De tre studerende Anders Wiese, Mikkel Kirchhoff og Joachim Krøyer (ikke på billedet) bliver færdige på Erhvervsakademi Aarhus til sommer. Derefter står den på masser af ’Deleboks’ og måske mere studie.

De tre studerende Anders Wiese, Mikkel Kirchhoff og Joachim Krøyer (ikke på billedet) bliver færdige på Erhvervsakademi Aarhus til sommer. Derefter står den på masser af ’Deleboks’ og måske mere studie.

Ungt firma:

Deler gratis flyttekasser ud

Tre studerende er gået i luften med firmaet Deleboks. Det handler om plastikflyttekasser, man kan låne gratis

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Det begyndte egentlig som et skoleprojekt, men før de tre unge studerende Mikkel Kirchhoff, 25 år, Joachim Krøyer, 23 år, og Anders Wiese, 25 år, fik set sig om, havde deres idé med dele-plastikflyttekasser fået en skarp forretningsmand med ind over, og nu er 'Deleboks', som firmaet er blevet døbt, midt i at blive realiseret.
“Det er ret surrealistisk,” lyder det fra Mikkel Kirchhoff.
De tre nyudklækkede virksomhedsejere går på Erhvervsakademi Aarhus på linjen markedsføringsøkonom med fokus på iværksætteri, og det var altså midt i dette studie, at Joachim Krøyer en dag stod med en flyttekasse i hænderne og pludselig fik en god idé.
“Der opstod en frustration over, hvor skrøbelige, uhandy og miljøbelastende pap-flyttekasserne er,” forklarer Anders Wiese, da Joachim Krøyer ikke har mulighed for at være med under interviewet med avisen.

Kan deles igen og igen

Derfra gik idéudviklingen ellers i gang som en del af gutternes uddannelse.
Det førte til idéen om stabelbare plastikkasser, som kan bruges igen og igen uden at gå i stykker. Kasserne låner man gratis i 14 dage, hvorefter de afleveres tilbage, så nye “flyttefolk” kan gøre det samme.
“Det her er altså en ny måde at benytte sig af deleøkonomi. Der er ingen grund til at masseproducere, når vi kan hjælpe hinanden med at passe på miljøet på den her måde. Det er gratis, miljøvenligt og nemt,” siger Mikkel Kirchhoff.
Det lyder jo umiddelbart vældig nytænkende, men hvordan kommer der penge i kassen for de tre studerende?
Tanken er, at der på kasserne skal være reklamer for et firma - lige nu arbejdes der på at finde én stor annoncør, som så eksklusivt får mulighed for at tilbyde kunderne gratis flyttekasser. På sigt faciliterer Deleboks-gutterne altså blot servicen.
“Så får firmaet, som tilbyder kasserne, al den goodwill, der er forbundet med at tilbyde kunderne noget gratis,” forklarer Anders Wiese.
Mikkel, Anders og Joachim arbejder samtidig på at lave en form for “flyttepakke-mail”, med links til firmaer, der er aktuelle i forhold til en flytning. Her håber Deleboks også at kunne få en indtjening fra de deltagende virksomheder.

Erfaren herre satte fut i det

Årsagen, til at projektet pludselig fik vinger, var den erfarne forretningsmand Allan Sønderskov Darré. Han kom ind i billedet, da omridset af projektet lå klart kort før sommerferien sidste år. Her drog de tre studerende til feedback hos Allan Sønderskov Darré, som er idémanden bag Freetrailer, der er lidt samme koncept som Deleboks blot med trailere.
“Vi troede jo bare, at vi skulle have noget feedback på et skoleprojekt. Det var stort at sidde over for den her mand, som er voldsomt skarp. Vi var lamslåede over, at han bare kunne slynge så kreative ideer ud på så kort tid. Til sidst bad han os så om at gå hjem og tænke over, om ikke han skulle være en del af firmaet. Vi var lige ved at skrige - det var ret syret,” fortæller Anders Wiese med et smil.
Med Allan Sønderskov Darrés indtræden tog projektet for alvor fart, og nu er de første 150 kasser så i omløb. For at låne kasserne går man ind på www.deleboks.dk.

Her deler vi i Aarhus

  • Bycykler og køkkenhaver i midtbyen
  • Fællesgartneri og deletrykkeri i Brabrand
  • Delebilsordning i den kommende fremtidsforstad, Nye
  • Kogræsserlaug i Lystrup 

Aarhus Kommune har et godt stykke tid haft en delekultur, men er kommet til at rumme flere og flere deleøkonomiske projekter i takt med den teknologiske udvikling. Teknologien giver mulighed for at uudnyttet kapacitet kan blive brugt, når det står ledigt. Et hjem, en bil eller din arbejdskraft, som man eksempelvis ser det hos rejseselskabet sharebnb.dk, bildeletjenesten Tadaa og udlejningsfirmaet MineIsYours, der alle kan findes i Aarhus.

Publiceret 14 February 2017 12:00

SENESTE TV