Inspireret af sin barndomsblok:

Rosenhøj som et visuelt lydværk

Den prisvindende komponist Jakob Buchanan står bag stykket ’On Rosenhill’ i Musikhuset

Af
Af Jonas Wrede Hansen

Det er lydene, duftene, følelserne og stemningen, der fascinerer Jakob Buchanan.
“Det er jo ret interessant det her med, at mennesker bor stablet oven på hinanden. Så når man går op ad trapperne, er det igennem en masse forskellige dufte og lyde, der sammen skaber forskellige stemninger,” lyder det fra den prisvindende komponist.
Rosenhøj. Det store boligblokområde i Viby. Et råt og barsk miljø har det ry for at være. Sådan føler Jakob Buchanan også, at det er. Der er nogle steder, man ikke skal befinde sig på visse tidspunkter af døgnet, som han selv udtrykker det. Men når det så er sagt, så mener komponisten, at området indeholder meget mere end blot det barske ry.
”Jeg synes, det er et fedt sted. Der er så meget mangfoldighed og fællesskab. Jeg kan virkelig godt lide at være her,” fortæller Jakob Buchanan, der boede i en af Rosenhøjs blokke de første fem år af sit liv.

Rosenhøj på Musikhuset

Alle de forskellige indtryk, som Rosenhøj indeholder, bliver på fredag fremført i Musikhuset i Aarhus, når Jakob Buchanan i selskab med Aarhus Jazz Orchestra klokken 20 står på scenen og blander lyd og billeder i et musikalsk og visuelt værk, der tager udgangspunkt i området.
'On Rosenhill' er den lidt specielle titel til stykket. Og speciel kan man da også godt forvente, at 'On Rosenhill' bliver. For at beskrive det bedst muligt vil stykket bringe Rosenhøj til Musikhuset. Publikum skal simpelthen få følelsen af det berygtede og måske frygtede boligblokområde.
”Jeg håber på, at man bliver forført af de stemninger, som musikken, det visuelle og teksterne frembringer, og at det giver én lyst til at tænke over sit eget liv og mangfoldigheden,” forklarer Jakob Buchanan.

Jakob Buchanan er blevet et kendt ansigt blandt Rosenhøjs beboere efter sit kreative arbejde med boligblokområdet. Foto: Jonas Wrede Hansen

Jakob Buchanan er blevet et kendt ansigt blandt Rosenhøjs beboere efter sit kreative arbejde med boligblokområdet. Foto: Jonas Wrede Hansen

Tilbage til rødderne

Idéen til stykket fik Jakob Buchanan i 2015. Han lånte en lejlighed af en ven i Rosenhøj. Her skulle han bo i en halvanden måned. Pludselig var han tilbage i området, hvor han havde boet som lille og havde hængt ud hele sin ungdom. Tiden i blokken satte hurtigt inspirationen i gang hos den aarhusianske musiker.
”Jeg sad bare og kiggede på folk. Det er enormt spændende, og det er noget, jeg altid har gjort. Man ser familiefaren på vej til aftenbøn med sine børn, eller man opdager en kvinde i en burka-lignende beklædning, hvor det ser ud som om, at hun har otte ben, og så er det, fordi hendes børn gemmer sig inde i beklædningen for at undgå regnvejret,” lyder det med et lille smil fra Jacob Buchanan, inden han fortsætter:
”Lydene, slagsmålene, skænderierne. Det hele lægger man jo mærke til, og det blev jeg inspireret af.”
Så med det samme satte han sig i sin lånte lejlighed og lod de mange indtryk blive forvandlet til musik.
”Jeg tillod mig bare at sidde og spille på en trompet med en dæmper i. Jeg spillede alt det, som jeg kunne mærke. Og bagefter gik jeg i gang med et kæmpe sorteringsarbejde ud fra alle de her musikalske skitser,” fortæller Jakob Buchanan.
Efter den halvanden måned i lejligheden tog komponisten hjem igen, og så begyndte arbejdet med musikken og det visuelle udtryk.

Skal forføre publikum

”Der er blevet filmet forskellige billeder fra Rosenhøj. P-pladsen, legepladsen, blokken. Det hele er en rodebutik, som sammen med musikken skal frembringe stemning og følelser,” forklarer Jakob Buchanan, der påpeger, at 'On Rosenhill' består af mange forskellige dele, der bliver sat sammen til et musikalsk og visuelt værk.
Og på fredag klokken 20 bliver det endelige resultat altså fremført i Musikhuset under Aarhus Festuge.
”Selvfølgelig er jeg nervøs. Jeg håber, at publikum bliver forført. At værket skaber den rette stemning,” lyder det fra komponisten, som blev kåret til årets danske jazzkomponist ved Danish Music Awards Jazz i 2016.

On Rosenhill

  • Bliver fremført på fredag klokken 20 i Symfonisk Sal i Musikhuset
  • Værket er skabt af lokale Jakob Buchanan
  • På scenen får han selskab af Aarhus Jazz Orchestra og et ensemble bestående af Indra Rios-Moore på vokal, Chris Speed på klarinet, Simon Toldam på klaver og Helge Norbakken på perkussion.
  • Læs mere om 'On Rosenhill' på musikhusetaarhus.dk

Publiceret 30 August 2017 14:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV