så dehydreret, da den kom, og dens øjne løb med betændelse. Den har haft det helt forfærdeligt," fortæller hun.

Tænder voksede ind i øjenhulen

Kaniners tænder vokser hele livet, det samme gør tandrødderne, og de kan vokse op og ind i øjenhulen. Det var tilfældet med denne kanin, og derfor den havde så meget betændelse i øjnene

"Det er jo ikke noget, der er sket på 14 dage. Den har i minimum et halvt år haft problemer med tænderne. Kaniner har tandspidser der er skarpe som torne på en rose. Og de gror ind i tungen eller i kinden, hvis ikke tænderne slides," fortæller den smådyrsansvarlige.

Hun lavede en kasse med hø og mad, og fik kaninen over i den. Men den kunne slet ikke spise.

"Den løb jo rundt, for den ville gerne spise. Men den kunne jo ikke spise på grund af tænderne," fortæller Dorthe Pedersen.

Tror kaniner er nemme

Dansk Dyreværn i Aarhus får mange kaniner indleveret.

"Bare i dag har vi fået tre henvendelser fra folk, der vil af med deres kanin. Men vi kan jo ikke tage dem allesammen," siger Dorthe Pedersen.

Hun tror, at pasning af kaniner overrasker mange kaninejere.

"Jeg tror, mange tænker, at en kanin er nemmere at have end en kat eller en hund. Men folk er ikke klar over, hvad det vil sige at have kanin. Den kan faktisk ikke holde til at stå i et bur. Den bør være aktiv og løbe rundt. Det er et komplekst dyr både fysiologisk og adfærdsmæssigt," fortæller Dorthe Pedersen.

Hos Dansk Dyreværn i Aarhus tør man slet ikke tænke på, hvor længe kaninen har lidt. Men det gør den ikke længere. Kaninens skader var så voldsomme, at den måtte aflives.

"Måske kunne det være undgået, hvis man havde bedt om hjælp i tide. Hos dyrlægen eller her hos os," siger Dorthe Pedersen.

Publiceret 25 June 2019 09:08

SENESTE TV

Galleri-rundtur i Aarhus

Galerie Møller Witt

Det er ved at være sidste chance for at se Jes Fomsgaards soloudstilling på Galerie Møller Witt. Fomsgaard har tidligere bidraget til udsmykningen af iNano Instituttet Aarhus Universitet. Udstillingen 'Artificiel Move' er åben til 26. juni og viser en række malerier med fokus bl.a. på kompleksiteten og bevægelsen i de mange forskellige rum, mennesker er en del af.

Galerie Møller Witt, Christiansgade 18, Aarhus C.

Galleri Gallo

De to kunstnere Louise Volsted Pedersen og Ulf Larsen udstiller for tiden på Galleri Gallo. Ulf Larsen har tidligere lavet naturmalerier, men efterhånden er det mere motiver fra byen og tegninger af jazzmusikere live, han har kastet sig over. Louise Volsted Pedersen eksperimenterer med udtryk, linje og former og henter inspiration bl.a. i naturen, blade og egne fotografier. Udstillingen kan ses til 19. juni.

Galleri Gallo, Nørre Allé 86, Aarhus C.

Galleri Profilen

180 ukendte værker af Hans Horn, hvis liv som soldat under 2. verdenskrig er beskrevet i Tom Buk-Swientys bog 'Det ensomme hjerte', udstilles på Galleri Profilen til 27. juni. Værkerne, der ikke har været udstillet før, viser bl.a. akvareller af blomster, landskaber, satiriske religiøse billeder og stærke traumatiske malerier om krigen.

Galleri Profilen, Grønnegade 93, Aarhus C.

Keller-Arlund – temporary art

Udstillingsstedet Keller-Arlund viser til 20. juni malerier af Vibeke Jensen, der har rum som gennemgående motiv. Kunstneren bruger en teknik, hvor hun 'prikker' sine motiver op og binder dem sammen med flader og plamager, så de tilsammen danner rum.

Keller-Arlund, Peder Skrams Gade 32, Aarhus N.