En hel del gæster gik syge fra Bowl'n'Fun i Viby tilbage i februar 2017. Nu har bowlingcentret igen fået kritik og bøder af Fødevarestyrelsen.

En hel del gæster gik syge fra Bowl'n'Fun i Viby tilbage i februar 2017. Nu har bowlingcentret igen fået kritik og bøder af Fødevarestyrelsen.

Bowl'n'Bræk:

Mindst 38 syge af buffet og to sure smileys i træk

Bowl'n'Fun i Viby har modtaget bøder for i alt 77.000 kroner efter to besøg fra Fødevarekontrollen

"Det er under al kritik. Vi gjorde nogle gæster syge, og det var vores skyld."
Lene Høj Larsen, direktør for bowling- og restaurant-kæden Bowl'n'Fun, lægger sig fladt ned.
22. februar i år gik en hel del gæster hjem fra hendes center på Skanderborgvej i Viby med en fødevareforgiftning og dertilhørende opkast eller diarré.
Mindst 38 er bekræftet syge efter at have kastet sig over bowling-buffeten. Tallet er sandsynligvis højere.
"Det kan ikke forsvares. Vores medarbejdere skal vide, hvilket ansvar de har overfor gæsterne, når de håndterer fødevarer, så det kan ikke bortforklares. De har ikke været deres ansvar bevidst, for de kender vores procedurer og interne retningslinjer," siger Lene Høj Larsen.
Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport kostede det Bowl'n'Fun en sur smiley og en bøde på hele 60.000 kroner.
"Bøden er på det niveau, fordi vi har mistanke om, at man har solgt fødevarer, som folk er blevet syge af. Det udløser en bøde, og størrelsen afhænger generelt af lovgivningen, men også hvor stor en virksomhed, der er tale om," forklarer sektionsleder for Fødevarestyrelsens Aarhus-afdeling, Inge Emborg, som ikke vil udtale sig om den konkrete sag, da den endnu ikke er afsluttet.
Hvad de mange gæster præcist blev syge af fremgår ikke af rapporten, men kontrollanten bemærker, at måden, Bowl'n'Fun krydrer, genopvarmer og varmholder buffetmaden "i meget lange perioder ved lave temperaturer" udgør en risiko for dannelse af giftige bakterier.
"Vi overholdt ikke de regler, som vi internt i vores kæde har lavet i forhold til, hvordan fødevarer skal behandles. Som kæde har vi alt skrevet ned. Vores procedurer er klokkeklare, og vi har endda en Food Controller, der kører rundt til centrene og tjekker op," forsikrer Bowl'n'Fun-direktøren og oplyser, at sagen har fået konsekvenser uden at ville uddybe det yderligere.

Sur smiley igen

Den meget alvorlige sag slutter dog ikke her, for da Fødevarestyrelsen foretager en opfølgende kontrol den 13. juli, er den gal igen.
Denne gang kan kontrollanten konstatere, at køkkenpersonalet ikke overholder egenkontrollen, og at kontrolrapporten fra februar ikke er hængt op, som virksomheden har pligt til.
Det udløser to bøder på henholdsvis 15.000 kroner og 2.000 kroner.
"Vi følger op på det, der sker i februar, men åbenbart ikke godt nok. Og da de (Fødevarestyrelsen, red.) ankommer i juli, kan vores medarbejder ikke forklare, hvordan vores fødevarer bearbejdes. Det har vi taget fat om," bedyrer Lene Høj Larsen.
 

Bowl'n'Fun i Viby, Aarhus.

Bowl'n'Fun i Viby, Aarhus.

Er sket i andre byer

Bowlingkæden, der er ejet af den sydfynske rigmand og mand til Lene Høj Larsen, Steffen Larsen, har 14 bowlingcentre på Fyn og i Jylland, og det er  langt fra kun i Aarhus, at der er blevet uddelt sure smileys.
Tilbage i 2013 blev der fundet mug og svamp i køkkenet i Viborg, mens der så sent som i marts i år blev fundet rottelort hos Bowl'n'Fun Horsens.
Og i Odense er hele 107 personer blevet syge af buffet-besøg ad to omgange. 67 tilbage i 2014 og 40 i 2016.
"Det er ikke sammenlignelige sager. Situationen i Horsens skyldes et problem med kloakeringen, som er vores udlejers ansvar. Det har intet med Bowl'n'Fun at gøre. Det i Aarhus er min fejl. Jeg havde nogle medarbejdere, der ikke overholdt vores interne retningslinjer, og den fejl er jeg rigtig ked af, for vi gør skade på andre mennesker. Det, der sker i Horsens, kan ske for hvem som helst. Det kan jeg ikke gøre noget ved," siger Lene Høj Larsen.
Okay, men mug og svamp i Viborg og en masse syge mennesker i Odense er vel ikke en udlejers skyld?
"Den i Viborg er lang tid siden, og sagerne i Odense var også en klar fejl. Sådan er det at være en kæde. Vi har et kæmpe ansvar overfor vores gæster, og vi har skærpet vores procedurer og kontroller. Det har ikke været godt nok i Odense og Aarhus."
Kan du forstå, hvis man kan få indtrykket, at Bowl'n'Fun generelt har problemer med hygiejnen?
"Det har vi ikke. Der er ikke noget generelt problem. Sådan tror jeg heller ikke, at folk opfatter os. Vi har 660.000 spisende gæster om året, og vores tilfredshedsanalyser viser, at folk er rigtig glade, og at de kommer igen og igen. Men jeg erkender, at vi ikke har gjort det godt nok."
Ifølge Lene Høj Larsen har Bowl'n'Fun accepteret de bødeforlæg, man har modtaget fra Fødevarestyrelsen. 

Den seneste kontrolrapport hænger nu i indgangspartiet til bowlingcentret på Skanderborgvej.

Den seneste kontrolrapport hænger nu i indgangspartiet til bowlingcentret på Skanderborgvej.

Publiceret 03 August 2017 13:30

SENESTE TV