“Kvindehusets lektiehjælp er uundværlig”

Intensiv faglig, såvel som sproglig, hjælp til kvinder med anden etnisk herkomst er et vigtigt trinbræt ud på jobmarkedet

Af
Af Jannik Schiermer Poulsen

Kvindehusets lektiehjælp har hjulpet masser af kvinder til at få en uddannelse.
Hver søndag formiddag har kvinder med anden etnisk herkomst nemlig kunnet få to timers lektiehjælp fra en dedikeret lektiehjælper.
“Jeg er lige kommet tilbage fra at have været oppe og lykønske en af vores brugere med, at hun netop har afsluttet sin uddannelse. En smuk, ung, afghansk kvinde, som endda er ordblind, der nu er blevet bioanalytiker,” fortæller en glad Kirsten Saabye fra Kvindehuset.
Det er en meget blandet skare af kvinder, som benytter sig af tilbuddet om lektiehjælp. De kommer fra lande som Kina, Somalia, Iran, Irak, Thailand og Polen, og mange af dem læser HF.
Andre læser blandt andet til Sosu-hjælpere og -assistenter, pædagoger og - ja, bioanalytikere.
“Vi har i gennemsnit 7-8 elever per søndag, og det er også muligt at få hjælp i hverdagene,” siger Kirsten Saabye og tilføjer:
“Det er brugerne, som har bedt om, at lektiehjælpen ligger om søndagen, for mange af kvinderne er mødre. Og flere er enlige mødre, så de står med et stort ansvar for at få det hele til at hænge sammen.”
Der er 18 fast tilknyttede lektiehjælpere og yderligere otte, som kan tilkaldes.

Sproglig og faglig hjælp

Brugerne får lektiehjælp med én-til-én opdækning, så det er nødvendigt for dem at tilmelde sig på forhånd.
“Kvindehuset er jo kun for kvinder, og derfor er lektiehjælperne også kvinder. Vores frivillige har meget forskellige baggrunde. De fleste er pensionister, og der er virkelig en bred vifte af faglig viden. Blandt andet pædagoger, lærere, læger, Sosu'er, gymnasielærere og sygeplejersker,” forklarer Kirsten Saabye.
Lektiehjælpen kan tilbyde hjælp til sproglige såvel som faglige udfordringer.
Den unge, afghanske kvinde, som Kirsten Saabye netop har ønsket tillykke med uddannelsen, er Jameela Safi.
“Lektiehjælpen har betydet alt for, at jeg har kunnet tage den her uddannelse. Det er svært at komme til et andet land som tosproget og tage en længere uddannelse. Der er enormt mange ord og udtryk, som er enormt vanskelige. Vores skriftlige opgaver skal jo også være gennemarbejdede, uanset vores baggrund. Hvis ikke jeg havde haft muligheden for at få hjælp og få gennemlæst mine opgaver inden, havde jeg ikke bestået mine moduler.”
Jameela Safi har allerede fået arbejde som bioanalytiker, og hun håber selv at kunne hjælpe andre kvinder i fremtiden.
“Jeg har allerede spurgt, om Kvindehuset kan bruge mig til noget. De har hjulpet mig til at kunne opnå min drøm, og jeg håber, jeg kan bidrage med noget til gengæld. Jeg har gennemført en uddannelse, som ellers havde været umulig, og jeg vil gerne hjælpe andre kvinder til at opnå det samme.”

Publiceret 29 June 2016 16:00

Lokalavisen Aarhus nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Aarhus
SENESTE TV