Modelfoto

Modelfoto

Storsvindler prøvekørte biler uden at levere dem tilbage

27-årig mand fra Viby skal 15 måneder i fængsel for blandt andet at have stjålet seks biler i forbindelse med prøvekørsel

En 27-årig mand fra Viby er netop af Retten i Aarhus blevet idømt et år og tre måneders ubetinget fængsel.
Han er blandt andet dømt for at have prøvekørt adskillige biler hos jyske bilforhandlere uden at aflevere dem tilbage. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.
"Der er tale om særdeles grove og velovervejede brugstyverier. Han har helt systematisk henvendt sig til flere bilforhandlere over en kortere periode og snydt sig til at prøve biler ved at fremvise en andens id. Derefter har han beholdt bilerne selv og flere gange sat stjålne nummerplader på, så de ikke kunne findes, og han har kørt rundt i dem, som om de var hans egne. Så jeg er tilfreds med dommen i dag, da retten må antages at være enig i, at der er tale om grove tilfælde af brugstyveri," siger anklager Peter Mathiasen, Østjyllands Politi.
LÆS OGSÅ: Fire års fængsel til aarhusianer for at bestille voldtægt af pige på fire år
Den 27-årige mand fra Viby er dømt for hele 44 forhold, herunder seks biltyverier og bedrageri af bilforhandlere, og 13 tyverier af brændstof fra diverse tankstationer, primært i Østjylland. Den 27-årige var tiltalt for 49 forhold, som var samlet sammen fra flere danske politikredse, så han blev altså frifundet i fem af forholdene.

Standset i flere af de stjålne biler

Sagen begyndte i sommer, da politiet i juni, juli og august modtog anmeldelser fra flere bilforhandlere om det samme: En mand havde henvendt sig i deres forretning, fået lov til at prøvekøre en bil og aldrig vendt retur. I alt var seks bilforhandlere i Aarhus, Haderslev og Herning udsat for dette.
SE VIDEO: Ansatte i dyrebutik anklages for dyremishandling
Manden viste sig at være den 27-årige fra Viby. Han blev standset tre gange til kontrol i flere af de biler, som var blevet meldt stjålet. Blandt andet blev han taget i en varebil, som de savnede hos Via Biler i Højbjerg fra et tyveri 18. juli. Her kunne politiet konstatere, at han havde skiftet nummerpladerne, sat navnet på sit tømrerfirma på siden af bilen, fyldt den med firmaværktøj og kørt rundt i den i forbindelse med arbejde. Stelnummeret afslørede, at der var tale om den stjålne varebil fra Højbjerg.

Anholdt og varetægtsfængslet

Den 12. august vurderede anklagemyndigheden, at der var tilstrækkeligt med grundlag for at fremstille den 27-årige for retten med henblik på varetægtsfængsling. Dagen forinden havde en bilforhandler i Tilst anmeldt et tyveri af en Seat Leon Stationcar, hvor tyven havde brugt samme fremgangsmåde, som den 27-årige efterhånden var kendt for. Og det fik politiets klokker til at ringe.
En patrulje tog derfor senere samme dag ud og besøgte ham på hans adresse – dog uden at finde den savnede bil. Men da de samme betjente aflagde ham endnu et besøg dagen derpå, var der bid. Den stjålne Seat stod parkeret nær den 27-årige mands hjem. Han blev derfor anholdt og sigtet for endnu et brugstyveri.
LÆS OGSÅ: Indbrudstyv truede beboer med pistol
Samme dag, 13. august, blev han fremstillet for retten og og blev varetægtsfængslet, hvilket han han været lige siden.
"Vi har brugt tiden til at samle alle de forhold, som de forskellige politikredse har haft på ham, for at gøre rent bord. Det løb op i hele 49 forhold for 2016 og 2017 og handler primært om forskellige tyverier. Det drejer sig om brugstyverier og bedrageri vedrørende biler, tyveri af benzin, nummerplader og andet," fortæller anklager Peter Mathiasen.
Den 27-årige mand fra Viby fik sin dom tidligere i dag og er fortsat varetægtsfængslet frem til han skal begynde afsoningen på fængselsdommen på 15 måneder.
jr
 

Publiceret 18 January 2018 15:45

SENESTE TV

Præsteklumme:

Livstræets krone

præsteklumme En af de meget populære sange ved vores morgensang med eleverne fra Lystrup Skole er 'Livstræets krone'. Den appellerer umiddelbart til børn og unge mennesker. Men den bliver også jævnligt bragt i forslag for eksempel til dåbsgudstjenester og konfirmationer. Det er da også en dejlig, livsbekræftende sang, der sunget første gang ved indvielsen af et stort billedtæppe på Silkeborg Højskole. Tekst og melodi blev skrevet af to lærere på Højskolen, Erik Lindebjerg og Hans Holm. Sangen har et herligt refræn:

Lad dem lege i livstræets krone,

lad dem føle, at livet er stort,

lad dem skue de blå horisonter

og himmelhvælvingens port.

Hvem vil ikke gerne lege i livstræets krone og føle, at livet er stort, når der er så meget andet, der kan trykke mennesker ned og gøre os til slaver af job og tid? Mon ikke alle drømmer om blå horisonter og en strålende lys himmelhvælving? Det poetiske sprog skaber billeder, som vi forbinder os til med følelser og håb.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn

Men det rationelle sprog taler anderledes realistisk og nøgternt om de kendsgerninger, der ikke er til at komme uden om. Jeg har lige været til et foredrag med meteorologen Mikael Jarnvig om 'Klima og kærlighed', hvor det rationelle sprog især blev taget i brug. De var nemlig mange kolde og alarmerende facts i det foredrag. Men klimaet kan vi ikke alene forholde os til med vores fornuft. De store spørgsmål involverer også vores følelser. Vi må have kærligheden med.

Præsteklumme: At blive set

I sit foredrag refererede Mikael Jarnvig en tale om klimaet, som Barack Obama holdt som USA's præsident i 2015. I sin tale sagde Obama følgende: ”De menneskelige aktiviteter er skyld i store klimaændringer. I de senere år har vi set usædvanligt stærke storme, lange perioder med tørke, kraftige skovbrande og voldsomme oversvømmelser. Indlandsisen smelter så hurtigt, at National Geograhic hele tiden må ændre deres kort. Vi er den første generation til at føle, hvor alvorlige klimaændringerne er – og vi er den sidste generation, der kan nå at gøre noget ved det.”

Det er meget alvorlig tale, som nok kan gøre en og anden desillusioneret. Men det er også en tale, som holder mennesket fast på det ansvar, vi er blevet betroet, som Guds skabninger og forvaltere af klodens vand, luft, jord – ja, hele den rige natur, som vi er indfældet i og afhængig af.

Og her er det så, at kærligheden kommer ind. Kærligheden til den blå planet, der er vores fælles hjem. Vi må tage ansvaret på os af kærlighed til vore medmennesker rundt om på hele kloden, såvel som til vore egne børn og børnebørn. Vi kan ikke være ligeglade og bare bruge løs, som om der var uanede ressourcer, og som om vores 'brug-og-smid-væk' mentalitet er uden konsekvenser. Vi skal lytte til fornuft og bruge både hjerte og forstand. Og det skal vi gøre, for at vore efterkommere også kan synge med på sangen om legen i livstræets krone, der får os til at føle, at livet er vidunderligt stort.